Previzualizare referat:

Extras din referat:

HIV sau virusul deficientei sistemului imunitar este pe departe cel mai cunoscut si mai temut virus la ora actuala, impreuna cu SIDA sau sindromul deficientei sistemului imunitar.

HIV este un retrovirus, inconjurat de o citoplasma lipida derivata din membrana. Pe citoplasma se afla in structuri de cate doua glicoproteina membranei (gp41) si glicoproteina citoplasmei (gp120). Membrana retrovirusului e formata dintr-o proteina numita p17 iar proteina di care e format nucleul se numeste p24. In nucleu se gasesc doua bucati de ARN impreuna cu o substanta de transformare inversa.

Hiv poate infecta doar celule care suporta molecula CD4 pe citoplasma, una dintre aceste celule fiind CD4 T-Lymphocytes (o celula alba din sange). Ajutat de lipidele di citoplasma Hiv se prinde si apoi se inglobeaza in celula, apoi ARNul di nucleu se tranforam in ADN. ADNul astfel format intra in nucleul celulei si se ataseaza ADNului gazda care va produce noi bucati de ADN de Hiv. Acestea vor iesi din nucleu, se vor transforma in ARN si in jurul lor se va forma nucleul virusului care apoi va parasi celula cu o parte din membrana si citoplasma acesteia si va infecta alte celule.

O persoana infectata cu Hiv pierde treptat sistemul imunitar o data cu celulule albe infectate facu persoana infectata sa devina extrem de vulnerabila la alte boli precum pneumonia, infectii cu paraziti, ciuperci si alte boli simple si obisnuite. Pierderea sistemului imunitar permite formarea unui sindrom clinic (adica aparitia unei serii de boli) care se dezvolta si apoi duce la moartea individului infectat.

La inceputul anilor 80 au fost descoperite infectii norocoase aparute intai la homosexuali care erau aparent sanatosi. In 1983 oncologistul francez Luc Montagnier si oamenii de stinta de la istitutul Pasteur din Paris au izolat ceva care parea sa fie un ou retrovirus. Aproape in acelasi timp virusul a mai fost deascoperit de doua echipe de americani, toti reusind sa izoleze virusul cunoscut astazi ca Hiv. In 1995 se estima ca Hiv a infectat aproape 20 de milioane de persoane si mai multe milioane dintre acestea aveau si Sida.

Dezvoltarea de la infectarea cu Hiv pana la aparitia bolii clinice numita Sida poate lua de la 6 la 10 ani.

Aceasta dezvoltare poate fi monitorizata folosind marcatoare surogate (date care corespund cu stadiul in care se afla boala) endopuncte clinice. Marcatoarele surogate cuprind numarul din ce i ce mai mic de celule albe CD4 T-cells; numarul de virusi care circula pri sange e de asemenea folosit precum si raspunsul sistemului imunitar la prezenta Hivului.

In primele saptamani de dupa infectare, majoritatea oamenilor au simptome de febra cum ar fi dureri de cap si temperatura, aceste simptomuri dureaza vreo doua saptamani. In aceasta perioada Hivul se raspandeste foarte repede iar numarul de celule albe scade drastic dar acesta va revei la nivelul normal datorita sistemului imunitar, indivizii contaminati sunt foarte contagiosi in aceasta perioada (aceasta perioada este cunoscuta ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Hiv
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 330 cuvinte
Nr caractere:
7 031 caractere
Marime:
9.80KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Anatomie
Predat:
la gimnaziu
Sus!