Analiza mediului sociopolitic

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Administratia publica are un rol important in societatea contemporana ca expresie a interventiei multiple si diferentiate a puterii executive in asigurarea organizarii si desfasurarii normale a raporturilor sociale in cele mai diverse domenii de activitate - economica, financiara, culturala, educativa, sanitara, etc.- ceea ce explica necesitatea cunoasterii ei aprofundate in vederea sporirii gradului de eficienta a structurilor si actiunilor sale. Fenomenul administrativ avand o trasatura complexa, social-politica si juridica, este abordat in vederea cunoasterii sale cat mai aprofundate si cat mai complexe, atat de stiintele juridice, stiinta administratiei, cat si de catre cele sociale, inclusiv cele economice. Astfel: 1. Administratia publica este reglementata juridic si emite, la randul ei, acte normative si acte de aplicare a dreptului, infaptuind variate si multiple activitati, inclusiv nejuridice, dar care sunt supuse regimului juridic propriu, administrativ (cazul formalitatilor procedurale de genul avizelor, motivarii, a celor de tehnica administrativa, de birou, etc.). 2. Desi dreptul reglementeaza administratia si activitatea acesteia, constituind, la randul sau, produsul cel mai important al acesteia - concretizat, mai ales, in actele administrative - totusi, el nu epuizeaza continutul activitatii executive in totalitate, intrucat aceasta se manifesta si prin forme nejuridice de genul operatiunilor tehnico-materiale sau administrative, cu pondere hotaratoare in volumul actiunilor executive, precum si prin acte politice. 3. Unele norme ale dreptului administrativ reglementeaza si activitatea administrativa desfasurata in subsidiar de alte categorii de autoritati publice (cum sunt cele legislative si judecatoresti prin conducerile si aparatul pe care le au). 4. Autoritatile administratiei publice utilizeaza in si prin actiunile lor si norme specifice altor ramuri de drept, cum sunt, de exemplu, cele ale dreptului constitutional (in materie electorala), dreptului financiar (in materie fiscala), dreptului civil, comercial si muncii (la incheierea, executarea si desfacerea contractelor respective), dreptului familiei (in materia starii civile), etc.

Administratia publica si mediul sau Administratia publica ca sistem de autoritati reprezentand puterea executiva este un subsistem in cadrul autoritatilor statului si, implicit, o componenta a sistemului social global. Ea reprezinta o reunire de elemente dispuse intr-o anumita structura si supuse unor interactiuni atat intre partile care o compun, cat si intre ansamblul propriu-zis raportat la mediile social, politic si juridic in care acesta se integreaza.

Administratia si mediul social

Societatea reprezinta un sistem de colectivitate umana organizata avand o infrastructura (economica) determinanta, o structura (sociala) ce reflecta componentele categoriale ce o alcatuiesc (grupuri, clase, etc.) si o suprastructura edificata din diverse elemente si fenomene diversificate (ideologice, relationale si institutionale).

Intre societate, ca sistem de maxima generalitate, si stat, ca subsistem component al sistemului social, exista multiple relatii de interdependenta. Statul nu este deasupra si nici in afara societatii, dar nici nu trebuie sa devina opusul ei ci, dimpotriva, el trebuie sa se integreze pe deplin acestui intreg social din care face parte si pe care il reprezinta, il conduce si il deserveste.

Administratia publica este, in acest context, chemata sa promoveze, sa realizeze si sa apere acele valori social-juridice consacrate de puterea legislativa, de regula si in principal, prin reglementari primare, originare, superioare si exterioare executivului, dar conforme unor interese sociale generale derivate din nevoi social-economice fundamentale pentru colectivitate si indivizii care o compun.

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2016
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
4 158 cuvinte
Nr caractere:
23 281 caractere
Marime:
26.46 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Referat
Domeniu:
Administratie Publica
Data publicare:
30.05.2017
Structură de fișiere:
  • Analiza mediului sociopolitic.docx
Predat:
la master

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Introducere Misiunea fundamentala a guvernelor si a institutiilor publice este aceea de a servi...
Relatiile sociale se formeaza pe baza interactiunii dintre indivizi, pe baza unor scopuri si...
Modulul 1 I. Introducere Evaluari recente ale mediului de afaceri II. Metode de apreciere a...
Administratia publica reprezinta ansamblul activitatilor Presedintelui Romaniei, a Guvernului, al...
Curs 1 I. Ecocriza a. Ce este efectul de sera? b. Distrugerea stratului de ozon c. Poluarea...
Sus!