Operații de stabilitate și de sprijin în Somalia

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Introducere - pag 1
Context istoric - pag 1
Unosom 1&2 - pag 3
Bibliografie - pag 6

Extras din referat:

Acţiunile subunităţilor în operaţiile de stabilitate şi sprijin se vor desfăşura într-un mediu dificil, des schimbător, guvernat de reguli nespecifice acţiunilor militare clasice, convenţionale. De aceea, este greu de găsit un model universal valabil pentru întrebuinţarea subunităţilor în astfel de acţiuni. Comandanţii şi subunităţile acestora trebuie să se adapteze uşor deselor schimbări de situaţii şi să fie în măsură să facă faţă noilor provocări ce pot apărea pe timpul desfăşurării operaţiilor de stabilitate şi sprijin.

Statele membre ONU trebuie să intensifice coordonarea eforturilor de descurajare a actelor de piraterie maritimă, care s-au intensificat în ultima perioadă în vecinătatea coastelor Somaliei. De asemenea, CS ONU şi-a exprimat preocuparea faţă de actele de piraterie şi jaf armat comise pentru transportul ajutoarelor umanitare către Somalia, pentru securitatea rutelor maritime comerciale şi pentru navigaţia internaţională. Misiunea a fost lansată oficial cu ocazia reuniunii CAGRE din 10 noiembrie 2008. Din decembrie 2008 misiunea a devenit operaţională. ATALANTA constituie prima operaţie maritimă PESA condusă de UE, câteva state membre contribuie cu forţe şi capabilităţi la dispoziţia EUNAVFOR.

În cele câteva luni de funcționare, 54 de observatori militari și 893 de militari au servit cu UNOSOM I, susținut de personalul civil și local internațional. Misiunea a suferit șase victime. Contribuțiile au fost: Australia, Austria, Bangladesh, Belgia, Canada, Republica Cehă, Egipt, Fiji, Finlanda, Indonezia, Iordania, Maroc, Noua Zeelandă, Norvegia, Pakistan și Zimbabwe.

Context istoric

Razboiul civil din Somalia a inceput in 1991 si este inca in plina desfasurare. Conflictul face ca haosul si nesiguranta sa domneasca in toate regiunile tarii iar etapa in care ne aflam este una in care guvernul somalez este lipsit de controlul asupra, aproape, intregului stat, control preluat de fortele rebele, mai exact de catre clanuri.

In perioada 2006-2009 a fost implicata in conflict si armata Etiopiana, aceasta a intervenit in conflict alaturi de Guvernul Federeal de Tranzitie impotriva islamistilor radicali denumiti “Uniunea Tribunalelor Islamice”. In iunie 2009, la numai cateva luni de la retragerea armatei Etiopiene, aceasta a fost solicitata din nou de catre guvernul somalez insa de aceasta data, (Etiopia) a refuzat precizand ca este nevoie de un mandat international.

Prima faza a razboiului civil. A fost inceputa si intretinuta de insurgentii impotriva regimului represiv condus de Siad Barre. Imediat dupa inlaturarea acestuia de la putere in ianuarie 1991, a inceput o contra-revolutie pentru a il repune pe acesta in postura de lider al tarii. Aceasta situatie haotica si de o violenta crescanda a evoluat intr-o criza umanitara si intr-o stare de anarhie.Spre sfarsitul anului 1991, pentru a se izola cumva de violentele si luptele din sud, regiunea Somaliland, fostul teritoriu britanic se declara independent, chiar daca nu a fost, si nu este nici in prezent, recunoscut de nici un stat sau organizatie internationala. Somaliland-ul cuprinde regiunea nord-vestica a tarii, intre Djibouti si regiunea nord-estica denumita Puntland.

ONU (1992-1995) si prospectarea de petrol. Rezolutia 733 si Rezolutia 746 a Consiliului de Securitate ONU au dus la crearea UNOSOM I, prima misiune de ajutor umanitar si totodata prima misiune de restaurare a ordinii in Somalia, dupa dizolvarea guvernului central.Rezolutia 794 a fost aprobata in unanimitate pe data de 3 Decembrie 1992, aceasta dand nastere coalitiei formata din fortele de mentinere a pacii a Natiunilor Unite si conduse de Statele Unite ale Americii, denumita UNITAF. Aceasta avea misiunea de a se asigura ca ajutoarele alimentare ajung in siguranta la cei ce au mare nevoie, adica la civili. UNITAF dorea restabilirea pacii in Somalia. Trupele umanitare ale Natiunilor Unite au aterizat in 1993 pentru a incepe un efort de doi ani in vederea inlaturarii foametei, in special in regiunea din sud.

UNSOM 1&2

Operațiunea Organizației Națiunilor Unite în Somalia I (UNOSOM I) a fost prima parte a unui efort sponsorizat de Organizația Națiunilor Unite (ONU) de a furniza, facilita și a asigura o asistență umanitară în Somalia, precum și de a monitoriza prima încetare a focului a armatei somaleze Războiul de la începutul anilor 1990.

Operațiunea a fost înființată în aprilie 1992 și a durat până când misiunile sale au fost asumate de misiunea UNITAF în decembrie 1992. În urma dizolvării UNITAF în mai 1993, misiunea ulterioară a ONU în Somalia a fost cunoscută sub numele de UNOSOM II.

După erupția și escaladarea războiului civil din Somalia în 1991, ONU și Organizația Unității Africane (OAU) au intervenit, citând războiul și înfometarea. Din populația somaleză de 10 milioane de persoane, peste jumătate erau în pericol grav de foamete și de malnutriție, mai ales în zonele rurale afectate de secetă.

Bibliografie:

- http://www.revista.forter.ro/50_teorie/502-tgl/01.htm

- http://www.mapn.ro/diepa/politicadeaparare/Brosura_PESA.pdf/ Sprijinul UE În Somalia - Operaţia Atalanta - Prin rezoluţia ONU nr.1.816 din 2008

- United Nations Operation in Somalia I: facts and figures Archived September 19, 2006, at the Wayback Machine.

- https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/somalia-istoria-unui-stat-aflat-in-razboi-civil-de-30-de-ani

- http://geopolitics.ro/104/

- United Nations, 2003, United Nations Operations in Somalia (UNSOM 1) Background (Full Text) Archived January 10, 2007, at the Wayback Machine.

- United Nations, 1992, Letter dated 92/11/24 from the Secretary-General addressed to the President of the Security Council.

- United Nations, Security Council resolution 794 (1992), 24/4/92, para. 3.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Operatii de stabilitate si de sprijin in Somalia.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2017
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 929 cuvinte
Nr caractere:
10 605 caractere
Marime:
58.50KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Alte domenii
Predat:
la facultate , Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu" din Sibiu
Materie:
Alte domenii
Sus!