Marcarea punctelor topografice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Punctele geodezice din reteaua de sprijin si unele puncte din reteaua de ridicare se marcheaza in mod permanent, adica pentru o durata nedefinita sau indelungata.

Unele puncte din reteaua de ridicare, care servesc numai pentru desfasurarea operatiilor pe masuratori de teren, neavand o semnificatie deosebita pentru denumirea pozitii detaliilor topografice, se marcheaza in mod provizoriu.

Tot in mod provizoriu se marcheaza si punctele importante noi, pana la definitivarea lucrarilor de marcare permanenta

Marcarea provizorie.

Se face cu tarusi de lemn, repere mobile, vopsea sau creta, in functie de situatie

In mod obisnuit,in extravilan, pentru marcarea punctelor de statie sau a altor puncte importante se folosesc tarusi din lemn din esenta tare, cu lungimea de 30-40 cm si grosimea de 4-5 cm, cu sectiunea patrata sau rotunda.

Partea inferioara se ascute , iar la partea superioara se poate executa o tessitura proaspata pentru inscrierea numarului.

Capatul superior trebuie sa fie perpendicular pe lungime,iar centrul (punctul mathematic) se marcheaza printr-un cui, crestatura sau semn in cruce, desenat cu creionul.

Pentru puncte de detaliu de mai mica importanta , dimensiunile tarusolor pot mai reduse (20-30 cm lungime, 2-3 cm grosime).

Tarusii sau pichetii se folosesc si in topogarfia speciala, pentru pichetarea unor lucrari, parcele experimentale

Marcarea temporara in intravilan pe trotuare , carosabilul strazilor asfaltate, betonate sau pavate, terase, soclurile unor constructii garduri se poate realize prin semen desenate (punct sau cruce in cerc), cu vopsea, var, creta, notand alaturi si numarul punctului respeciv

Unele puncte caracteristice (stalpi, colturile unor cladiri) nici nu este necesar sa fie marcate, fiind reprezentate de detaliile existente in teren.

Reperele mobile (numite si saboti sau broaste de nivelment) se utilizeaza in unele situatii pentru marcara provizoroe a punctelor de legatura la ridicarile nivelitice.

Pentru marcarea de foarte scurta durata a unor puncte se pot folosi fisele (vergele metalice cu inel).

Marcarea permanenta.

Se face prin borne, marci, buloane metalice si stalpi de lemn

Bornele servesc pentru marcarea permanenta a punctelor din extrravilan. Ele sunt confectionate din beton, beton armat sau piatra cioplita, avand dimensiuni reglementate prin standarde.

Bornele au forma unui triunchi de piramida cu bazele patrate. Punctul matematic al bornei este materializat printr-un bulon metallic, incastrat in centrul bazei mici sau printr-o crestatura in forma de cruce, executata in acelasi loc.

Unele puncte de hotar dintre localitati vecine sunt materializate de o asemenea prin borne de hotar din beton armat, avand fixate la partea superioapa o placa din fonta, cu inscriptia, ,,HOTAR''.

In topografia silvica, dar si in cea agricol, in locul bornelor pot fi folositi stalpi de lemn de esenta tare in jurul carora se construieste o

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Marcarea punctelor topografice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
822 cuvinte
Nr caractere:
4 713 caractere
Marime:
11.01KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Agronomie
Tag-uri:
cadastru, topografie
Predat:
la facultate
Materie:
Agronomie
Sus!