Crearea Uniunii Europene

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Uniunea Europeana a fost infiintata in mod oficial cand Tratatul de la Maastricht al carui principali arhitecti au fost Helmut Kohl si Francois Mitterrand a intrat in vigoare la 1 noiembrie 1993. Tratatul a dat EEC denumirea de Comunitatea Europeana, chiar daca a fost mentionata ca atare inaintea tratatului.

Uniunea Europeana este un grup format din 27 de tari din Europa.

Aceste tari si-au unit fortele pentru ca cetatenii lor sa aiba o viata mai buna, mai usoara si mai sigura. Au decis sa lucreze impreuna si sa se ajute reciproc.

Ideea crearii Uniunii Europene a aparut dupa ce Europa s-a confruntat cu doua mari razboaie. Tarile din Europa si-au dat seama ca este mai bine sa lucreze impreuna decat sa se lupte intre ele. La inceput, numai 6 tari din Europa au inceput sa lucreze impreuna: Belgia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg, Tarile de jos. Dupa aceea, tot mai multe tari li s-au alaturat si a fost creata Uniunea Europeana.

Uniunea Europeana este o entitate politica, sociala si economica, compusa din 27 tari in prezent. Este considerata a fi o constructie "sui generis" (nemaintalnita pana acum, care nu poate fi calificata in functie de criterii deja existente), situandu-se intre federatie si confederatie (intr-un sistem federal, deciziile importante sunt luate de catre un organ comun, caruia statele membre ii sunt subordonate, in timp ce intr-un sistem confederal, hotararile se iau in unanimitate de catre ansamblul statelor membre).

Primul pilon este constituit din Comunitatile europene (in prezent doar doua - CE si EURATOM, deoarece Tratatul CECO a fost in vigoare pe o durata de 50 de ani, durata care a expirat in 2002). In centrul acestui pilon, cel mai important rol il are fosta Comunitate Economica Europeana (CEE), redenumita prin Tratatul de la Maastricht "Comunitatea Europeana". Aceasta schimbare terminologica nu a fost intamplatoare, ea fiind in realitate expresia vointei semnatarilor TUE de a extinde competentele comunitare si la domenii non-economice. Specific acestui pilon este structura de conducere a Comunitatilor europene, modul de luare a deciziilor cu totul inedit in dreptul international. Astfel, Comunitatile (din cadrul primului pilon al Uniunii Europene) constituie un exemplu unic de organizatie supranationala, adica o organizatie creata prin transferul de suveranitate de la statele membre la Comunitati.

Cel de-al doilea pilon acopera dispozitiile referitoare la politica externa si de securitate comuna (PESC) a Uniunii Europene. Aceasta politica este definita si pusa in aplicare de catre Uniune si statele membre si marcheaza ridicarea cooperarii politice dintre statele membre la nivel de politica comuna si in consecinta, includerea ei intr-un cadru institutional specific. Obiectivele PESC vizeaza salvgardarea valorilor comune, intereselor fundamentale si independentei Uniunii, precum si mentinerea pacii si securitatii internationale. Uniunea instaureaza o cooperare sistematica intre statele membre si pune in aplicare actiuni comune in domeniile in care aceste state au in comun interese importante.

Bibliografie:

1. https://european-union.europa.eu/easy-read_ro

2. https://ro.wikipedia.org/wiki/Istoria_Uniunii_Europene

3. https://istorie.ucdc.ro/en/arhiva/16.%20Facultate.%209%20mai.%20Europa/Scurt%20istoric%20al%20constructiei%20UE.pdf

4. https://european-union.europa.eu/principles-countries-history/history-eu_ro

Download referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 182 cuvinte
Nr caractere:
6 452 caractere
Marime:
264.74 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Alte domenii
Data publicare:
23.05.2023
Structură de fișiere:
  • Crearea Uniunii Europene.docx
Predat:
la facultate
Specializare:
Management
Profesorului:
Prof. univ. dr. Ovidiu Puiu
Te-ar putea interesa și:
I. Aparitia Comunitatii europene 1. Reconstructia Europei Reconstructia unei noi ordini...
Reconstructia unei noi ordini internationale dupa cel de-al doilea razboi mondial (1939-1945)...
I. Aparitia Comunitatii europene 1. Recontructia Europei Reconstructia unei noi ordini...
1.Tratatul de la Maastricht asupra Uniunii Europene (1992). Adoptarea Actului Unic European a...
Primele indicii concrete ale dorintei de a crea o Europa unica au aparut intre cele doua razboaie...
Sus!