Pneumonia stafilococică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Pneumonia stafilococica este o boala relativ rara (1-5% din totalul pneumo-niilor bacteriene) dar poate deveni frecventa si severa in timpul epidemiilor de gripa. In unele forme de boala determina complicatii septice si mortalitate destul de ridicata.

Agentul etiologic al bolii este stafilococul aureu coc gram pozitiv, cu diametrul de 0, 8-1, care se gaseste mai ales in grupuri si mai ales in lanturi.

In general infectia pulmonara stafilococica se intilneste mai ales la purtatorii de stafilococ si reprezinta mai mult o autoinfectie decit o infectie dobindita de la o alta persoana. Unele grupe de persoane dau un procent mai ridicat de purtatori si au o incidenta mai mare de pneumonii stafilococice: persoane cu afectiuni cronice (diabet, ciroza, insuficienta renala cronica) cu tulburari imunolo-gice, leucoze, limfoame sau care fac infectii repetate.

Pneumonia stafilococica este o boala mai rar intalnita, dar ea poate apare in timpul infectiei gripale, (mai ales la copii in special sub 2 ani), in unele boli pulmonare, bronsectazie sau fibroza chistica, tuberculoza sau neoplasm bronsic, la bolnavii multi spitalizati, la persoanele din serviciile de terapie intensiva, in unitatiile de hemodializa, in unitatiile de chirurgie cardiaca.

Calea bronhogena presupune aspirarea secretiilor nasofaringiene infectate in plamanii. Se intalneste in pneumonia postgripala sau in conditii de depresie imunitara.

Calea hematogena presupune eliberarea de stafilococi in curentul circulator, de la un focar septic si fixarea lor pulmonara, unde determina leziuni multiple si diseminate. Frecvent se produce si o endocardita acuta, in special tricuspidiana. Indiferent de poarta de intrare, stafilococul produce la nivelul plaminului o reactie inflamatorie septica, cu infiltrat leucocitar, edem local si hemoragic. C. MORFOPATOLOGIE Infectia pulmonara stafilococica produce, cel mai adesea o bronhopneumonie tipica, cu focare multiple si centru necrotic care comunica cu lumenul bronsic sau mai rar, o pneumonie masiva cu evolutie necrotizanta.

Microscopic leziunile sunt bronnsice si alveolare. Mucoasa bronsica este intens inflamata, prezentind infiltrate masive cu neutrofile si posibil microabcese. Alveolele din jur sunt pline de un exudat cu putina fibrina si numar mare de neutrofile. In evolutie exista tendinta formarii de cavitati prin necroza tisulara si distugerea peretilor alveolari. La acest nivel aerul inspirat poate sa patrunda dar nu poate fi evacuat, astfel se creeaza cavitatisuflate. Aceste cavitati cu pereti subtiri suntcaracteristice pentru infectia pulmonara stafilococica, in special la copii. Prin extensia infectiei sau ruperea abceselor dispuse subpleural, se produce empiem sau piopneumotorax.

D. TABLOUL CLINIC Debutul bolii la adult este cel mai adesea, insidios, in citeva zile, cu febra moderata si tuse, eventual dupa un episod gripal. Ulterior febra creste devine remitenta sau continua cu fregvente frisoane, iar starea generala se altereaza. Bolnavul prezinta ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Pneumonia Stafilococica
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 093 cuvinte
Nr caractere:
6 851 caractere
Marime:
12.12KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Anatomie
Tag-uri:
pneumonie, afectiuni
Predat:
la liceu
Sus!