Elemente Ale Teoriei Structurii

Extras din referat:

Cartea lui Anthony Giddens, Constituirea societatii. Elemente de teoria structurarii, a aparut in anul 1984. Principalele idei expuse de catre autor sunt urmatoarele: 1. Toate fiintele umane sunt agenti competenti. Toti actorii sociali au o cunoastere remarcabila a conditiilor si consecintelor asupra a ceea ce fac in viata lor de toate zilele. Aceasta cunoastere nu are numai forma discursiva, ci si practica, de o complexitate extraordinara. In general oamenii pot da seama discursiv de ceea ce fac, pot prezenta motivele care au stat la baza actiunilor lor daca ceilalti actori le-o cer. Insa, de obicei, oamenii nu pun asemenea intrebari decat in cazul in care incalca conventiile, daca se indeparteaza de atitudinile, de conduitele si de asteptarile fata de acestea ale persoanelor implicate.

2. Competenta actorilor umani este fara incetare limitata, pe de o parte de inconstient, iar pe de alta parte de conditiile nerecunoscute si consecintele neintentionale ale actiunii. Studiul limitarilor, al conotatiilor neintentionale in (re) producerea sistemelor sociale, ar trebui sa fie printre sarcinile cele mai importante ale stiintelor sociale. 3. Studiul vietii de toate zilele face parte integranta din analiza reproducerii practicelor institutionalizate, fiindca viata socioumana cotidiana este legata de catracterul repetitiv al timpului reversibil al institutiilor si de trasaturile costrangatoare; si abilitante ale corpului uman. Nu numai viata de zi cu zi este insa fundamentul plecand de la care se construieste tesatura ramificata a raporturilor sociale, ci si integrarea sociala si integrarea sistematica. 4. Legata de reducerea surselor inconstiente ale angoasei, rutina de zi cu zi este forma predominanta de activitate sociala indeplinita zi de zi. Majoritatea precticilor noastre cotidiene nu sunt motivate in mod direct. Practicile rutinizate sunt, prin excelenta, expresia dualitatii strcturalului si prin indeplinirea lor oamenii isi intretin sentimentul securitatii ontologice. 5. Studiul contextelor este importanta, la fel ca si studiul reproducerii sociale. Contextul presupune prezenta catorva elemente: frontierele spatio-temporale care delimiteaza interactiunea si care poarta de obicei marci simbolice sau fizice, co-prezenta actorilor care, in acest fel, isi pot vizualiza expresia fetei, gesturile, pot urmari sirul cuvintelor, constiinta, folosirea reflexiva a acestor fenomene pentru a influenta sau controla cursul interactiunii.

6. Identitatile sociale si relatiile concomitente dintre pozitii si practici sunt in spatiu -; timpul virtual al structuralului, insotite de drepturi, obligatii, sanctiuni si constituie rolurile in colectivitatile date. Marcile normalizate, in special cele legate de varsta, sex sunt fundamentale in toate societatile.

7. Termenul de costrangere nu are o singura semnificatie. Constrangerile asociate proprietatilor structurale ale sistemelor sociale nu reprezinta decat un tip ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Elemente Ale Teoriei Structurii
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Nr cuvinte:
513 cuvinte
Nr caractere:
3 333 caractere
Marime:
2.03KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Alte materii
Predat:
la gimnaziu
Sus!