Generalități Privind Întreținerea Tehnică Zilnică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Tema

Generalităţi privind întreţinerea tehnică zilnică

1.1 Tipurile şi periodicitatea întreţinerilor

În Forţele Armate sunt prevăzute următoarele tipuri de întreţineri tehnice a autovehiculelor cum ar fi:

- verificarea tehnică;

- întreţinerea tehnică zilnică (ÎTZ);

- întreţinerea tehnică nr. 1 (ÎT-1) ;

- întreţinerea tehnică nr.2 (ÎT-2);

- întreţinerea tehnică sezonieră (ÎTS);

- întreţinerea tehnică reglamentară.

Verificarea tehnică înaintea plecării în cursă şi pe parcurs, constă în controlul stării tehnice, de întreţinere şi de completare a autovehiculelor cu toate materialele, sculele, piesele şi accesoriile şi se execută în scopul prevenirii defecţiunilor care ar putea periclita îndeplinirea misiunii, siguranţei circulaţiei, securitatea personalului, a pietonilor şi a bunurilor materiale care se transportă.

Verificarea tehnică înaintea plecării în rută, se execută în ziua premergătoare, de către echipajul (conducătorul) autovehiculului, sub supravegherea comandantului de subunitate sau locţiitorul comandantului de subunitate pe armament, în timpul afectat prin orarul unităţii pentru pregătirea programului de a doua zi. Toate deficienţele constatate se vor remediu pe loc, folosind la necesitate meseriaşi din cadrul atelierului de reparaţii.

Verificarea tehnică pe parcurs, se execută de către echipajul (conducătorul) autovehiculului, sub supravegherea şefului de autovehicul, iar la deplasarea în coloană sub supravegherea locţiitorului pe armament a subunităţii sau a comandantului de subunitate. Verificarea se execută, de regulă, după 2-3 ore de rulaj, precum şi în halte şi în raioanele odihnei de zi (noapte) stabilite prin ordinul de marş. Remedierea defecţiunilor constatate, se efectuează de către personalul grupelor de întreţinere tehnică sau a atelierului care asigură asistenţa tehnică.

Întreţinerea tehnică zilnică (ÎTZ) se execută în incinta parcului la înapoierea din cursă a autovehiculului, după un flux tehnologic care cuprinde următoarele puncte şi activităţi:

• punctul de control tehnic, unde se înscrie în registrul data şi ora înapoierii din cursă, se verifică starea tehnică a autovehiculului şi dacă pe foaia de parcurs s-au făcut adnotări de către organele de controlul circulaţiei;

• staţia de alimentare, unde se efectuează alimentarea (completarea plinurilor) cu carburanţi – lubrifianţi;

• staţia de curăţire şi spălare (platoul de aşteptare şi curăţire), rampele sau instalaţia de spălare;

• staţia de întreţinere tehnică unde se execută verificările şi întreţinerea autovehiculului;

• locul de parcare, unde autovehiculul se curăţă definitiv şi se acoperă cu prelată (cele care au în dotare).

Lucrările de întreţinere se efectuează de către echipajele (conducătorii) autovehiculelor ajutate de personalul grupelor de întreţinere tehnică, precum şi de alţi militari stabiliţi de comandanţii de subunităţi, sub conducerea acestora.

Când se înapoiază din cursă un număr mare de autovehicule, lucrările de întreţinere tehnică zilnică se execută pe locurile de parcare ale acestora sub îndrumarea unui ofiţer din serviciu tehnic.

Întreţinerile tehnice nr.1 şi nr.2 se execută numai în cadrul atelierului de reparat tehnică militară, de către personalul grupelor de întreţinere tehnică din cadrul atelierului sau ale subunităţilor şi echipajelor (conducătorii) care le au în primire.

Întreţinerile tehnice nr.1 şi nr.2 se prevăd în planurile de exploatare şi reparaţii şi planurile de producţie ale atelierelor de reparat tehnică militară.

De executat la timp şi în volum complet a întreţinerilor tehnice răspund locţiitorii comandanţilor de subunităţi pe armament care au primit şi exploatează autovehiculele.

Parcarea autovehiculelor pe locurile (sectoarele) repartizate subunităţilor, se face numai după ce acestea au fost curăţate, spălate, verificate, reglate, gresate şi puse în stare perfectă de funcţionare.

Locţiitorul comandantului de subunitate pe armament extrage în carnetul său de activitate şi documentare, din planul anual de exploatare şi reparaţii, planificarea autovehiculelor subunităţii la care urmează să se execute întreţineri tehnice, raportează comandantului de subunitate şi împreună cu acesta asigură prezenţa autovehiculelor şi a conducătorilor respectivi în locurile stabilite şi încadrarea în programul de producţie al atelierului.

Întreţinerile tehnice nr.1 şi nr.2 executate se vor consemna în planul anual de exploatare şi reparaţii, la rubrica “realizat” şi în cartea tehnică a autovehiculului. Autovehiculele care au consumat norma de rulaj până la întreţinerile tehnice nu vor mai fi scoase în cursă înainte de executarea lucrărilor respective.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Generalitati Privind Intretinerea Tehnica Zilnica
    • Capitolul 2.1.doc
    • Capitolul 3.1.doc
    • Generalitati Privind Intretinerea Tehnica Zilnica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
75 pagini
Imagini extrase:
76 imagini
Nr cuvinte:
18 214 cuvinte
Nr caractere:
104 173 caractere
Marime:
1.50MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Alte domenii
Predat:
la facultate
Materie:
Alte domenii
Sus!