Teoria sintetică a evoluției

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Integrand datele genetici despre originea Si baza materiala a variatiilor ereditate, darwinismul a atins un nivel superior devenind teoria sintetica a evolutiei. Termenul sintetic arata ca este o teorie rezultata din sinteza mai multor stiinte.

Variabilitatea genetica si mecanismele sale: Mutatia si recombinarea genetica.

Adaugand la efectele mutatiilor pe cele ale combinarilor intra si intercromozomiale precum si unirea pe baza de probabilitate a gametilor in zigoti ne facem o imagine clara asupra bazei materiale care asigura imensa variabilitate in cadrul speciilor.

Mutatiile reprezinta sursa primara a variabilitatii genetice, recombinarea redistribuind aceasta variabilitate intr-un numar practic indefinind de combinatii adica de genotipuri.

Populatiile genetice si factorii care asigura stabilitatea si modificarea frecventei genelor.

Notiunea de populatie genetica implica o grupare de indivizi care apartin aceleiasi specii, uniti intre ei prin relatii spatio-temporale si de reproducere. Totalitatea genelor unei populatii constituie fondul de gene al populatiei - genofondul.

Legea Hardy-Weinberg si echilibrul populational.

In populatiile panmictice mari, in interiorul carora nu actioneaza forte modificatoare ale frecventelor genice, acestea raman constante de la o generatie succesiva la alta. Frecventa genotipurilor ramane si ea constanta fiind determinata de frecventa genelor populatiei parentale. Aceasta legitate se realizeaza in 3 etape:

1 producerea gametilor in populatia parentala.

2 unirea gametilor in zigoti.

3 frecventa genelor in generatia descendenta.

Factorii evolutiei.

Factorii geneticii depinde proprietatile populatiei legate de ereditate de compozitia genetica a acesteia. Astfel sunt:

-viteza de succesiune a generatiilor

-dimensiunea populatiilor

-fluxul genetic

-deriva genetica

-selectia intrapopulationala

Viteza de succesiune a generatiilor. Speciile care au un numar mare de generatii pe an pot evolua mai repede, deoarece in fiecare generatie pot aparea mutatii si recombinari care sporesc diversitatea genetica a populatiei.

Dimensiunea populatiilor. Pentru ca populatia sa fie diversificata genetic este nevoie de existenta unui numar suficient de mare de gene si deci de indivizi.

Fluxul genetic. Daca fluxul genetic este masiv se desfasoara in ambele sensuri, rezultatul va fi uniformizarea frecventelor genetice ale celor 2 populatii.

Deriva genetica. Consta in succesul in lupta pentru existenta a variatiilor indiferente, sau a variatiilor cu aceeasi valoare, pe baza intamplarii a unei eliminari respectiv supravietuiri diferentiate a genelor, cauzate de intamplare. Populatia evolueaza nu pe baza selectiei ci pe baza intamplarii.

Selectia interpopulationala. Consta in supravietuirea celui mai apt, a variatiei celei mai bine dotate si in eliminarea genelor nevaloroase sub aspect evolutiv.

Factorii ecologici. Factorii ecologici ai evolutiei sunt:

- migratia.

-izolarea geografica si ecologica.

-zona ecologica.

-structura biocenozei.Migratia. Compozitia genetica a populatiei este remaniata atunci cand populatia trece dintr-un loc in altul, patrunde in medii sau se amesteca cu indivizi din alte populatii ale speciei.

Izolarea geografica si ecologica. Separandu-se de stocul ancestral, mutatia are mai multe sanse de a iesi pe arena evolutiei. Prin izolare geografica au evoluat specii noi, ca si flore si faune intregi.

Zona ecologica. Fiecare spita i-si desfasoara evolutia pe fondul unui complex de conditii de mediu geografic, intr-o anumita zona ecologica a planetei noastre.

Structura biocenozei. Influenteaza mersul si sensul evolutiei. In biocenozele in curs de formare, cu conditii instabile, evolutia este creatoare, adica producatoare de noi tipuri de organizare.

In concluzie factorii genetici si ecologici ai evolutiei contribuie in ansamblul lor, la iesirea mutatiei pe arena evolutiei si fixarea noului. Evolutia este orientata de selectie care transforma avalansa de mutatii intamplatoare intr-o fortareata, intr-un proces dinamic. Dar mutatia, un eveniment intamplator, nu orienteaza evolutia.

Teoria sintetica confirma mecanismul darwinist al evolutiei.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Teoria sintetica a evolutiei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
687 cuvinte
Nr caractere:
3 684 caractere
Marime:
8.52KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Alte domenii
Tag-uri:
evolutie, teorie
Predat:
la facultate
Materie:
Alte domenii
Sus!