Brancusi in Romania

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. INTRODUCERE

Consider ca cel mai valoros ansamblu sculptural monumental existent pe teritoriul tarii noastre si apt de a fi inclus in patrimoniul UNESCO este ansamblul monumental de la Targu - Jiu , realizat de marele Constantin Brancusi Brancusi este , fara indoiala , cel mai mare sculptor al secolului XX (Rene de Solier era convins ca "sculptura moderna incepe cu Brancusi") fiind catalogat de catre unii exegeti printre primii cinci sculptori ai tuturor timpurilor, alaturi de Donatello, Bernini, Michelangelo si Rodin. Marturie a faptului ca , dupa o initiala respingere a artei sale (materializata prin celebra catalogare a sculpturilor sale ca "obiecte comerciale " de catre vamesii americani) lumea intreaga a recunoscut imensitatea geniului sculptorului roman este si faptul ca doua dintre operele sale ("Madame LR" si "Pasare in spatiu" ) figureaza printre primele 10 cele mai scumpe sculpturi vandute vreodata Considerandu-se un "preot anonim" al unui act artistic de tip religios, Brancusi a creat sinteze artistice uluitoare, eliberand sculptura din limitele stramte ale terestrului si facand-o sa participe la o realitate transecendenta si sa invie in forme noi, de o frumusete virginala. Ansamblul de la Targu Jiu , ca opera de arta vizuala , inmagazineaza chintesenta aportului artistic al romanilor la patrimoniul cultural universal

2.Argumente pro si contra introducerii pe lista monumentelor din patrimoniul UNESCO

PRO : 1.Valoarea artistica inestimabila a ansamblului monumental recunoscuta ca atare de critici de arta si exegeti din intreaga lume. Sculpturile lui Brancusi ascund, in puritatea lor formala si in intensitatea lor spirituala, un element de transcendenta. Sunt obiecte de meditatie, intermediari plastici meniti sa creeze o atmosfera de concentrare interioara, de care omul de azi are poate cea mai mare nevoie. Iar acest ansamblu monumental , in particular, arata felul in care Brancusi tine sa realizeze obiecte de mari dimensiuni, care sa suprime distanta dintre pamant si cer, acesta fiind imperativul numarul unu al metapoeticii lui sculpturale. Din aceasta perspectiva, sculpturile sale ar fi doar proiecte de sculpturi, fragmente de proiecte uriase. El realizeaza doar inceputuri arhetipale, care isi anunta ideea stabilita de continuitate. Miscarea ascensionala este relevabila in orice element sculptural brancusian, dar, trebuie spus ca el surprinde nu miscarea, ci principiul generator al miscarii. Rene Huyghe merge pana acolo, incat afirma ca Brancusi este marele precursor al dinamismului contemporan, al curbelor de flexiune si de tensiune, ce fac orgoliul arhitecturii si tehnicii actuale.

2. Conservarea si introducerea in circuitul valorilor universale a unor elemente specifice din matricea culturala a poporului roman. Setea de absolut si atitudinea taranului roman in fata mortii este simbolizata si de stalpii de tip totemic prezenti in unele cimitire , monumente funerare ridicate pentru sufletele celor ce au murit necasatoriti. De asemenea, din loc in loc se regasesc in varful acestor coloane pasari imortalizate cu aripile deschise, pregatite de zbor, indreptate spre rasarit, simbolizand sufletul celui dus, care s-a intruchipat in pasare maiastra si astfel traieste vesnic. In plus, coloanele sunt impodobite cu motive populare vechi reprezentand Soarele, Luna sau Stelele. Tocmai motivul Coloanei fara sfarsit este regasit in stalpii funerari sau stalpii de pridvor romanesti. Exegetul Ion Mocioi, intr-una din primele carti de cercetare stiintifica asupra capodoperei lui Brancusi, considera ca ,,Stalpul din Coloana recunostintei ramane, alaturi de celelalte modele din operele Ansamblului de la Targu-Jiu, element obisnuit ochiului gorjeanului, prin care artistul putea sa lase un testament artistic pe intelesul lui, o dovada de preamarire a celor ce au fost sustinatorii Gorjului, <<stalpii>> lui. Numai in ultima instanta, datorita puterii de inventie mostenita de la acestia, Brancusi a putut vorbi spiritualizarii romanesti si prin aceasta intregii lumi"

De asemenea , motivul portii , care , dupa Mircea Eliade , implineste in viata poporului roman rolul unei fapturi magice, care vegheaza la toate actele capitale din viata individului Prima trecere pe sub poarta inseamna aproape o intrare in viata, in viata reala de-afara. Poarta vegheaza la casatorie, si pe sub poarta mortul e dus, solemn, spre lacasul de veci. Este, atunci, o reintoarcere in lumea dintai: ciclul e inchis, si poarta ramane mai departe, cu un om mai putin, sa vegheze alte nasteri, alte nunti, alte morti". De altfel, Brancusi a mai realizat doua arcade de lemn cu aproape douazeci de ani inainte sa creeze Poarta Sarutului, ceea ce ,,arunca un plus de lumina asupra interesului sau fata de portalele populare romanesti. Desi nici una din cele doua nu este conforma in amanunte cu vreun tip romanesc specific, este greu sa ne inchipuim ca Brancusi a conceput astfel de lucrari extrem de neobisnuite, daca n-ar fi avut in minte in principal elemente asemanatoare din traditia patriei sale.

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 382 cuvinte
Nr caractere:
12 458 caractere
Marime:
10.81 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Arta
Data publicare:
27.02.2011
Structură de fișiere:
  • Brancusi in Romania.doc
Predat:
la facultate
Materie:
Arta
Profesorului:
Vasile Ion

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Statul roman: - Capitala: Bucuresti - Suprafata Romaniei: 238.392 km2 ; - Limba oficiala:...
LIVIU REBREANU SI CAMIL PETRESCU-CTITORI AI ROMANULUI ROMANESC INTERBELIC ,,N-avem preferinte...
Romania, republic, in south-eastern Europe, bordered on the north by Ukraine; on the east by...
Romania, country in southeastern Europe. Romania is rich in culture and natural resources, but it...
Anii interbelici se caracterizeaza in literatura romana printr-o remarcabila dezvoltare a...
Sus!