Vasile Pintea - lucrări

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1931 iunie 20 se naşte în comuna Hodoşa - Sărmaş Harghita. Pintea Vasile Trifan cunoscut în activitatea artistică sub numele de Vasile Pintea. Merge la şcoala primară în satul natal până la ocuparea Ardealului de trupele hortiste.

1941 În perioada refugiului continuă şcoala la Bacău, Brezoi, Apoldul de Jos şi apoi primele două clase de gimnaziu la Săliştea Sibiului.

1945 După refugiu se întoarce în Ardeal continuă liceul la Gheorghieni.

1951 Dă examen la Institutul de Arte “Nicolae Grigorescu” Bucureşti şi devine student la clasa profesorului Rudolf Scweizer Cumpănă. Are ca profesori apoi pe George Baron de Lövendal, George Labin şi Ştefan Constantinescu. Termină secţia de pictură monumentală.Cursuri de frescă cu profesorul Gheorghe Popescu.

1953 Debutează în activitatea expoziţională.Expoziţia “Ştefan cel Mare” Muzeul Republicii.

1957 Termină Institutul de Arte devenind bursier al Uniunii Artiştilor Plastici şi se stabileşte la Timişoara.

1961 Devine membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. Are numeroase expoziţii personale în ţară şi străinătate de asemeni manifestări colective. Participă la majoritatea expoziţiilor de stat saloane oficiale de pictură şi grafică.

1967 Pleacă la Paris unde ia contact cu casa de editură Lacourière-Frélaut.

1975 Începe participarea la numeroase expoziţii internaţionale cu grupul de la Paris, revenind periodic în ţară unde îşi continuă activitatea profesională.Ardelean prin naştere, bănăţean prin adopţie, european prin anvergura operei sale, Vasile Pintea este de mult considerat un artist plastic ancorat în arta contemporană lui. Când, tânăr fiind, a ales gravura, deşi fusese pregătit în Institutul de arte plastice Nicolae Grigorescu, Bucureşti, pentru artă monumentală, a dat dovadă de curaj şi intuiţie a artei momentului.

A intuit, de asemenea, că structura sa interioară este construită nativ pentru lucrurile care presupun răbdare, minuţie şi rigoare.Alegerea a fost cea bună, căci gravura i-a adus cele mai mari satisfacţii profesionale şi deci, recunoaşterea europeană.Când afli cum a pătruns în atelierul Lacouriere-Frelaut, îţi dai seama că întâmplarea nu a jucat decât un rol secundar. Că nimic din ceea ce urma să cunoască arta românească contemporană, pe plan european, prin Vasile Pintea, nu s-ar fi desfăşurat dacă personalitatea sa nu ar fi corespuns cerinţelor şi exigenţelor pariziene ale momentului.Atelierul, unul de anvergură mondială, dacă măsurăm după numele care îşi promovau opera prin presele sale : Miro, Bernard Buffet, Michel Ciry, Tremois, Rouault, Pignon şi, mai ales, Picasso şi Chagall, l-a primit pe tânărul român printre vedetele sale. Repede s-a făcut cunoscut şi apreciat printre confraţi şi iubitori de artă parizieni. Datorită acestei aprecieri a primit, din partea Asociaţiei farmaciştilor bibliofili din Paris, în 1981, comanda de a ilustra o ediţie restrânsă, bibliofilă a Ciulinilor Bărăganului de Panait Istrati.

Că parizienii bibliofili cunoşteau şi iubeau opera acestuia nu este de mirare. Panait Istrati era un scriitor român, de expresie franceză, cunoscut şi apreciat în Franţa, în toată Europa. Că pentru a-şi satisface plăcerea intelectuală a transpunerii în imagini a uneia dintre cele mai apreciate opere, Ciulini Bărăganului, aceşti iubitori împătimiţi, au apelat la tânărul Vasile Pintea, este de notificat. Este chiar un miracol pe care artistul l-a meritat din plin. Ceea ce s-a realizat a fost pe măsura aşteptărilor. De altfel, artistul îşi exersase peniţa pe mari opere ale literaturii româneşti. Ilustrase opera lui Eminescu, cu precădere capodopera scrierilor eminesciene - Luceafărul. Marile sale realizări în domeniul ilustraţiei de carte vor culmina cu ilustraţiile ediţiei liliput Luceafărul, din 1984.

Expoziţii personale

1969 Vicenza Galeria “IL Salotto”

1970 Roma Galeria “Il Calibro”

1971 Belgrad Galeria “Clubul American”

1972 Timişoara Galeria “Helios”

1973 Vicenza Galeria “IL Salotto”

1973 Ludwigshafen Galeria “Lauth”

1973 Mannheim “Vila Lauth”

1979 Mannheim Galeria “Bühergilde Gutemberg

Observații:

Facultatea de Arte Plastice G. Enescu Iasi

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Vasile Pintea - Lucrari.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
4 523 cuvinte
Nr caractere:
23 940 caractere
Marime:
120.78KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Artă
Predat:
la facultate
Materie:
Artă
Sus!