Dreptul afacerilor

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1.Notiune.Caracteristici
2.Procedura inregistrarii de stat a inteprinderilor individuale
3. Decizia de fondare a intreprinderii individuale
4.Lichidarea intreprinderii individuale
5.Avantajele intreprinderii individuale
6.Dezavantajele intreprinderii individuale
7.Bibliografie

Extras din referat:

Intreprinderea individuala este intreprinderea care apartine cetateanului, cu drept de proprietate privata, sau membrilor familiei acestuia, cu drept de proprietate comuna.

Din dispozitiile art. 13 alin.(2) si ale art. 14 din Legea cu privire la antreprenoriat si intreprinderi nr. 845/1992 reiese ca intreprinderea individuala este o activitate, metodic organizata, a unui individ care presupune repetitia profesionala a actelor potrivit unei organizari sistematice, bazate pe anumite mijloace materiale.

Intreprinzatorul individual se prezinta in raporturile juridice civile ca persoana fizica, insa asupra activitatii de intreprinzator se aplica regulile care reglementeaza activitatea persoanelor juridice cu scop lucrativ, daca din lege sau din esenta raporturilor juridice nu rezulta altfel. Intreprinzatorul individual este in drept sa practice orice activitate neinterzisa de lege.

In agricultura exista un singur tip de intreprindere individuala gospodaria taraneasca.

Intreprinderea individuala este o activitate economica desfasurata de catre o persoana fizica, in conditiile prevazute de lege, cu scopul obtinerii de profit, pe risc propriu, cu raspunderea nelimitata pentru obligatiile firmei cu intreg patrimoniul personal.

Intreprinderea individuala este una dintre cele mai accesibile forme organizatorico-juridice de desfasurare a activitatii de antreprenoriat. Poate fi intemeiata de o singura persoana si va apartine acesteia cu drept privat sau poate fi intemeiata de membrii unei familii si in cazul respectiv va apartine acestora cu drept de proprietate comuna.

In general, cheltuielile suportate de intreprinzator pentru inregistrarea intreprinderii sunt reduse, iar modalitatea de inregistrare este una simpla. Intreprinzator individual este considerata persoana fizica cu capacitate deplina de exercitiu, care indeplineste activitatea de intreprinzator, fiind cetatean al tarii unde se doreste deschiderea intreprinderii sau cetatean strain domiciliat in tara respectiva.

Intreprinzatorul individual poarta raspundere nelimitata pentru obligatiile intreprinderii cu intreaga sa avere. Intreprinderea individuala are posibilitati limitate de dezvoltare si de obtinere a creditelor bancare. Un alt aspect destul de important consta in aceea ca orice antreprenor care-si deschide o intreprindere individuala ar trebui sa aiba aptitudinile necesare si o experienta oarecare in domeniul in care intentioneaza sa activeze. Un intreprinzator al unei astfel de societati se poate confrunta si cu o alta problema, destul de actuala si de care ar depinde mult succesul companiei sale. Intrucat intreprinderea individuala este limitata referitor la ascensiunea pe scara ierarhica, pot exista dificultati la angajarea personalului competent si profesionist, pentru ca astfel de angajati ar dori sa fie remunerati mai mult decat si-ar permite sa le ofere un intreprinzator individual.

De obicei, alegerea formei organizatorico-juridice de intreprindere individuala se recomanda intreprinzatorilor care asteapta de la afacerea lor venituri relativ reduse si in acelasi timp opteaza pentru un gradul de risc la fel mic.

Ca forma de organizare a activitatii de intreprinzator intreprinderea individuala poate fi utilizata: de comerciantii locali care vand marfuri si produse cu amanuntul, de proprietarii de mici restaurante, cafenele, magazine de mezeluri, tigari, bauturi racoritoare si alcoolice; de prestatorii individuali de servicii: frizeri, reparatori de incaltaminte, de aparatura tele-radio, de ceasuri si automobile; de micii producatori locali (mestesugari) de obiecte din ceramica, de butoaie, de mobila din lozie etc.

