Administratia publica, notiuni generale

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Administratia publica , scurt istoric
2. Administratie publica, notiuni generale
3. Caracteristicile administratiei publice
4. Principiile administratiei publice
5. Concluzii
6. Bibliografie

Extras din referat:

1. Administratia publica - scurt istoric

Termenul de administratie publica dispune de multe interpretari oferite de literatura de specialitate; din punct de vedere etimologic acest termen vine din latina : prepozitia ad plus substantivul minister rezulta administer - slujitor executant.

Public si administratie sunt cele doua cuvinte care formeaza obiectul nostru de studiu ;in toate domeniile ,social, politic, economic exista administratie. Ceea ce intelegem de aici este ca pentru o buna functionare a organizatiei/societatii este necesara o conducere deci prin urmare o administratie.

Pentru a defini acest concept este necesar sa intelegem care este baza acestuia si anume dreptul administrativ. In mod normal stim ca dreptul in general este reprezentat de totalitatea regulilor si normelor juridice; dreptul administrativ sau ius administrativum inglobeaza totalitatea regulilor si normelor juridice care reglementeaza raporturile dintre stat si individ si cele privitoare la structura si activitatea administratiei publice.

Administratia publica reprezinta : ,,totalitatea activitatilor desfasurate , in regim de putere publica, de organizare a executarii si executare in concret a legii si de prestare de servicii publice , in scopul satisfacerii interesului public."

Aceasta a mai fost definita si ca fiind : ,,managementul programelor publice" sau ,, traducerea politicii in realitatea pe care o vad zilnic cetatenii" .

Exista si o istorie a administratiei publice; este o disciplina de granita intre cercetarea istorica si cea juridica prin urmare se afla atat in vizorul profesorilor de istorie cat si a celor de drept. Aceasta disciplina ne intereseaza deoarece ne ajuta sa intelegem evolutia administratiei publice in timp. Istoria administratiei publice nu a constituit un obiect de studiu pentru mult timp, acesta devenind obiect de studiu si disciplina autonoma abia cu instituirea Administratiei publice ca specializare universitara. Administratia publica este si a fost un subiect regasit la multi studiosi , spre exemplu la Ion Creanga : ,,potrivit autorului ministerele si celelalte autoritati centrale ale administratiei publice constituie o categorie distincta de organe in cadrul sistemului autoritatilor publice, avand rolul de organizare a executarii si de executare in concret a legilor, fiind, astfel, organe de specialitate, de resort. Se mai precizeaza faptul ca ele realizeaza aceasta activitate pe intreg teritoriul tarii, fiind autoritati centrale ale administratiei publice. ,,

Inca din Antichitate cei ce guvernau au avut necesitatea administrarii afacerilor iar pana la jumatatea secolului al XIX-lea cei ce se ocupau de administratia publica erau acolo prin nepotism, favoritism, acestia reprezentand si persoanele care raportau totul guvernantilor. In Evul Mediu ,cei ce stiau sa scrie , sa citeasca si sa faca calcule erau considerati cu o educatie de elita si prin urmare deveneau foarte usor personal al administratiei publice. In Franta sec XVII-lea cardinalii Richelieu si Mazarin introdusera administratia centralizata.

Bineinteles, odata cu trecerea timpului si a dezvoltarii societatii a evoluat si administratia publica adecvandu-se la societate. Deci si in aceasta ramura ca pretutindeni a existat o evolutie odata cu trecerea timpului , ajungandu-se a ceea ce astazi numim administratie publica.

Max Weber este considerat fondatorul administratiei publice moderne iar Europa Occidentala a fost locul in care aceasta s-a dezvoltat initial.

Bibliografie:

1. Codul Administrativ din 03/07/2019, Parte integranta din Ordonanta de urgenta 57/2019, Partea I, Titlul I, Art. 1,Monitorul oficial, Partea I nr. 555 din 05 iulie 2019.

2. Codul Administrativ din 03/07/2019, Parte integranta din Ordonanta de urgenta 57/2019, Partea I, Titlul II, Art. 6, 7, 8 ( alin. 1, 2 ), 9 , 10, 11, 12, 13 .

3. Emanoil Popescu, Drept administrativ, Ed. a II-a revazuta si actualizata, Ed. Universitas, Bucuresti, 2009.

4. Jerome B. McKinney and Lawrence C. Howard. Public Administration: Balancing Power and Accountability, Ed. Praeger Publishing, 1998, Westport.

5. Robert and Janet Denhardt, Public Administration: An Action Orientation, Ed. Thomson Wadsworth, 2009, Belmont .

Download referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2022
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 539 cuvinte
Nr caractere:
9 380 caractere
Marime:
26.84 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Referat
Domeniu:
Administratie Publica
Data publicare:
07.04.2023
Structură de fișiere:
  • Administratia publica, notiuni generale.docx
Predat:
la master
Materie:
Fundamentarea deciziilor administrative
Te-ar putea interesa și:
CAPITOLUL I :FUNCTIA PUBLICA-NOTIUNI GENERALE 1.1 Functia publica -notiune si generalitati Desi...
Transformarile intervenite in Republica Moldova dupa prabusirea imperiului sovietic in plan...
Abordata intr-o viziune sistemica, activitatea specifica administratiei publice se desfasoara...
Romania a aderat la 1 ianuarie 2007 la Uniunea Europeana, parcurgand tranzitia de la o...
Statul, prin natura sa, este ceva multiplu si daca devine o unitate mai stransa, din stat se face...
Sus!