Recoltarea Fructelor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Recoltarea fructelor reprezinta o operatiune de baza din lantul de lucrari care fac posibila valorificarea productiei pomicole, in ultima instanta incasarea sumelor de bani cuvenite si deci a unui bilant profitabil. Recoltarea neglijenta, transportul si depozitarea defectuoasa vatama fructele, pretul putand sa scada catastrofal. Noii si micii fermieri trebuie sa cunoasca deci cateva reguli de baza pe care cei cu experienta le cunosc deja.

Momentul optim de recoltare trebuie ales cu cea mai mare atentie, el precede maturitatea de consum cu de la 1-3 zile la unele fructe pana la 3-4 luni la altele. Maturitatea de consum este acea faza de evolutie a fructelor in care ele au calitatile organoleptice maxime (textura structurala, gust si aroma maxima). Ideal ar fi ca fructele sa acumuleze aceste calitati pe pom, dar acest lucru este imposibil deoarece ele se inmoaie, nu mai pot fi transportate, durata de pastrare se reduce considerabil, in plus o mare parte din fructe cad de pe pomi si se vatama.

De aceea fructele se culeg la inceputul inmuierii pulpei (piersicile, caisele si prunele), la inceputul brunificarii semintelor (merele, perele si gutuile). Aceasta faza corespunde cu atingerea marimii si culorii caracteristice soiului si cu usurinta desprinderii de ramura de rod. In mod stiintific, fructele se culeg la un anumit numar de zile de la scuturarea petalelor, care pentru merele de iarna oscileaza intre 150 si 170 zile in functie de soi. Cel mai greu se stabileste data culesului la merele si mai ales la perele de iarna.

Verile secetoase si toride (chiar 2004) accelereaza procesele biochimice si fiziologice de maturare si deci ne obliga la devansarea datei culesului.

Practic, capsunile, zmeura, murele, coacazele se culeg cu 1-2 zile inainte de maturitatea de consum, ciresele, visinele, afinele, caisele si prunele cu 2-4 zile mai inainte, piersicile cu 5-7 zile mai inainte, iar merele, perele de iarna si gutuile cu mult mai inainte. Nucile, alunele, migdalele si castanele se scutura cand cad cu usurinta si se desprind fara dificultate din mezocarp (coaja verde) sau din involucru (alunele si castanele). Culesul se declansaza totusi mai inainte caci nu putem culege toate fructele intr-o singura zi. In prealabil trebuie sa ne aprovizionam cu recipiente de cules (galeti de material plastic, saci speciali- ca o ranita cu fundul mobil, ori ladite speciale). Recipientii de colectare, transport si in multe cazuri si de pastrare pot fi lazile tip P sau lazile paleta de 120 x 120 x 40 cm.

Utilajele ce asigura accesul culegatorilor la fructe pot fi scarile de diferite tipuri, banchete mobile tip sanie sau platforme cu locuri fixe la doua sau trei inaltimi, autopropulsate sau tractate.

Culegatorii trebuie recrutati din timp, instruiti si cointeresati. Fructele se culeg prin prindere de peduncul in cazul cireselor, visinelor, unele pere si prune si obligatoriu la capsuni si prin tragere laterala. Merele, gutuile, piersicile, zmeura, murele se ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Recoltarea Fructelor
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
936 cuvinte
Nr caractere:
4 533 caractere
Marime:
9.02KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Agricultură
Tag-uri:
fructe, recoltare
Predat:
la gimnaziu
Sus!