Comanda și controlul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Comanda si controlul companiei reprezinta procesul de indrumare, coordonare si control al acesteia in scopul indeplinirii misiunii cu succes garantat. Procesul de comanda si control este aplicarea vointei comandantului pentru indeplinirea misiunii companiei. Comanda si controlul este atat un sistem, cat si un proces; la nivelul companiei, sistemul este reprezentat de personal, echipament, proceduri si planuri care duc la indeplinirea procesului de comanda si control.

Conducerea este elementul esential atat pentru proces, cat si pentru sistem.

Comanda si controlul sunt executate pentru ca misiunea sa fie eficienta; sunt esentiale pentru succesul in lupta; aceste concepte si principiile importante ale comenzii si controlului misiunii se regasesc in sectiunile urmatoare ale acestui capitol. Activitatile comandantului companie de infanterie, pentru conducerea operatiilor acesteia, se desfasoara in conformitate cu prevederile F.T.-2, Manualul pentru organizarea de stat major si de operatii ale Fortelor Terestre, si a particularitatilor specifice, prezentate in acest manual.

Sistemul de comanda si control al companiei

Sistemul de comanda si control al companiei trebuie sa fie de incredere, de durata si eficient, sa reziste crizelor, sa continue sa functioneze chiar si dupa pierderea comandantului.

Desi este cel mai complex sistem al companiei, acesta trebuie sa duca la ordine si instructiuni concise, clare, care sa concentreze unitatea companiei in vederea atingerii scopului misiunii. Succesul in lupta necesita o combinatie intre comanda si control, care sa scoata in evidenta comanda si sa reduca masurile de control, care limiteaza libertatea de actiune a subordonatilor.

Comanda este procesul prin care se insufla vointa comandantului subordonatilor sai, ea asigura concentrare si indrumare eforturilor companiei.

Modalitatea de conducere a comandantului companiei este parte integranta a comenzii.

Controlul ca parte a procesului de comanda si control, urmeaza unei decizii si micsoreaza posibilitatea abaterii de la planul comandantului. Controlul asigura supravegherea operatiilor desfasurate in timp, sincronizarea tuturor sistemelor si activitatilor.

Sincronizarea; comandantii evita sa-si controleze indeaproape subunitatile pentru realizarea sincronizarii; aceasta situatie incetineste executarea operatiilor si limiteaza initiativa subordonatilor. Sicronizarea poate fi mentinuta in timpul executarii operatiilor, prin decizia corespunzatoare a subordonatilor; intelegerea clara a scopului si sarcinilor misiunii; cheia mentinerii sincronizarii este realizarea unor planuri simple si eficiente.

Conducerea este elementul critic atat al puterii de lupta, cat si al sistemului de comanda si control; prin conducere, comandantul isi determina subunitatea sa indeplineasca sarcini de o mare exigenta in situatii de dificultate marita. Comandantii inteleg filozofia conducerii militare din manualul pentru lupta in teren, in conditii de maxima solicitare.

Factorii care reprezinta cheia abilitatii comandantului de companie de a-si conduce compania pe campul de lupta sunt: vointa; increderea; delegarea; disciplina.

Vointa; subunitatea care refuza sa piarda este invingatoare in lupta de cele mai multe ori; liderii competenti si cu o pregatire solida, realista reprezinta cheia dezvoltarii acestei trasaturi de caracter; comandantul dezvolta luptatorilor si companiei sale "vointa de a castiga" .

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comanda si Controlul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
6 207 cuvinte
Nr caractere:
33 588 caractere
Marime:
723.71KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Alte domenii
Tag-uri:
comanda, competenta, companie
Predat:
la facultate
Materie:
Alte domenii
Profesorului:
Gheorghe Olan
Sus!