Sistemul nervos periferic

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Nervii cranieni, sunt nervi pereche si simetrici care ies din cavitatea craniana si se distribuie la piele, musculatura si celelalte structuri ale extremitatii cefalice. Ei sunt analogi ai nervilor spinali,alcatuind impreuna cu acestia sistemul nervos periferic. Exista 12 perechi de nervi cranieni, notate cu cifre romane de la I - XII, dupa cum urmeaza:

Nervul olfactiv (I); nervul optic (II); nervul oculomotor (111); nervul trohlear sau patetic (IV); nervul trigemen (V); nervul abducens (VI); nervul facial (VII); nervul acusticovestibular sau vestibulocohlear (VIII); nervul glosofaringian (lX); nervul vag sau pneumogastric (X); nervul accesor sau spinal (XI); nervul hipoglos (Xll).

In raport cu functiile lor, nervii cranieni se subimpart in trei categorii: senzitivi, motori si micsti.

- Nervii cranieni senzitivi

In aceasta categorie intra nervii: olfactiv, optic si vestibulocohlear. Ei sunt formati exclusiv din fibre senzitive (aferente) si au rolul de a conduce excitatiile exteroceptive de la telereceptori (ochi,mucoasa olfactiva, ureche) la centrii nervosi din encefal.

Nervul olfactiv (I) este alcatuit din axonii celulelor olfactive din mucoasa olfactiva. Acestia se grupeaza formand filetele olfactive (filia olfactoria) care dupa ce strabat lama ciuruita a osului etmoid fac sinapsa cu celulele mitrale din lobul olfactiv. Nervii olfactivi formeaza o parte din calea sensibilitlilii olfactive.

Nervul optic (II) este alcatuit din axonii celulelor multipolare din retina, care se grupeaza si formeaza nervul optic. Acesta paraseste polul posterior al globului ocular si patrunde in cavitatea craniana prin orificiuI optic. Aici, axonii care provin din jumatatea mediala a fiecarei retine se incruciseaza cu cei de partea opusa si formeaza chiasma optica. Axonii care provin din portiunea laterala a fiecarei retine raman de aceeasi parte. De la chiasma optica, axonii ce alcatuiesc nervul optic formeaza tracturile optice. Majoritatea axonilor din aceste tracturi ajung la corpul geniculat lateral,unde fac sinapsa cu neuronii locali. O alta parte din axonii tractului optic ajung la coliculii cvadrigemeni superiori ai mezencefalului, unde fac sinapsa eu neuronii acestor coliculi. Asadar, fibrele

nervilor optici pleaca din celulele multipolare sau ale retinei si se termina in corpii geniculati si incoliculii superiori. Nervii optici constituie o parte din calea optica

Nervul acusticovestibular (VIII), numit si nervul statoacustic sau vestibulocohlear, este alcatuit din doua parti distincte: nervul cohlear sau acustic si nervul vestibular.

Nervul cohlear este nervul auzului. El ia nastere din ganglionul spiralat Corti, situat in melcul osos (urechea intema), unde se afla corpii neuronilor. Prelungirile periferice ale neuronilor din ganglionul spiralat Corti, respectiv dendritele, se distribuie la organul Corti. Fibrele centrale ale acestor neuroni, respectiv axonii, patrund in craniu prin orificiul anditiv intern si se termina la nuc1eii cohleari dorsali si ventrali din trunchiul cerebral. Nervul cohlear formeaza o parte din calea auditiva.

Nervul vestibular ia nastere din ganglionul Scarpa (urechea interna), unde se afla corpii neuronilor. Prelungirile periferice, respectiv dendritele neuronilor ganglionului vestibular (Scarpa), se distribuie la maculele utriculei si saculei si la crestele ampulare ale canalelor semicirculare. Fibrele centrale, respectiv axonii acestor neuroni, patrund in craniu prin orificiul auditiv intern impreuna cu axonii care alcatuiesc nervul cohloar si se termina in nuc1eii vestibulari din trunchiul cerebral.

- Nervii cranieni motori

In aceasta categorie intra nervii: oculomotor(III), trohlear(IV), abducens (VI), accesor (XI) si hipoglos (Xll), formati exclusiv din fibre motorii (eferente). Acesti nervi sunt alcatuiti din axonii neuronilor motori situati in nucleii motori din trunchiul cerebral. Ei conduc influxul nervos motor voluntar si involuntar la muschii extremitatii cefalice, asa cum fibrele motorii ale nervilor spinali conduc influxul nervos motor voluntar si involuntar la muschii somatici din restul organismului. Reamintim ca nucleii motori ai nervi lor cranieni situati in trunchiul cerebral sunt echivalenti cu nucleii motori din coarnele anterioare ale maduvei spiniirii.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistemul nervos periferic.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 087 cuvinte
Nr caractere:
12 963 caractere
Marime:
2.68MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Anatomie
Tag-uri:
neuroni, sistem nervos, nervi, creier
Predat:
la facultate
Materie:
Anatomie
Sus!