Tatuajul în cultura Shan

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Burma (Union of Myanmar) este cea mai mare tara, din punct de vedere geografic, din Asia continentala de Sud-Est sau Indochina. Cultura tarii, puternic influentata de vecinii China, Laos, Tailanda, Bangladesh si India, se bazeaza pe Budismul Theravada impletit cu cateva elemente locale.

Budismulul Theravada inseamna, literalmente, "invataturile celor batrani" sau "invataturile stravechi", a luat nastere in India si este cea mai veche dintre scolile budiste care au supravietuit pana in zilele noastre. Numele reflecta faptul ca Budismul Theravada este o scoala conservatoare si in general mult mai apropiata de budismul de inceput. Timp de multe secole a fost religia predominanta in Sri Lanka si Indochina. Ca religie de stat, acesta a influentat modul de percepere a lumii si, in cadrul culturii Shan (un grup de budisti Theravada din Shan, Burma), s-a materializat prin aparitia unui sistem in care puterea este elementul central iar elementele secundare sunt distributia puterii, cum poate cineva acumula putere, consecintele sau nereusita de a acumula putere, modul de a se comporta al fiintelor puternice etc. In acest context capata sens indelungata traditie a celor din Shan de a-si tatua corpul si de a crede in efectele tatuajelor.

Cele mai celebre tatuaje sunt ,,pantalonii" Burman sau Shan care incep de la talie si se termina la genunchi. Initial tatuajele au rol decorativ si atesta maturitatea barbatului. Ele pot conferi purtatorului protectie magica si invulnerabilitate la atac sau pot fi un mijloc de identificare si control al populatiei (Thailanda).

Dar tatuajele Shan nu sunt elemente decorative ci remedii, ,,vaccinuri" impotriva unor boli diverse. Tatuajul confera protectie impotriva atacurilor (cu gloante, cutite) sau pot influenta modul in care celelalte persoane se poarta cu persoana tatuata. In general doar barbatii au tatuaje, femeile sunt tatuate doar pentru a preveni sau vindeca o boala.

Tatuajele sunt facute cu doua culori: rosu sau albastru/negru; rosul este cumparat de la negutatorii din Burma dar albastrul/negrul este facut din cenusa rezultata in urma arderii benzenului, uscata, pisata si amestecata cu lichid pentru a face cerneala. In aceasta cerneala se mai pun si alte remedii in concordanta cu efectul pe care tatuajul trebuie sa il aiba. Calugarul sau doctorul traditional (sara = invatator, o persoana care cunoaste atat medicina bazata pe plante cat si medicina bazata pe puterile budistilor) executa tatuarea in timp ce recita anumite versuri din invataturile lui Buddha (katha), in functie de specificul tatuajului. Pentru a conferi putere tatuajului, persoana tatuata trebuie sa respecte unul din cele 5 precepte: sa se abtina de la omor, furt, comportament sexual neadecvat, minciuna sau intoxicare.

Tatuajele Shan se pot clasifica in 3 grupe:

1. tatuaje care au influenta asupra celorlalti, generandu-le o stare de bunatate fata de purtator sau o stare de teama fata de acesta (acun). Grupa cuprinde o gama variata de tatuaje, cele mai des intalnite fiind:

a) soparla cu doua cozi, tatuata pe ambele antebrate si inconjurata cu litere burmese care semnifica sunetele scoase de soparla. Acest tatuaj genereaza atat spiritelor cat si oamenilor o stare de bunatate fata de purtator. Oamenii incearca sa se imprieteneasca cu acesta, sa il invite in casa lor, sa il previna asupra pericolelor si in general sa il ajute. Reversul ar fi suspiciunea si refuzul de a acorda ajutorul. Datorita bunatatii manifestata de spirite fata de om, acesta va fi sanatos, ferit de ghinioane sau vindecat de boli spirituale. In general femeile si copiii vor fi astfel tatuati pentru a fi tratate anumite boli.

b) litera Shan ,,o", echivalenta a ,,w" Roman, poate fi tatuata in timp ce persoana sufera de o boala ca si parte a tratamentului sau ca si remediu preventiv. Litera ,,o" este tatuata in grupuri de cate 3 litere formand un triunghi sau ca 2 randuri de cate 4 litere avand forma de cutie. Tatuajul este plasat la orice incheietura: cot, umar, gat, glezne... iar cel in forma de cutie se face pe gamba. Tatuajul se poate face si in jurul gurii, la colturi si in centrul buzei superioare si al buzei inferioare. Cel mai puternic tatuaj cu litera ,,o" contine 21 de litere, este in forma de crucesi se plaseaza in zona inimii sau pe spate.

c) cel mai puternic tatuaj din aceasta grupa contine 5 Buddha. Datorita puterii lui, acest tatuaj este foarte restrictiv: femeile nu si-l pot face iar barbatii care sunt astfel tatuati trebuie sa fie budisti; in momentul tatuarii ei trebuie sa se imbrace in alb si sa respecte 8 precepte: cele 5 de mai sus cu o modificare - comportamentul sexual neadecvat se transforma in abtinere de la orice activitate sexuala - plus inca 3 precepte aditionale: sa se abtina de la hranda solida dupa pranz, de la distractie si de la impodobirea corpului, sa nu mai doarma pe saltea. Tatuajul nu se poate face in casa ci pe o platforma special construita pentru acest eveniment. Persoanei care va fi astfel tatuata i se ofera un pahar cu apa si i se cere sa promita (,,water oath") ca va respecta mereu preceptele. Daca persoana nu-si respecta juramantul, se va imbolnavi de nebunie incurabila. Tatuajul este alcatuit din serii de versuri din invatatura budista (katha) plasate peste zona inimii, la linia parului, in spatele urechilor, pe buze, obraji, brate, spate. Nu se plaseaza pe partea inferioara a corpului. Tatuajul inspira celorlalti teama si respect.

2. tatuaje care au influenta asupra purtatorului, facandu-l un bun orator (yapeya). Aceste tatuaje sunt asociate cuvintelor si se impart in doua

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tatuajul in cultura Shan.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
2 039 cuvinte
Nr caractere:
11 041 caractere
Marime:
15.56KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Antropologie
Tag-uri:
cultura, traditi, obiceiuri
Predat:
la facultate
Materie:
Antropologie
Sus!