Alimentația adolescentului și vârstnicului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Parinti, dascali sau medici - adulti in general - ii sfatuim pe adolescenti sa consume fructe, legume, lactate si sa limiteze consumul de dulciuri. Sau cel putin asa era candva. Acum adolescentii sunt preocupati de noi aspecte in ceea ce priveste nutritia. Cum poti castiga in greutate depunand muschi si nu grasime- Care este greutatea pe care o putem considera a fi optima- Cum poti sa "inghesui" o masa buna si rapida dupa ce vii de la scoala si inainte de a pleca la jobul part-time?

Toate sunt intrebari foarte justificate si, datorita schimbarilor enorme prin care trece organismul lor, felul in care sunt abordate aceste aspecte poate avea un impact semnificativ nu numai asupra felului in care se simt astazi, ci si pe perioada maturitatii care se apropie.

Daca esti undeva intre 15 si 18 ani, esti la momentul in care se incheie ultima faza de crestere majora, iar organismul isi face ultimele finisari pentru a intra in faza de adult. Pentru fete asta inseamna si adaugarea unui strat de grasime. Pentru baieti inseamna cresterea masei musculare si marirea cantitatii de sange. Aceste schimbari le determina adesea pe fete sa se infometeze din dorinta de a-si pastra silueta, in timp ce baietii ar putea sa manance prea mult tocmai pentru a-si satisface apetitul exagerat. Amandoua aceste comportamente pot aduce probleme de sanatate in viitor.

Deci care ar fi cea mai buna abordarea pentru o alimentatie sanatoasa- In primul rand, trebuie consumata o diversitate de alimente pentru a asigura organismului elementele nutritive necesare:

- legume;

- fructe;

- paine, cereale, orez si paste;

- lapte, iaurt si branza;

- carne, pui, peste, fasole si mazare uscate, oua, nuci.

Ce este atat de rau la "junk foods"-

Viata adolescentilor din zilele noastre se desfasoara intr-un ritm fara precedent. Pe langa presiunile de la scoala, de a se pregati pentru facultate sau pentru obtinerea unui job, multi adolescenti practica anumite sporturi sau sunt implicati in diverse alte activitati. Acest ritm de viata implica printre altele si o continua "alergare" si o perpetua lipsa de timp.

Multe snack-uri, cum ar fi cheeseburgerii sau cartofi prajiti, au un nivel foarte inalt de grasimi, zahar sau sare - ingrediente care ar trebui limitate la o mica parte din alimentatie. A manca sanatos nu inseamna o renuntare totala la mancarurile favorite, dar trebuie sa fim selectivi si sa limitam totalul de grasimi, grasimi saturate, colesterol sau sodiu. Principala noastra sursa de grasimi saturate provine din produse animale si uleiuri vegetale hidrogenate. Colesterolul vine numai din grasimile animale. Sodiul vine in cea mai mare parte din sarea adaugata alimentelor in timpul prepararii.

Grasimile sunt sursa noastra de energie cea mai concentrata si furnizeaza cca 40% din totalul caloriilor unei diete obisnuite. Si totusi, a consuma prea multa grasime, in special grasimi saturate si colesterol, determina cresterea nivelului colesterolului din sange si la marirea riscului bolilor cardiovasculare. Prea multa grasime poate duce, de asemenea, la cresterea in greutate si la cresterea riscului aparitiei unor forme de cancer.

Nutritionistii recomanda ca maxim 30% din calorii trebuie sa provina din grasimi si nu mai mult de 10% din aceste calorii sa provina din grasimi saturate. Alegeti pe cat posibil carne slaba, peste, pui fara piele si produse lactate fara grasime. Cand mananci in oras, in special in restaurante fast-food, trebuie cautate mai degraba alimentele fierte sau coapte, decat cele prajite.

Cat mai putin zahar si sare!

Celor mai multi tineri le place gustul zaharului. Dar trebuie tinut cont ca uneori alti indulcitori sunt "ascunsi" in diversele alimente- Exista zahar in miere, fructe uscate, sucuri de fructe, dar si in ingrediente (cum ar fi siropul de porumb) care sunt adaugate in bauturi racoritoare, prajituri, si multe alte alimente procesate, asa dupa cum se poate citi pe etichetele multor alimente.

Daca esti un adolescent foarte activ, cu necesitati energetice majore, dulciurile pot fi o sursa aditionala de calorii. Dar nu trebuie uitat ca ele contin doar un numar limitat de nutrienti, iar pe de alta parte, au un efect negativ asupra smaltului dintilor.

O cantitate moderata de sodiu este necesara in alimentatie, pentru ca sodiul, ca si potasiul, mentine echilibrul electrolitilor din organism. Dar pentru unii oameni, prea mult sodiu poate duce la o presiune sanguina (tensiune arteriala) mare. Pentru ca multe alimente

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Alimentatia adolescentului si varstnicului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 064 cuvinte
Nr caractere:
11 172 caractere
Marime:
18.12KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Anatomie
Tag-uri:
Alimentatie, alimente, organism, nutrimente, vitamine, proteine
Predat:
la facultate
Materie:
Anatomie
Profesorului:
Curea Elena
Sus!