Proiectarea unei ferme de creștere a broilerului de curcan cu o capacitate de producție de 1000 tone pe ciclu productiv

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Avantajele cresterii curcanilor

Cresterea curcanilor la noi in tara inca se afla in stadii incipiente, prezentandu-se astfel o oportunitate de piata neindeajuns exploatata. Carnea de curcan este a doua carne de pasare cautata pe piata la nivel national, avand o tendinta de crestere continua.

Cresterea curcanilor detine o serie de avantaje deoarece este o pasare cu o crestere rapida, ajungand la greutatati mult mai mari in comparatie cu gaina, masculii cantarind 20 kg la 21-23 de saptamani. Valorifica bine furajele si este perfect adaptata climatului tarii noastre. In ceea ce priveste cantitatea de carne obtinuta pe metru patrat de adapost pe ciclu, curcanul este cu mult superior puiilor de gaina. Utilizand metoda de crestere prin rarire in doua etape se obtin 60 kg/mp carne de curcan fata de 25 kg/mp carne de pui.

Printre avantajele consumului carnii de curcan se poate lua in considerare continutul mic in acizi grasi saturati, ajutand la mentinerea unui nivel scazut de cholesterol in sange (fig.1).

Nivel ridicat de continut in proteine al carnii de curcan este esential in cresterea si functionarea celulelor somatice (fig 2.). Intr-o dieta echilibrata se recomanda alimente bogate in proteine si sarace in grasimi, carnea de curcan fiind astfel ideala pentru consumul zilnic. Datorita faptului ca pe portie consumata de piept de curcan caloriile ingerate sunt mai putine decat multe alte alimente, acesta poate fi recomandat si persoanelor care doresc sa isi tina greutatea sub control.

Pe langa toate acestea, carnea de curcan este o sursa bogata de potasiu, seleniu, fosfor si alte minerale necesare unei diete echilibrate.

Fig.1

Fig. 2

Legislatie europeana

Printre normele europene cu privire la cresterea si intretinerea curcanilor cele mai importante se refera la obligativitatea vaccinariilor, manipularea epizootiilor, inlaturarea cadavrelor, protectia zonelor invecinate, protectia animalelor si igiena carnii de pasare.

- Manipularea epizootiilor: in cazul izbucnirii infectiei Newcastle, psitacozei, turbarii, Gumoboro-infectia, laringo-traheita infectioasa, boala lui Marek, ornitoza, tuberculoza sau variola se vor anunta autoritatile locale

- Obligativitatea vaccinarilor: toate fermele de curcani sunt obligate sa vaccineze pasarile impotriva bolii Newcastle, acestea se vor repeta la fiecare 4-8 saptamani dupa recomandarea medicului veterinar.

- Inlaturarea cadavrelor: Animalele moarte sau omorate ca si parti sau produse ca oua sau carne se vor depozita in recipiente ermetice si racite iar apoi aruncate intr-o groapa speciala.

- Protectia zonelor invecinate: In scopul protejarii oamenilor, animalelor, plantelor, solul, apa,, atmosfera, culturile si utilajele capacitatea maxima a fermelor trebuie sa fie de maxim 40.000 de curcani adulti. In fermele mixte, sectoarele de porci vor fi separate de cele de pasari

- Protectia animalelor: Legea prevede interzicerea provocarii de suferinta sau vatamari animalelor. Fara indrumarea unui medic veterinary amputarea partial sau totala a unor parti corporale este interzisa, precum si ascutirea sau scurtarea ciocului.

Bibliografie:

http://www.bernardmatthews.com/health_nutrition.htm

L. Feldhaus, E. Sieverding Crescatoria de curcani, Ed. M.A.S.T. 2001

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Proiectarea unei Ferme de Crestere a Broilerului de Curcan cu o Capacitate de Productie de 1000 Tone pe Ciclu Productiv.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
1 371 cuvinte
Nr caractere:
8 331 caractere
Marime:
176.91KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Agronomie
Predat:
la facultate
Materie:
Agronomie
Profesorului:
Sef lucrari Dr. Pascalau Simona
Sus!