Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Istoricul sistemului GSM
2. Principiile de baza ale telefoniei celulare
3. Avantajele sistemului GSM
4. Performantele sistemului GSM
5. Securitatea sistemului GSM
6. Serviciile oferite de sistemul GSM
7. Informatii generale
8. Arhitectura retelei GSM
8.1. Statia mobila
8.2. Subsistemul satiei de baza
8.3. Subsistemul retelei
9. Legatura radio
9.1. Accesul multiplu si structura canalelor
9.2. Codarea semnalului vocal
9.3. Modularea si codarea canalelor
9.4. Egalizarea semnalului
9.5. Comutarea frecventelor
9.6. Transmisia discontinua
9.7. Receptia discontinua
9.8. Controlul puterii
10. Aspecte ale retelei
10.1. Controlul resurselor radio
10.2. Controlul mobilitatii
10.3. Controlul conexiunii
11. Concluzii si comentarii

Extras din referat:

In perioada 1980, sistemele de telefonie celulara analogica au inregistrat o dezvoltare rapida in Europa, in special in tarile Scandinave si Marea Britanie, dar si in Franta si Germania. Fiecare tara si-a dezvoltat propriul sistem care era incompatibil cu oricare altul in materie de echipament si operare. S-a generat astfel o situatie indezirabila, deoarece echipamentul mobil era limitat la granitele fiecarei tari si oferta de echipamente specifice era limitata.

Tarile europene au realizat acest lucru si, in 1982, Comitetul European de Posta si Telegraf (CEPT) a format un grup numit Grup Special Mobil (GSM) pentru a studia si dezvolta un sistem public pan-European de telefonie mobila. Sistemul propus trebuia sa indeplineasca urmatoarele cerinte:

- Calitate buna a transmisiei

- Costuri mici pentru servicii si terminal

- Suport pentru deplasari internationale

- Capacitate de a suporta terminale portabile

- Suport pentru servicii si facilitati noi

- Eficienta spectrala

- Compatibilitate cu sistemul ISDN

In 1989, responsabilitatea GSM a fost transfetata Institutului European de Standarde in Telecomunicatii (ETSI), si faza I a specificatiilor GSM au fost publicate in 1990. Serviciile comerciale au inceput pe la mijlocul anului 1991, si pina in 1993 s-au creat 36 de retele in 22 de tari, iar inca 25 de tari ce au aderat la acest sistem. Desi a fost standardizat in Europa, GSM nu este doar un standard European. Retelele GSM (inclusiv DCS1800 si PCS1900) sint operationale sau planificate in peste 80 de tari din toata lumea. La inceputul anului 1994 s-au inregistrat 1,3 millioane de utilizatori in toata lumea, la inceputul anului 1995, peste 5 millioane iar pina in Decembrie 1995, 10 millioane de utilizatori numai in Europa. Cu Statele Unite, avind un sistem derivat din GSM numit PCS1900, systemele GSM exista pe fiecare continent, si acronimul GSM se aplica acum pentru Sistemul Global pentru comunicatii Mobile.

Initiatorii GSM au ales un sistem digital, opus systemelor celulara analogice standardizate, cum ar fi AMPS in Statele Unite si TACS in Marea Britanie, avind credinta ca dezvoltarea algoritmilor de compresie si a procesoarelor de semnal digitale vor permite indeplinirea cerintelor mentionate si vor inbunatati sistemul in ceeace priveste costul si calitatea. Cele aproape 6000 de pagini ale recomandarilor GSM incearca sa permita flexibilitate si suficienta standardizare pentru a garanta interconectarea componentelor sistemului. Acest lucru este realizat prin oferirea unei descrieri functionale pentru fiecare entitate functionala definita in sistem.

________________________________________

2. PRINCIPIILE DE BAZA ALE TELEFONIEI CELULARE

Conceptul de telefonie celulara a fost inventat in Statele unite la Bell Laboratories in 1947. Au fost necesari peste 35 de ani pentru a-l pune in practica si a realiza prima retea analogica si terminalele necesare.

O retea celulara este compusa dintr-o serie de statii de baza de joasa putere, fiecare oferind o arie de acoperire relativ mica, care, combinate, asigura o acoperire continua a unei regiuni date.

Prin utilizarea acestor statii de putere mica, a devenit posibila re-utilizarea frecventelor, ce a condus la o crestere a capacitatii retelei.

Acoperirea oferita de o statie de baza corespunde unui numar de utilizatori care se presupune ca exista in respectiva arie, numita celula. Astfel, arii dens populate necesita celule mai mici si un aspect inteligent al retelei da posibilitatea unei conversatii sa continue fara intrerupere pe masura ce utilizatorii se deplaseaza intre aceste celule. Procesul prin care o conversatie este pasata dintr-o celula in alta este cunoscuta sub numele de "hand-off".

In lume exista aproape 23 millioane de utilizatori de telefoane celulare iar jumatate dintre acestia se gasesc in Statele Unite. In special atrase de costul relativ scazut si capacitatea ridicata a sistemului GSM, peste 60 de tari au ales aceasta noua tehnologie. Explozia inregistrata in utilizarea telefoanelor mobile va dubla numarul utilizatorilor din toata lumea pina la sfirsitul anului 1997.

________________________________________

3. AVANTAJELE SISTEMULUI GSM

1. Eficienta marita a spectrului radio permite o capacitate crescuta a retelei. (Poate suporta un numar mult mai mare de utilizatori)

2. Permite o sofisticata autentificare a utilizatorului, reducind posibilitatea fraudelor.

3. Previne interceptarea conversatiilor prin tehnici sofisticate de incriptare care sint in totalitate sigure.

4. Permite o mai buna claritate si consistenta a conversatiei prin eliminarea interferentei in timpul transmisiei digitale.

5. Simplifica transmisia de date, permitind conectatea calculatoarelor portabile la telefoanele celulare GSM.

6. Un singur standard ce permite deplasari internationale intre retelele GSM din lume.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • GSM.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
6 412 cuvinte
Nr caractere:
37 830 caractere
Marime:
52.12KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Automatică
Tag-uri:
telefoane, automatizare
Predat:
la facultate
Materie:
Automatică
Profesorului:
Cioroiu George
Sus!