Componentele proiectului metodologic

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Un proiect metodologic odata definit a fost considerat ca unic si universal valabil. In locul sustinerii diversitatii si complementaritatii proiectelor metodologice s-a pledat pentru identificarea unei strategii de cercetare menita sa fie opusa altora existente sau posibile si sa fie generalizata in orice conditii si pentru orice problema.

1. Sociologia se dezvolta ca stiinta sociala si aplica procedeele generale ale oricarei analize care se considera stiintifica. Subordonarea executiva a demersului teoretic specific constructiei sociologiei fata de enunturile filosofice poate genera o practica ideologica deformatoare sau o constiinta teoretica falsa, adica inadecvata in raport cu realitatea sociala.

Totodata, raporturile dintre sociologie si stiintele naturii nu pot fi excluse, daca sunt puse in alti termeni metodologici sau epistemologici decat cei mentionati in traditia pozitivista sau neopozitivista.

2. cercetarile sociologice mai recente sunt in mare parte fragmentate atata vreme cat se concentreza asupra unui segment al realitatii sociale pe care intentioneaza sa-l analizeze intensiv si exhaustiv.

3. Un al treilea principiu metodologic se refera la tipurile de date cu care sa opereze sociologia ca stiinta empirica. Folosirea de procedee tehnico-metodice pentru producerea si colectarea datelor empirice este indispensabila pentru orice cercetare sociologica. Orice fapt social uman este un fapt de constiinta astfel ca datele cu care opereaza cercetatorul nu trebuie sa reflecte instrumentul insusi de investigare, ci fenomenele sociale supuse investigarii. Pentru acestea sunt necesare urmatoarele reguli metodice : regula clasarii sau a distribuirii reactiilor, comportamentelor sau semnificatiilor individuale in categorii; 4. Un ultim principiu metodologic general vizeaza obiectivitatea cunoasterii sociologice bazate pe implicarea ideologica si explicitarea valorica a cercetatorului social. In conformitate cu acest principiu, in orice cercetare sociologica enunturile empirice si cele teoretice sunt congruente cu enunturile valorice explicite si orientate constructiv.

S1 P2 S2 T2 P1 T1 T3 & P3 S3 Relatii intre componentele proiectului metodologic de cercetare sociala Schema de mai sus propune o vizualizare a relatiilor dintre componentele proiectului metodologic.

Relatiile pot fi analizate din punctul de vedere al succesiunii si al simultaneitatii raporturilor.

Sociologului contemporan ii este oferit astazi un evantai destul de larg de obtiuni metodologice prezentate cel mai adesea in mod antinomic. Polaritatile antinomice ascund complementaritati metodologice aflate in corespondenta cu diversitatea ontologica a realitatii sociale.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Componentele Proiectului Metodologic
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
400 cuvinte
Nr caractere:
2 740 caractere
Marime:
6.09KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Alte materii
Predat:
la gimnaziu
Sus!