Igiena dentară

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Pastrarea sanatatii si lupta contra bolilor se inscriu printre cele mai vechi preocupari ale omului. Cuvantul sanatate care evoca o stare atat de pretioasa fiecaruia, apare frecvent in vorbirea curenta nelipsind aproape niciodata cu ocazia urarilor de bine. Educatia pentru sanatate este o preocupare de maxima importanta a medicinii omului sanatos care consta in dezvoltarea nivelului de cultura sanitara al diferitelor grupuri de populatie, precum si mijloacelor si procedeelor educativ-sanitare necesare formarii unui comportament sanogenic. Obiectivul de baza al educatiei pentru sanatate consta in formarea si dezvoltarea in randul populatiei, incepand de la varstele cele mai fragede, a unei conceptii si a unui comportament igienic, in scopul apararii sanatatii, dezvoltarii armonioase si fortificarii organismului, adaptarii lui la conditiile mediului ambiental natural si social, cat si al participarii active a acesteia la opera de ocrotire a sanatatii populationale. In acest sens, este necesara formarea unei opinii de masa, fundamentata stiintific, fata de igiena individuala si colectiva, fata de alimentatie, imbracaminte, munca si odihna, fata de utilizarea rationala a timpului liber si a factorilor naturali de calire a organismului, fata de evitarea factorilor de risc, precum si a modului de solicitare a asistentei medicale si a diferitelor mijloace de invesigatie si tratament.

Existenta unor dinti sanatosi este datorata alimentatiei echilibrate, unei igiene corect efectuate si unei ocluzii (muscaturi) corecte care sa distribuie fortele masticatorii pe toti dintii si nu numai pe anumite zone ale arcadei, aceste zone fiind suprasolicitate vor ceda.

Un rol important il are spalatul pe dinti. Curatarea danturii se face inca din faza aparitiei primilor dinti de lapte. Imediat dupa aparitia primilor dintisori ai bebelusului, se curata suprafata acestora cu un prosopel foarte curat si umezit (fara pasta de dinti). La un an si jumatate-doi, se incepe spalatul propriu-zis pe dinti. Periuta trebuie sa aiba cap mic (max. 2,5 cm) si nu mai mult de trei randuri de peri. Acestia trebuie sa fie din material sintetic, rotunjiti la capat si nu prea duri. Pentru a evita parazitarea periutei cu bacterii, se recomanda schimbarea ei la sase saptamani.

Este importanta mentinerea unei diete echilibrate, bogata in vitamine si minerale, dar redusa in hidrati de carbon (prezenti mai ales in dulciuri).

Tehnica de spalare a dintilor: cu periuta in unghi de 45 de grade fata de suprafata dintilor, se executa miscari rotative, pe exteriorul si interiorul dintilor (pe verticala), exercitand o apasare mai mare spre partea cu care mestecam sau muscam; astfel, indepartam bacteriile din zona gingiei, care pot da inflamatii, chiar parodontopatii si pot duce la pierderea dintelui. Aceasta tehnica este valabila pentru toata lumea; copiii vor fi ajutati de parinti pana cand vor fi in stare sa-si faca singuri periajul corect.Durata optima pentru un periaj corect este de circa trei minute.). Pentru intarirea smaltului dentar, este esential sa sw foloseasca o pasta de dinti cu fluor Pastele de dinti pentru adulti nu trebuie sa aiba in compozitie mai mult de 15% fluor, iar cele pentru copii, cel mult 0,03% fluor. Asadar, e bine ca adultii si copiii sa aiba paste de dinti separate. Fluorul in genere este extrem de toxic pentru organism, la fel si pentru microorganismele din cavitatea bucala, dar este extrem de benefic in catitati optime pentru mineralizarea smaltului.

Apa de gura este recomandata datorita faptului ca, prin clatire, poate ajunge in spatii din cavitatea bucala ce nu pot fi curatate cu periuta de dinti. Are efect antibacterian si un miros foarte placut.

Ata dentara cerata nu are efect antibacterian, dar e eficienta prin faptul ca ajuta la eliminarea resturilor care nu au iesit la periaj si are un efect de curatare asupra suprafetelor de contact dintre dinti, eliminand frictiunea si distrugerea smaltului in acele suprafete sau puncte. Se foloseste intotdeauna ata dentara inainte de spalatul pe dinti, nu dupa.

Guma de mestecat este recomandata in igiena dentara cu conditia sa nu contina zahar (guma de mestecat sugar-free).Efectul este de curatare mecanica si stimulare a productiei de saliva, care neutralizeaza acizii prezenti in gura dupa o masa copioasa.

Foarte importanta pentru mentinerea sanatatii danturii este vizita periodica la stomatolog. Aceste controale au rolul de a preveni sau depista afectiuni ale dintilor, cu mult inainte sa le remarci sau sa inceapa sa te doara. De asemenea, medicul stomatolog poate sa efectueze, la cerere, interventii profilactice pe care, evident, nu le poti face acasa (de exemplu: detartraj si curatarea dintilor cu ultrasunete si jet de apa cu bicarbonat, sigilarea molarilor la copii si tineri, pentru a preveni aparitia cariilor).Tot stomatologul se ocupa de cosmetica dentara - de la albirea dintilor, pana la ornarea acestora cu diverse podoabe sau bijuterii ( percing dentar).

La cumpararea unei paste de dinti trebuie respectate urmatoarele recomandari:

- Pentru o curatare mai puternica, alegeti paste mai putin abrazive; cele mai indicate sunt cele care contin bicarbonat de sodiu ;

- Daca aveti probleme cu gingiile (sangerari, retrageri ale gingiei), alegeti o pasta de dinti fara

Bibliografie:

Bucur E., Popescu O., Educatia pentru sanatate in familie si in scoala, 2004, Edit. Fiat Lux, Bucuresti;

Ivan A., 1993, Medicina omului sanatos, Edit. Medicala, Bucuresti.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Igiena dentara.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 452 cuvinte
Nr caractere:
6 992 caractere
Marime:
16.56KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Alte materii
Tag-uri:
dantura, dinti, gingie
Predat:
la gimnaziu
Sus!