Aspecte de noutate privind gestionarea situațiilor de urgență în sistemul penitenciar românesc

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

INTRODUCERE 3
CAPITOLUL I: GENERALITĂȚI REFERITOARE LA SITUAȚIILE DE URGENȚĂ 5
I.1. Explicații și corelări terminologice 5
I.2. Tipologia situațiilor de urgență 6
CAPITOLUL II: MANAGEMENTUL SITUAȚIILOR DE URGENȚĂ 7
II.1. Concept, sediul materiei, caracterizare generală 7
II.2. Obligațiile personalului în situații de urgență 8
II.3. Aspecte privind alarmarea, intervenția, evacuarea în situații de urgență, stingerea incendiului și acordarea primului ajutor 10
CAPITOLUL III. NOUTĂȚI PRIVIND GESTIONAREA SITUAȚIILOR DE URGENȚĂ LA NIVELUL UNITĂȚILOR PENITENCIARE 14
III.1. Circumstanțe determinante și acte normative ocazionate de pandemia 14
de Covid-19 14
III.2. Situația persoanelor aflate în locuri de deținere în subordinea ANP 15
III.3. Prevederi specifice unităților din subordinea ANP cuprinse în 18
Legea nr.55/2020 refertoare la COVID-19 18
III.4. Măsuri specifice dispuse la nivelul unităților penitenciare pentru gestionarea efectelor pandemiei de Covid-19 21
CONCLUZII 24
BIBLIOGRAFIE: 25

Extras din referat:

INTRODUCERE

Proiectul de față va încerca să analizeze atât situațiile de urgență apărute la nivelul penitenciarului, cât și măsurile de intervenție pe care polițiștii de penitenciare le iau pentru gestionarea și rezolvarea lor. Acest proiect își propune să ofere cât mai multe puncte de plecare spre informare și punerea la dispozițe a cât mai multor prevederi legale privitoare la ceea ce reprezintă o situație de urgență și modul procedural legal de acționare.

Lucrarea de față este structurată în trei capitole de bază, compuse din subcapitolele aferente, completate fiind de introducerea, concluziile și bibliografia corespunzătoare descrierii și argumentării prezentei teze.

Motivația care a dus la alegerea acestei teme de către grupă noastră, a constat în faptul că munca polițistului de penitenciare poate aduce ce ea situații imprevizibile la care simțul de reacție trebuie să fie unul promt, iar agentul să acționeze cu foarte mult profesionalism în fața unui incident, în special din punct de vedere procedural. Un al doilea factor motivațional la constituit dorința noastră ca prin acest proiect să devenim cât mai profesioniști și mai prudenți în fața acestor situații, tinand cont de faptul că suntem la început de drum.

Obiectivele pe care noi ni le-am propus sunt reprezentate într-o structură cât mai cursivă a proiectului și anume: în primul capitol dorim să detaliem ce însemnă o situație de urgență într-un cadru general, în capitolul al doilea vom intra mai în profunzime și vom vorbi despre situațiile de urgență din mediul peniteciar, rolul polițistului de penitenciare și cadrul legal de acționare.

Finalmente, capitolul al treilea va reprezenta un subiect inedit în domeniul situațiilor de urgență din penitenciare, acesta punând accent pe gestionarea și măsurile luate de ANP refertoare la prevenirea și combaterea pandemiei de COVID-19 în penitenciare, pe perioada stării de urgență.

Este pentru prima dată când România se confruntă însă cu un pericol care părea până acum inexistent, care trasează terminologic calea spre dezastru, trecând peste limita situațiilor de urgență și anume pandemia de Covid-19. În această situație, proiectul va aloca un capitol special, al treilea, acestei pandemii, așa cum a fost ea înțeleasă, tratată și gestionată la nivelul Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Pandemia de coronavirus (COVID-19) a generat provocări fără precedent pentru autoritățile din toate statele membre ale Consiliului Europei cât și statelor din afara continentului nostru. Personalul din locurile de privare de libertate se confruntă cu uriașe provocări specifice, mai ales în centrele de arest ale poliției, penitenciare, spitale psihiatrice, dar și în diverse zone nou-înființate unde sunt plasate persoane în carantină.

Liniile directoare ale OMS (Organizașia Mondială a Sănătății) de luptă contra pandemiei, precum și directivele medicale și clinice naționale conforme normelor internaționale, trebuie respectate și aplicate integral în toate locurile de privare de libertate. Orice măsură restrictivă luată față de persoane private de libertate, cu scopul de a preveni răspândirea COVID-19 trebuie să aibă o bază legală și să fie necesară, proporțională, să respecte demnitatea umană și să fie limitată în timp.

Proiectul de față este într-o oarecare măsură deschizător de drumuri. Este prima dată când includem pandemia de Covid-19 în sistemul situațiilor de urgență, mai mult chiar, al dezastrelor umanitare.

Bibliografie:

Acte normative:

1. Legea nr. 254/2013, privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, publicată în Monitorul Oficial al României, nr. 514 din 14 august 2013.

2. Ordinul Nr. 2724/C/2018 din 10 iulie 2018 pentru aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a penitenciarelor, Emis de Ministerul Justiției, publicat în Monitorul Oficial al României, nr. 715 din 17 august 2018.

3. Decizia nr. 311 din 13 ianuarie 2020 privind modificarea și completarea anexei la Decizia directorului general al A.N.P. nr. 500.494/2017 pentru aprobarea Normelor privind desfășurarea activității de apărare împotriva incendiilor în sistemul administrației penitenciare, publicată în Monitorul Oficial al României, nr. 75 din 3 februarie 2020.

4. Anexa la Decizia directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor nr. 500.494/2017 pentru aprobarea Normelor privind desfășurarea activității de apărare împotriva incendiilor în sistemul administrației penitenciare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 110 și 110 bis din 5 februarie 2018.

5. Legea nr. 55 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, nr. 396 din 15 mai 2020.

6. Decretul privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României nr. 195 din 16 martie 2020.

7. Curtea Constituțională a României, Decizia nr. 90/2019, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 343 din 6 mai 2019

8. Normelor privind desfășurarea activității de apărare împotriva incendiilor în sistemul administrației penitenciare, publicată în Monitorul Oficial al României, nr. 75 din 3 februarie 2020.

9. Constituția României, Editura Andreas, București, 2019.

10. Decizia Nr. 419 din 15.04.2020 a Directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor; Planul de măsuri privind prevenirea răspândirii epidemiei de coronavirus la nivelul sistemului penitenciar.

11. Ghid practic de măsuri pe perioada stării de urgență, Ministerul Justiției, cu referire la Justiție, Serviciul de Probațiune, Administrația Națională a Penitenciarelor, Oficiul Național al Registrului Comerțului.

Site-uri informative.

1. https://www.agerpres.ro/justitie/2020/03/07/administratia-nationala-a-penitenciarelor-a-impus-o-serie-de-masuri-in-contextul-noului-coronavirus/accesat:20:51/29.07.2020.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Aspecte de noutate privind gestionarea situatiilor de urgenta in sistemul penitenciar romanesc.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2020
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
26 pagini
Imagini extrase:
26 imagini
Nr cuvinte:
7 641 cuvinte
Nr caractere:
42 969 caractere
Marime:
57.54KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Alte materii
Predat:
la liceu
Profesorului:
Adrian Lupașcu
Sus!