Declinările substantivului în lb latină

Extras din referat:

In limba latina substantivul se imparte in cinci declinari.

Fiecare declinare are terminatiile ei specifice in functie de caz si numar. totdeauna substantivul este enuntat cu doua forme - nominativul si genitivul. Este necesar pentru noi, care nu vorbim curent limba latina, sa enuntam si genitivul, caci dupa terminatia acestuia, stabilim declinarea careia ii apartine substantivul dat.

Declinarea aI are la genitiv terminatia (ae), declinarea a II-a are la genitiv terminatia (i), declinarea a III-a are la genitiv terminatia (is), declinarea a IV-a - (us) si declinarea a V-a - (ei). A nu se confunda declinaarile a II-a si a V-a fiindca au aceeasi terminatie, o distinctie este aceea ca la nominativ singular declinarea a II-a are terminatiile (us), (er) sau (um), pe cand declinarea a V-a are la nominativ singular terminatia (es). Substantivele de declinarea I sunt majoritatea de genul feminine, masculine fiind doar acelea care denumesc indeletniciri barbatesti sau nume de barbati. Singular: N. - (a), G. - (ae), D. - (ae), Ac. - (am), Abl. - (a), V. - (a); Plural: N. - (ae), G. - (arum), D. - (is), Ac. - (as), Abl. - (is), V. - (ae); OBS: terminatia (a) de la ablativ singular este vocala lunga, dar distinctia pentru noi, care nu vorbim fluent limba latina, este greu de facut in pronuntie.

Acum vom declina un substantiv feminin si unul masculin: Silva, silvae = padure: (dupa terminatia de la a doua forma putem vedea ca este de declinarea I, iar fiindca nu reprezinta nume de barbati sau indeletniciri ale acestora, rezulta ca este de genul feminin; singular: N. - (silva), G. - (silvae), D. - (silvae), Ac. - (silvam), Abl. - silva), V. - (silva); plural: N. - (silvae), G. - (silvarum), D. - (silvis), Ac. - (silvas), Abl. - silvis), V. - (silvae); agricola, agricolae = agricultor: (dupa terminatie ne dam seama ca este de declinarea I, dar fiind o indeletnicire barbateasca, rezulta ca este de genul masculin;) singular: N. - (agricola), G. - (agricolae), D. - (agricolae), Ac. - (agricolam), Abl. - (agricola), V. - (agricola); plural: N. - (agricolae), G. - (agricolarum), D. - (agricolis), Ac. - (agricolas), Abl. - (agricolis), V. - (agricolae); (se poate observa ca ambele substantive au fost declinate la fel, deci nu exista vreo diferenta in modul de declinare, dar distinctia intre genuri este foarte importanta pentru ca adjectivele sau participiile verbale se acorda si in gen cu substantivele) Atentie! La declinarea I sunt doua exceptii de formare a dativului si ablativului plural - substantivele dea, deae si filia, filiae nu fac dativul plural deis, respectiv, filiis, ci deabus si filiabus.

O alta exceptie este aceea ca expresia Pater familias se foloseste in acest fel, desi gramatical ar fi Pater familiae.

Declinarea a II-a Substantivele de declinarea a II-a sunt majoritatea de gen masculine si neutru.

Cele de gen masculine au la nominativ singular terminatia (us), iar cele neuter au la ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Declinarile Substantivului In Lb Latina
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Nr cuvinte:
1 451 cuvinte
Nr caractere:
7 565 caractere
Marime:
3.04KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Alte materii
Predat:
la gimnaziu
Sus!