Intreprinderea individuala poate utiliza munca salariatilor. Acestia, producand si comercializand marfuri, prestand servicii, devin reprezentatii fondatorului, ii creeaza drepturi si obligatii, iar in cazul in care incalca drepturile consumatorului, raspunderea in fata clientului o poarta fondatorul. Intreprinderea este obligata sa plateasca toate impozitele si taxele prevazute de legislatie. Patrimoniul intreprinderii individuale este inseparabil de bunurile personale ale intreprinzatorului, care este obligat sa tina evidenta contabila a veniturilor obtinute din aceasta activitate, precum si evidenta cheltuielilor suportate. Evidenta va fi tinuta numai pentru marfurile si productia destinata activitatii economice, dar nu si pentru cele destinate uzului personal.

Fondatorul intreprinderii individuale raspunde nelimitat pentru obligatiile intreprinderii individuale cu tot patrimoniul sau, cu exceptia bunurilor care nu pot fi urmarite.

Procedura inregistrarii de stat a intreprinzatorilor individuali

Pentru inregistrarea de stat a intreprinzatorilor individuali la oficiul teritorial al Camerei in a carui raza de desevire se afla sediul acestuia (viza de domiciliu), se depun urmatoarele documente:

a) cererea de inregistrare, conform modelului aprobat de organul inregistrarii de stat;

b) buletinul de identitate a fondatorului sau reprezentantul acestuia, imputernicit prin procura autentificata in modul stabilit de lege;

c)documentul ce confirma achitarea taxei de inregistrare.

Depunerea documentelor la inregistrarea de stat a intreprinzatorilor individuali se efectueaza in conditiile prevazute mai sus.

In regim obisnuit, decizia de inregistrare a intreprinderii se adopta in 3 zile lucratoare de la data depunerii documentelor. In situatii de urgenta, inregistrarea se poate realiza in 24 sau in 4 ore, iar taxa de inregistrare majorandu-se respectiv de 2 sau de 4 ori, in zi de odihna sau de sarbatoare - de 2 ori.

Inregistrarea de stat a intreprinzatorului individual nu se admite in cazul in care:

a) persoana fizica este deja inregistrata in calitate de intreprinzator individual;

b) persoana respectiva este lipsita, prin hotarirea instantei de judecata, de dreptul de a practica activitate de intreprinzator.

c) in cazul in care pe numele persoanei au fost inregistrate anterior intreprinderi care nu functioneaza si care nu au fost lichidate in modul stabilit de lege sau care au datorii la bugetul public national.

In cazurile prevazute la alin.(1), registratorul adopta decizia de a refuza inregistrarea.

Inregistrarea de stat nu poate fi refuzata pentru motive de inoportunitate.

Refuzul inregistrarii de stat nu poate impiedica depunerea repetata a documentelor in vederea inregistrarii daca au fost inlaturate cauzele care au servit drept temei pentru refuzul inregistrarii.

Decizia de a refuza inregistrarea poate fi contestata in instanta de judecata si poate fi anulata numai de instanta de judecata.

Decizia de fondare a intreprinderii individuale trebuie sa contina:

- datele de identificare a fondatorului: numele, prenumele, data si locul nasterii, cetatenia, domiciliul, numarul actului de identitate;

- denumirea de firma a intreprinderii. Conform prevederilor art. 14 alin.(5) din Legea nr. 845/1992, in firma intreprinderii individuale trebuie sa se includa cuvintele:

Bibliografie:

1. Legea cu privire la antreprenoriat si intreprinderi nr. 845/1992 Publicat : 28.02.1994 in Monitorul Parlamentului Nr. 2 art Nr : 33

2. http://www.antreprenor.su/2013/11/intreprinderea-individuala.html

3. www.google.md

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dreptul afacerilor.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2014
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 951 cuvinte
Nr caractere:
11 425 caractere
Marime:
43.08KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Administrație Publică
Predat:
la facultate
Materie:
Administrație Publică
Profesorului:
Buga Roxana
Sus!