Previzualizare referat:

Extras din referat:

Descartes, fiind in armata lui Bucqnoy in Bavaria, avea sa-si traieasca primele intuitii ale geometriei analitice intr-o localitate pe malurile Dunarii. Retraz putin dupa aceea in Olanda, a publicat in 1637, pe cand Pascal avea 14 ani, Discursul asupra metodei, avand printre Anexe si celebra sa Geometrie. Nu e usor de inteles de ce Descartes, care stia sa defineasca tangenta la o curba intr-un punct determinat ca limita secantei care trece prin acest punct, atunci cand si-a propus, in unele cazuri, sa dea regula practica pt. determinarea tangentei, a folosit cercuri secante in loc de drepte, cum aveau sa faca Fermet si Pascal.

O mare autoritate stiintifica a epocii, un om care a jucat un rol deosebit in dezvoltarea gandirii lui Pascal, era Pierre Fermat, socotit si azi printre marii matemati-cieni ai lumii. Era cu 22 ani mai mare ca Pascal si avea sa-i supraveasca cu peste alti 12. A publicat foarte putin in timpul vietii, ceea ce nu inseamna ca ideile sale nu circulau cu foarte mare autoritate, cum dovedeste si discutia epistolara destul de aprinsa ce a urmat la un moment dat cu Descartes.

Pascal, vrea ca singura scoala sa fi fost invatatura ce i-a dat eruditul sau parinte nu numai in perioada saderii lor in Auvergne, ci si dupa ce, atunci cand Pascal implinise 8 ani, familia se stabilise la Paris.

Principiul fundamental ce pare a fi calauzit pe educatorul sau era sa-l introduca pe elev in cunoasterea justificata a lucrurilor, a ratiunii lucrurilor, fie ele in ordinea experientei naturale, fie in ordinea spirituala, cum era cunoasterea principala a limbilor gramatica, precum si prin logica lor interioara. Bun cunoscator al matematicii timpului, prieten in acest domeniu cu personalitati ca Mersenne sau Roberval, Etienne Pascal a ezitat indelunga inainte de a-si pune fiul in direct contact cu matematica. El se iluziona pentru ca matematica nu este numai cea din carti si din teoreme, ci este si un mod de a cerceta lumea si de a reflecta asupra ei. Tanarul Pascal fara sa astepta alte ajutoare a inceput sa aplice metode de cercetare cu care era obisnuit. A ajuns repede sa formuleze si sa demonstreze cateva teoreme ale geometriei euclidiene, fara sa aiba nici o calauza; drepte. Abia dupa surpriza acestui rezultat a fost pus in posesiunea Elementelor lui Euclid, care l-au adus vijelios la rezultatele binecunoscute.

Pascal construieste in1642 o masina aritmetica, cum o numea el, perfectionata de el cativa ani mai tarziu. Descrisa de Diderot in Oeuvres de Pascal (1779); n-a mai putut fi pusa din nou la punct din elemente existente, pentru a functiona, asa cum s-a facut pentru masina construita de Leibniz, dupa aceea a lui Pascal.

Pascal intreprinde lucrarilor sale de analiza combinatorie care vor gasi expresie sistematica in Tratatul despre triunghiul aritmetic (Traite sur le triangle arithmetique) pe care l-a trimis lui Fermat in 1654, dar care n-a fost publicat decat dupa moarte, in 1665, odata cuTratatul despre ordinele numerice (Traite des ordres numeriques). Istoricii ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Pascal
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 001 cuvinte
Nr caractere:
5 332 caractere
Marime:
9.32KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Alte materii
Tag-uri:
pascal, viata
Predat:
la liceu
Sus!