Administrația publică, noțiuni generale

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Administrația publică , scurt istoric
2. Administrație publică, noțiuni generale
3. Caracteristicile administrației publice
4. Principiile administrației publice
5. Concluzii
6. Bibliografie

Extras din referat:

1. Administrația publică - scurt istoric

Termenul de administrație publică dispune de multe interpretări oferite de literatura de specialitate; din punct de vedere etimologic acest termen vine din latină : prepoziția ad plus substantivul minister rezultă administer - slujitor executant.

Public și administrație sunt cele două cuvinte care formează obiectul nostru de studiu ;în toate domeniile ,social, politic, economic există administrație. Ceea ce înțelegem de aici este că pentru o bună funcționare a organizației/societății este necesară o conducere deci prin urmare o administrație.

Pentru a defini acest concept este necesar să înțelegem care este baza acestuia și anume dreptul administrativ. În mod normal știm că dreptul în general este reprezentat de totalitatea regulilor și normelor juridice; dreptul administrativ sau ius administrativum înglobează totalitatea regulilor și normelor juridice care reglementează raporturile dintre stat și individ și cele privitoare la structura și activitatea administrației publice.

Administrația publică reprezintă : „totalitatea activităților desfășurate , în regim de putere publică, de organizare a executării și executare în concret a legii și de prestare de servicii publice , în scopul satisfacerii interesului public.”

Aceasta a mai fost definită și ca fiind : „managementul programelor publice” sau „ traducerea politicii în realitatea pe care o văd zilnic cetățenii” .

Există și o istorie a administrației publice; este o disciplină de graniță între cercetarea istorică și cea juridică prin urmare se află atât în vizorul profesorilor de istorie cât și a celor de drept. Această disciplină ne interesează deoarece ne ajută să înțelegem evoluția administrației publice în timp. Istoria administrației publice nu a constituit un obiect de studiu pentru mult timp, acesta devenind obiect de studiu și disciplină autonomă abia cu instituirea Administrației publice ca specializare universitară. Administrația publică este și a fost un subiect regăsit la mulți studioși , spre exemplu la Ion Creangă : „potrivit autorului ministerele și celelalte autorități centrale ale administrației publice constituie o categorie distinctă de organe în cadrul sistemului autorităților publice, având rolul de organizare a executării și de executare în concret a legilor, fiind, astfel, organe de specialitate, de resort. Se mai precizează faptul că ele realizează această activitate pe întreg teritoriul țării, fiind autorități centrale ale administrației publice. „

Încă din Antichitate cei ce guvernau au avut necesitatea administrării afacerilor iar până la jumătatea secolului al XIX-lea cei ce se ocupau de administrația publică erau acolo prin nepotism, favoritism, aceștia reprezentând și persoanele care raportau totul guvernanților. În Evul Mediu ,cei ce știau să scrie , să citească și să facă calcule erau considerați cu o educație de elită și prin urmare deveneau foarte ușor personal al administrației publice. În Franța sec XVII-lea cardinalii Richelieu și Mazarin introduseră administrația centralizată.

Bineînțeles, odată cu trecerea timpului și a dezvoltării societății a evoluat și administrația publică adecvându-se la societate. Deci și în această ramură ca pretutindeni a existat o evoluție odată cu trecerea timpului , ajungându-se a ceea ce astăzi numim administrație publică.

Max Weber este considerat fondatorul administrației publice moderne iar Europa Occidentală a fost locul în care aceasta s-a dezvoltat inițial.

Bibliografie:

1. Codul Administrativ din 03/07/2019, Parte integrantă din Ordonanța de urgență 57/2019, Partea I, Titlul I, Art. 1,Monitorul oficial, Partea I nr. 555 din 05 iulie 2019.

2. Codul Administrativ din 03/07/2019, Parte integrantă din Ordonanța de urgență 57/2019, Partea I, Titlul II, Art. 6, 7, 8 ( alin. 1, 2 ), 9 , 10, 11, 12, 13 .

3. Emanoil Popescu, Drept administrativ, Ed. a II-a revăzută și actualizată, Ed. Universitas, București, 2009.

4. Jerome B. McKinney and Lawrence C. Howard. Public Administration: Balancing Power and Accountability, Ed. Praeger Publishing, 1998, Westport.

5. Robert and Janet Denhardt, Public Administration: An Action Orientation, Ed. Thomson Wadsworth, 2009, Belmont .

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Administratia publica, notiuni generale.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2022
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 539 cuvinte
Nr caractere:
9 380 caractere
Marime:
26.84KB (arhivat)
Publicat de:
Ana Maria L.
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Referat
Domeniu:
Administrație Publică
Predat:
la master
Materie:
Administrație Publică
Sus!