Operatii de stabilitate si de sprijin in Somalia

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Introducere - pag 1
Context istoric - pag 1
Unosom 1&2 - pag 3
Bibliografie - pag 6

Extras din referat:

Actiunile subunitatilor in operatiile de stabilitate si sprijin se vor desfasura intr-un mediu dificil, des schimbator, guvernat de reguli nespecifice actiunilor militare clasice, conventionale. De aceea, este greu de gasit un model universal valabil pentru intrebuintarea subunitatilor in astfel de actiuni. Comandantii si subunitatile acestora trebuie sa se adapteze usor deselor schimbari de situatii si sa fie in masura sa faca fata noilor provocari ce pot aparea pe timpul desfasurarii operatiilor de stabilitate si sprijin.

Statele membre ONU trebuie sa intensifice coordonarea eforturilor de descurajare a actelor de piraterie maritima, care s-au intensificat in ultima perioada in vecinatatea coastelor Somaliei. De asemenea, CS ONU si-a exprimat preocuparea fata de actele de piraterie si jaf armat comise pentru transportul ajutoarelor umanitare catre Somalia, pentru securitatea rutelor maritime comerciale si pentru navigatia internationala. Misiunea a fost lansata oficial cu ocazia reuniunii CAGRE din 10 noiembrie 2008. Din decembrie 2008 misiunea a devenit operationala. ATALANTA constituie prima operatie maritima PESA condusa de UE, cateva state membre contribuie cu forte si capabilitati la dispozitia EUNAVFOR.

In cele cateva luni de functionare, 54 de observatori militari si 893 de militari au servit cu UNOSOM I, sustinut de personalul civil si local international. Misiunea a suferit sase victime. Contributiile au fost: Australia, Austria, Bangladesh, Belgia, Canada, Republica Ceha, Egipt, Fiji, Finlanda, Indonezia, Iordania, Maroc, Noua Zeelanda, Norvegia, Pakistan si Zimbabwe.

Context istoric

Razboiul civil din Somalia a inceput in 1991 si este inca in plina desfasurare. Conflictul face ca haosul si nesiguranta sa domneasca in toate regiunile tarii iar etapa in care ne aflam este una in care guvernul somalez este lipsit de controlul asupra, aproape, intregului stat, control preluat de fortele rebele, mai exact de catre clanuri.

In perioada 2006-2009 a fost implicata in conflict si armata Etiopiana, aceasta a intervenit in conflict alaturi de Guvernul Federeal de Tranzitie impotriva islamistilor radicali denumiti "Uniunea Tribunalelor Islamice". In iunie 2009, la numai cateva luni de la retragerea armatei Etiopiene, aceasta a fost solicitata din nou de catre guvernul somalez insa de aceasta data, (Etiopia) a refuzat precizand ca este nevoie de un mandat international.

Prima faza a razboiului civil. A fost inceputa si intretinuta de insurgentii impotriva regimului represiv condus de Siad Barre. Imediat dupa inlaturarea acestuia de la putere in ianuarie 1991, a inceput o contra-revolutie pentru a il repune pe acesta in postura de lider al tarii. Aceasta situatie haotica si de o violenta crescanda a evoluat intr-o criza umanitara si intr-o stare de anarhie.Spre sfarsitul anului 1991, pentru a se izola cumva de violentele si luptele din sud, regiunea Somaliland, fostul teritoriu britanic se declara independent, chiar daca nu a fost, si nu este nici in prezent, recunoscut de nici un stat sau organizatie internationala. Somaliland-ul cuprinde regiunea nord-vestica a tarii, intre Djibouti si regiunea nord-estica denumita Puntland.

ONU (1992-1995) si prospectarea de petrol. Rezolutia 733 si Rezolutia 746 a Consiliului de Securitate ONU au dus la crearea UNOSOM I, prima misiune de ajutor umanitar si totodata prima misiune de restaurare a ordinii in Somalia, dupa dizolvarea guvernului central.Rezolutia 794 a fost aprobata in unanimitate pe data de 3 Decembrie 1992, aceasta dand nastere coalitiei formata din fortele de mentinere a pacii a Natiunilor Unite si conduse de Statele Unite ale Americii, denumita UNITAF. Aceasta avea misiunea de a se asigura ca ajutoarele alimentare ajung in siguranta la cei ce au mare nevoie, adica la civili. UNITAF dorea restabilirea pacii in Somalia. Trupele umanitare ale Natiunilor Unite au aterizat in 1993 pentru a incepe un efort de doi ani in vederea inlaturarii foametei, in special in regiunea din sud.

UNSOM 1&2

Operatiunea Organizatiei Natiunilor Unite in Somalia I (UNOSOM I) a fost prima parte a unui efort sponsorizat de Organizatia Natiunilor Unite (ONU) de a furniza, facilita si a asigura o asistenta umanitara in Somalia, precum si de a monitoriza prima incetare a focului a armatei somaleze Razboiul de la inceputul anilor 1990.

Operatiunea a fost infiintata in aprilie 1992 si a durat pana cand misiunile sale au fost asumate de misiunea UNITAF in decembrie 1992. In urma dizolvarii UNITAF in mai 1993, misiunea ulterioara a ONU in Somalia a fost cunoscuta sub numele de UNOSOM II.

Dupa eruptia si escaladarea razboiului civil din Somalia in 1991, ONU si Organizatia Unitatii Africane (OAU) au intervenit, citand razboiul si infometarea. Din populatia somaleza de 10 milioane de persoane, peste jumatate erau in pericol grav de foamete si de malnutritie, mai ales in zonele rurale afectate de seceta.

Bibliografie:

- http://www.revista.forter.ro/50_teorie/502-tgl/01.htm

- http://www.mapn.ro/diepa/politicadeaparare/Brosura_PESA.pdf/ Sprijinul UE In Somalia - Operatia Atalanta - Prin rezolutia ONU nr.1.816 din 2008

- United Nations Operation in Somalia I: facts and figures Archived September 19, 2006, at the Wayback Machine.

- https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/somalia-istoria-unui-stat-aflat-in-razboi-civil-de-30-de-ani

- http://geopolitics.ro/104/

- United Nations, 2003, United Nations Operations in Somalia (UNSOM 1) Background (Full Text) Archived January 10, 2007, at the Wayback Machine.

- United Nations, 1992, Letter dated 92/11/24 from the Secretary-General addressed to the President of the Security Council.

- United Nations, Security Council resolution 794 (1992), 24/4/92, para. 3.

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2017
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 929 cuvinte
Nr caractere:
10 605 caractere
Marime:
58.50 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Alte domenii
Data publicare:
03.10.2017
Structură de fișiere:
  • Operatii de stabilitate si de sprijin in Somalia.docx
Predat:
la facultate , Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu" din Sibiu
Materie:
Elemente De Artă Militară

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Imaginea sangerosului lup de mare cu un ochi bandajat, un picior de lemn si, eventual, cu un...
Scopul acestei lucrari este de a sublinia legatura dintre mass-media si actiunile psihologice....
Semnificatia culturii in lumea contemporana In ultimul secol, conceptul de cultura a devenit...
I. Consideratii privind dimensiunea conflictelor si prezentarea generala I.1. Definirea...
Cu exceptia unui mic grup de economisti si oficialitati financiare, Fondul Monetar International...
Sus!