Black Holes

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Existenta black holes-urilor a fost intuita in secolul XVIII de catre marchizul Pierre Simon de Laplace, adept al astrofizicii lui Isaac Newton (in acceptia newtoniana lumina este compusa din corpusculi ce se supun gravitatiei), si elaboreaza conceptul de viteza de eliberare (viteza pe care trebuie sa o aiba materia pentru a iesi din campul gravitational al unui corp cosmic) in relatie cu teoria sa conform careia exista corpuri total invizibile. Pe de alta parte, Karl Schwarzchild a intuit in 1916 existenta corpurilor cosmice care nu emit radiatii.

Black hole-urile sunt corpuri cosmice cu un camp graviational extrem de puternic si cu o densitate imensa. Termenul propriu-zis de black hole (in traducere exacta, gaura neagra) este impropriu folosit. Black hole-urile sunt formate prin distrugerea unei stele uriase (care are cel putin de trei ori masa soarelui), stelele de dimensiuni mai mici evoluand in corpuri cosmice mai putin dense, dar se presupune ca exista si black holes de origine non-stelara. Distrugerea unui astfel de corp cosmic de dimensiuni imense nu presupune neaparat crearea unei black hole, ele putand deveni stele neutronice (stele supradense, ale caror centre pot atinge temperaturi uriase 6 ooo ooo ooo grade Celsius, iar suprafata, de 15 miliarde grade. Stelele neutronice sunt formate in mare parte din neutroni prin intrepatrunderea nucleelor atomice, datorita densitatii extraordinare). Stelele care stau la originea black holes-urilor sunt distruse in momentul in care acestea raman fara energia termonucleara care opune in mod normal rezistenta atractiei interioare a imensului camp gravitational. Fara aceasta forta care se opune, corpul cosmic se prabuseste in el insusi, cedand propriei sale greutati, in timp ce straturile exterioare explodeaza; aceste stele gigantice muribunde sunt reduse la un volum egal cu zero, in timp ce densitatea lor este infinita.

O alta definitie a black hole-urilor este data in raport cu raza Schwarzchild (raza gravitationala a unui corp cosmic; marimea razei Schwarzchild a unei black hole este direct proportionala cu cea a stelei din care provine): black hole este un astru a carui raza este egala in marime cu raza sa gravitationala. Raza Schwarzchild pentru o black hole cu masa de zece ori mai mare decat cea a Soarelui este de 30 km. Dupa Laplace, pentru ca un corp ceresc sa fie invizibil, viteza de eliberare trebuie sa o depaseasca pe cea a luminii, considerand ca si particulele de lumina sunt supuse gravitatiei, tinand cont de raportul dintre masa si raza acestuia (conform expresiei date mai sus pentru viteza de eliberare). Expresia vitezei de eliberare este La sfarsitul secolului XVIII, cand a fost formulata pentru prima data aceasta teorie (1796) ipoteza prezentata de Laplace nu a fost acceptata de teoreticienii vremii. In secolul XIX apar din ce in ce mai multi adepti ai teoriei ondulatorii a luminii (lumina fiind formata din unde, se propaga continuu in eter), formulata de Thomas ...

Bibliografie:

- Ion Corvin Singeorzan, I.M. Stefan "Ghidul Cosmosului", volumul 2, editura Minerva 1980

- Enciclopedia Britannica, volumul 2, pag. 225

- World Book, 1993, volumul 2, articol de J. E. McClintock

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Black Holes
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 149 cuvinte
Nr caractere:
6 536 caractere
Marime:
12.08KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Astronomie
Tag-uri:
gauri negre, lumina
Predat:
la liceu
Sus!