INTRODUCERE
Proiectul de fata va incerca sa analizeze atat situatiile de urgenta aparute la nivelul penitenciarului, cat si masurile de interventie pe care politistii de penitenciare le iau pentru gestionarea si rezolvarea lor. Acest proiect isi propune sa ofere cat mai multe puncte de plecare spre informare si punerea la dispozite a cat mai multor prevederi legale privitoare la ceea ce reprezinta o situatie de urgenta si modul procedural legal de actionare.
Lucrarea de fata este structurata in trei capitole de baza, compuse din subcapitolele aferente, completate fiind de introducerea, concluziile si bibliografia corespunzatoare descrierii si argumentarii prezentei teze.
Motivatia care a dus la alegerea acestei teme de catre grupa noastra, a constat in faptul ca munca politistului de penitenciare poate aduce ce ea situatii imprevizibile la care simtul de reactie trebuie sa fie unul promt, iar agentul sa actioneze cu foarte mult profesionalism in fata unui incident, in special din punct de vedere procedural. Un al doilea factor motivational la constituit dorinta noastra ca prin acest proiect sa devenim cat mai profesionisti si mai prudenti in fata acestor situatii, tinand cont de faptul ca suntem la inceput de drum.
Obiectivele pe care noi ni le-am propus sunt reprezentate intr-o structura cat mai cursiva a proiectului si anume: in primul capitol dorim sa detaliem ce insemna o situatie de urgenta intr-un cadru general, in capitolul al doilea vom intra mai in profunzime si vom vorbi despre situatiile de urgenta din mediul peniteciar, rolul politistului de penitenciare si cadrul legal de actionare.
Finalmente, capitolul al treilea va reprezenta un subiect inedit in domeniul situatiilor de urgenta din penitenciare, acesta punand accent pe gestionarea si masurile luate de ANP refertoare la prevenirea si combaterea pandemiei de COVID-19 in penitenciare, pe perioada starii de urgenta.
Este pentru prima data cand Romania se confrunta insa cu un pericol care parea pana acum inexistent, care traseaza terminologic calea spre dezastru, trecand peste limita situatiilor de urgenta si anume pandemia de Covid-19. In aceasta situatie, proiectul va aloca un capitol special, al treilea, acestei pandemii, asa cum a fost ea inteleasa, tratata si gestionata la nivelul Administratiei Nationale a Penitenciarelor.
Pandemia de coronavirus (COVID-19) a generat provocari fara precedent pentru autoritatile din toate statele membre ale Consiliului Europei cat si statelor din afara continentului nostru. Personalul din locurile de privare de libertate se confrunta cu uriase provocari specifice, mai ales in centrele de arest ale politiei, penitenciare, spitale psihiatrice, dar si in diverse zone nou-infiintate unde sunt plasate persoane in carantina.
Liniile directoare ale OMS (Organizasia Mondiala a Sanatatii) de lupta contra pandemiei, precum si directivele medicale si clinice nationale conforme normelor internationale, trebuie respectate si aplicate integral in toate locurile de privare de libertate. Orice masura restrictiva luata fata de persoane private de libertate, cu scopul de a preveni raspandirea COVID-19 trebuie sa aiba o baza legala si sa fie necesara, proportionala, sa respecte demnitatea umana si sa fie limitata in timp.
Proiectul de fata este intr-o oarecare masura deschizator de drumuri. Este prima data cand includem pandemia de Covid-19 in sistemul situatiilor de urgenta, mai mult chiar, al dezastrelor umanitare.
Acte normative:
1. Legea nr. 254/2013, privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, nr. 514 din 14 august 2013.
2. Ordinul Nr. 2724/C/2018 din 10 iulie 2018 pentru aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a penitenciarelor, Emis de Ministerul Justitiei, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, nr. 715 din 17 august 2018.
3. Decizia nr. 311 din 13 ianuarie 2020 privind modificarea si completarea anexei la Decizia directorului general al A.N.P. nr. 500.494/2017 pentru aprobarea Normelor privind desfasurarea activitatii de aparare impotriva incendiilor in sistemul administratiei penitenciare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, nr. 75 din 3 februarie 2020.
4. Anexa la Decizia directorului general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor nr. 500.494/2017 pentru aprobarea Normelor privind desfasurarea activitatii de aparare impotriva incendiilor in sistemul administratiei penitenciare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 110 si 110 bis din 5 februarie 2018.
5. Legea nr. 55 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, nr. 396 din 15 mai 2020.
6. Decretul privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei nr. 195 din 16 martie 2020.
7. Curtea Constitutionala a Romaniei, Decizia nr. 90/2019, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 343 din 6 mai 2019
8. Normelor privind desfasurarea activitatii de aparare impotriva incendiilor in sistemul administratiei penitenciare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, nr. 75 din 3 februarie 2020.
9. Constitutia Romaniei, Editura Andreas, Bucuresti, 2019.
10. Decizia Nr. 419 din 15.04.2020 a Directorului general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor; Planul de masuri privind prevenirea raspandirii epidemiei de coronavirus la nivelul sistemului penitenciar.
11. Ghid practic de masuri pe perioada starii de urgenta, Ministerul Justitiei, cu referire la Justitie, Serviciul de Probatiune, Administratia Nationala a Penitenciarelor, Oficiul National al Registrului Comertului.
Site-uri informative.
1. https://www.agerpres.ro/justitie/2020/03/07/administratia-nationala-a-penitenciarelor-a-impus-o-serie-de-masuri-in-contextul-noului-coronavirus/accesat:20:51/29.07.2020.
Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont