Valorificarea potențialului turistic al Județului Vâlcea 2002-2006

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Judetul Valcea are toate trasaturile unei zone turistice complexe, imbinand forme de relief de la lunca la munti, un tinut anume facut sa ademeneasca turistul, spectaculosul naturii - in fantastice alcatuiri precum cheile Bistritei si ale Oltului, plante si animale rare in rezervatiile naturale din muntii Coziei si din muntii Buila Vanturarita si Capatanii, sunt ocrotite ca monumente ale naturii. Defileul Oltului intre Cozia si Turnu Rosu are o maretie aparte, rezultata in mare parte si din diferenta mare de nivel intre albia Oltului (380 m) si inaltimea de peste 2.000 m a muntilor Fagaras, Lotrului si Capatanii , care strajuiesc valea. Toate acestea ca si marea bogatie a monumentelor cultural-istorice, fac din Valcea o arie turistica de foarte importanta a tarii noastre.

1. Asezarea geografica

Localizat in jumatatea sudica a tarii, in nordul Olteniei, de o parte si de alta a Oltului, judetul Valcea ocupa o suprafata de 5.765 kmp (2,42% din suprafata tarii) si are o populatie de 432.375 locuitori; cu o densitate de 75 loc/kmp. Din care 41,1% este populatie urbana.

La o distanta de 175 km de Bucuresti, judetul Valcea este limitat de judetele: Sibiu si Alba la nord, Arges la est, Olt la sud si sud-est, Dolj la sud-vest iar la vest de judetele Hunedoara si Gorj.

Resedinta judetului este municipiul Ramnicu Valcea, oras mentionat documentar in 1388.

2. Dezvoltarea economico-sociala

Resedinta administrativa a judetului este Ramnicu-Valcea, oras mentionat documentar in 1388, in timpul domniei lui Mircea cel batran.), judetul mai are sapte orase (Dragasani, Olanesti, Baile Govora, Brezoi, Calimanesti-Caciulata, Ocnele Mari, Horezu), 78 comune, 568 sate.

Aparitia si dezvoltarea acestor orase este legata , fie de functia lor comerciala de-a lungul Oltului (Rm. Valcea, Brezoi, Horezu, Dragasani), miniera (Ocnele Mari), fie balneoclimaterica (Baile Olanesti, Baile Govora si Ocnele Mari).

Orasele valcene sunt importante centre cultural-istorice si turistice ale tarii.

Cap. II Prezentarea potentialului turistic

1. Atractii naturale

Relieful este dispus in trepte, ce coboara de la nord (Muntii Fagaras, cu vf. Ciortea de 2.426 m, reprezentati prin culmile sud-vestice, Coziei, masiv impunator cu un relief variat si atractiv, Capatanei, in care predomina calcarele jurasice, Lotrului, masiv si monoton, Parang, Dealurile Getice-Podisul Getic si depresiunile subcarpatice) spre sud (dealuri si coline piemontane-Cotmeana, Oltet, lunca Oltului de 130 m altitudine, din Campia Romana). Varietatea reliefului este reflectata si de urmatoarele proportii:

- 40 % din suprafata o formeaza zona montana(Altitudini muntoase: Vf.Ciortea- 2426 m , Vf.Suru- 2283 m);

- 20 % depresiunile si dealurile subcarpatice;

- 40 % zona piemontana.

Clima este temperat continentala, cu veri scurte si ierni lungi si geroase, fiind influentata de formele de relief, cu precipitatii neuniforme si vanturi din directia nord si nord-vest.

Varietatea formelor de relief influenteaza clima temperat continentala caracteristica judetului Valcea intalnindu-se nuante ale climatului montan deluros specific depresiunii Lovistei si a vaii Oltului. In aceste conditii, intalnim oscilatii de temperatura ce variaza intre -2?C (in munti) si +11?C (in regiunea sudica a judetului Valcea). Media anuala a temperaturii este de +10,2?C.

Cantitatile de precipitatii ce cad anual: de la 1.200 mm in zona montana, pana la 500-600 mm in sudul Valcii (dep. Lovistei-800-900mm/an;Voineasa-800-1.000mm/am;Calimanesti- 775mm/an; Rm.Valcea-70mm/an;Olanesti-800mm/an; Dragasani- 570mm/an). Cele mai mari cantitati de precipitatii se inregistreaza in lunile mai si iunie.

Pe crestele muntilor, intalnim in jur de 180 zile innorate, iar in zona depresionara si sudica a judetului acestea ajung doar la 100.

Reteaua hidrografica

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Valorificarea Potentialului Turistic al Judetului Valcea 2002-2006.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
4 454 cuvinte
Nr caractere:
32 843 caractere
Marime:
838.92KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Turism
Tag-uri:
turism, servicii, potential
Predat:
Facultatea de Comert , Academia de Studii Economice din Bucuresti
Materie:
Turism
Sus!