Sistemul Muscular

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Muschiul sau denumirea globala a muschilor - musculatura, formeaza, impreuna cu scheletul, sistemul locomotor. Muschiul reprezinta un tesut contractil format din celule musculare. Muschiul are rol in generarea fortei si a intretinerii locomotiei. In corpul uman se gasesc peste 600 de muschi.

Muschii corpului uman se clasifica in 3 clase:

- muschii scheletici (somatici) - sunt muschii striati care se fixeaza pe schelet prin tendoane. Ei sunt in numar de peste 500, reprezinta 50% din greutatea corpului omenesc si raspund la comenzile directe ale sistemului nervos central. Muschii scheletici constituie componentele active ale sistemului locomotor, fiind responsabili de orice miscare voluntara si constienta, de la zambet pana la alergat.

Unitatea structurala a muschilor scheletici este fibra musculara striata, care are o lungime de 5 pana la 12 cm. Fibra musculara striata este alcatuita din numeroase miofibrile (elementul contractil al fibrei musculare). La un muschi scheletic se disting o parte carnoasa numita corp muscular si doua extremitati numite tendoane: una prin care se fixeaza de osul imobil in timpul contractiei numita origine si alta prin care se prinde de osul mobil numita insertie.

- muschii netezi (involuntari, viscerali) - sunt muschii care coordoneaza miscarea involuntara a organelor interne

- muschiul cardiac (miocardul) - reprezinta cea mai mare parte din masa inimii, miscarea lui automata determinand inima sa bata.

Muschii scheletici

Sunt alcatuiti, in mare, din fibre musculare striate si tesut conectiv. Sunt muschi voluntari, care se insera pe oase si care realizeaza miscarea corpului. Aceste fibre musculare vazute la microscop au un aspect striat. Aspectul este dat de distributia miofibrilelor (filamentele de actina si miozina) din structura fibrei musculare, dispuse astfel incat, intre unitatile functionale ale celulei musculare (sarcomere) apar benzi intunecate. Din acest motiv muschiul pare a avea striatii. Majoritatea muschilor scheletici se ataseaza la doua oase, intre care exista o articulatie. Unul dintre oase este mai fix iar capatul muschiului pe acest os poarta numele de origine. Capatul muschiului scheletic aflat pe osul mai mobil poarta numele de insertie. Principalele functii ale muschilor scheletici sunt:

- miscarea;

- mentinerea posturii (tonusul muscular); tonusul muscular se refera la starea de contractie partiala prezenta in muschi, in repaus. Tonusul mentine postura corpului si asigura capacitatea organismului de a raspunde rapid la un stimul extern;

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistemul Muscular.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 449 cuvinte
Nr caractere:
7 773 caractere
Marime:
430.75KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Anatomie
Tag-uri:
anatomie, muschi
Predat:
la facultate
Materie:
Anatomie
Sus!