Turismul vinicol în Republica Moldova

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

INTRODUCERE
CAPITOLUL I: "Istoria vinificatiei in Republica Moldova"
- 1.1. Perioada preistorica
- 1.2. Perioada antica
- 1.3. Evul mediu
- 1.4. Perioada noua si cea moderna
CAPITOLUL II: "Itinerarele moldovenesti ale vinului"
- 1.1. Calatorie spre Nordul Republicii
- 1.2. Calatorie in Codrii
- 1.3. Calatorie in Sudul Moldovei
- 1.4. Calatorie in Sud-Estul Moldovei
CAPITOLUL III: "Oenotecii in Moldova"
- 1.1. Ce este oenoteca
- 1.2. Colectiile de vinuri a Moldova
- 1.3. Producerea vinului
CAPITOLUL IV: "Tururi vitivinicole"
Concluzie
Bibliografie

Extras din proiect:

Poti cunoaste o tara in multiple feluri: cu pasul, cu ochiul. Noi va propunem un itinerar mai putin obisnuit caruia i-am spus Drumul Vinului.

Si nu intimplator. Conturul Republicii Moldova seamana cu un strugure de poama pe harta lumii. Viticultura e o adevarata carte de vizita a tarii noastre. Vinurile ei unice au facut-o cunoscuta in lume din cele mai vechi timpuri. Si azi productia de vinuri moldave e exportata in Rusia, Belarusi, Ucraina, Kazahstan, in alte republici din spatiul ex-sovietic, dar si in tari precum: Germania, SUA, Olanda, China, Coreia de Sud s.a. Circa 15% din bugetul anual al republicii este completat din veniturile generate din viticultura. Viile ocupa o suprafata totala de 107 mii ha, intre care 105 mii ha de vita roditoare, iar 2 mii ha vii tinere. Republica Moldova este inclusa in lista primelor zece state din lume - producatoare importante de vinuri si struguri. Soiurile aromate si crocante de masa: Perla de Csaba, Muscat chihlimbariu, Chasselas d'aure, Muscat de Perla, Coarna neagra, Muscat de Hamburg, Cardinal, Moldova si altele ocupa actualmente peste 15 mii ha, satisfacind din plin cererea pietei interne si externe. Cu un volum global de 350-500 mii tone struguri-marfa, Moldova produce 12-15 milioane decalitri de vinuri din cele mai prestigioase soiuri europene si autohtone. Doar 15% din intregul volum de producere a vinului se consuma in republica, 85% fiind exportat in alte tari. Valoarea exportului productiei vinicole se estimeaza la 130-150 milioane de dolari anual. Adaptindu-se cerintelor pietei Republica Moldova comercializeaza actualmente in proportie de 95% vinuri naturale, de masa, de consum curent, maturizate, de colectie oenologica etc., pe cind relativ nu demult vinurile alcoolizate constituiau 72 la suta din productia totala. Calitatea e cea care ofera autoritate bauturilor.

Se spune ca initial vita de vie crestea doar in rai. Primele "haine" intrebuintate de Adam si Eva constau din cite-o frunza de vie. Dupa izgonirea acestora din paradis, legenda povesteste ca Celui de Sus i s-a facut mila de primii oameni si le-a daruit vita de vie, pe care cultivind-o ar obtine din strugurii ei secretul nemuririi. Poate de aceea vinul este considerat pe aceste meleaguri licoare a vietii. Iar ca bautura a impartasaniei, alaturi de piine, purifica si aminteste de sacrificiul lui Hristos. Moldovenii zic: "Vita de vie, aduce bucurie", cu conditia sa posezi arta consumului bauturii divine provenite din vita de vie. Inca pe vremea marelui Voievod Stefan cel Mare si Sfint, Statul Moldovenesc producea vinuri de origine cunoscute in toate tarile din jur. Distinsul domnitor si savant al tarii moldave Dimitrie Cantemir mentiona in mod special rolul important al viticulturii pentru economia statului in secolul XVIII. Dupa conditiile climaterice Moldova poate fi impartita in 4 zone, care de fapt au si determinat specializarea zonelor viti-vinicole:

1) Centrala sau Zona de Codru. In aceasta zona sunt concentrate mai mult de 50% din vita de vie cultivata in Moldova. Padurile, colinele si landsaftul specific zonei date, protejeaza plantatiile de ingheturile iernii si de seceta in timpul verii. In special aici sunt cultivate astfel de soiuri precum Chardonnay, Feteasca, Sauvignon, Riesling, Traminer roz, Cabernet. Tot aici se gaseste o microzona, renumitul "cru" - "Romanesti", fostul domeniu imperial vinicol al dinastiei Romanov. Aici turistii vor putea savura fine vinuri albe si rosii de origine. Aici se produc unele din cele mai renumite vinuri de calitate superioara din tara, asemanatoare celor din Garonne.

2) Sud-Vestica sau Zona Purcari. Zona respectiva se intinde ca o fisie ingusta pe partea vestica a riului Nistru. Anume aici este amplasat centrul vinicol Purcari, faima caruia este cunoscuta peste hotarele tarii. Specificul zonei consta in obtinerea unor vinuri remarcabile din soiuri rosii Merlot, Cabernet, Sauvignon, Rara neagra si Pinot noir. Domeniul Purcari a fost o colonie vitivinicola germana, care a dus faima unor vinuri rare, fine, renumite de tip Russillions- Landnedoc.

3) Sudica. Aici s-au evidentiat cunoscutele soiuri franceze, adaptate conditiilor moldave: Pinot gris, Muscat blanc, Traminer roz, Gamay freaux, Cabernet s.a. Zona de Sud a viticulturii Moldovei se slaveste si cu vinurile rosii de inalta calitate, fiind adeseori comparata cu zona Bordeaux din Franta.

4) Nordica. In aceasta zona sint cultivate in special plantatii de vita de vie, recolta carora e destinata pentru pregatirea materialului vinicol primar folosit la producerea cognacurilor. Printre soiurile cultivate pot fi remarcate cele albe de tip Aligote, Pinot, Feteasca, Traminer, Sauvignon, Riesling si Chardonnay.

Conditiile climaterice caracteristice Moldovei, dar si ale reliefului specific, alcatuit de regula din dealuri si vai, au permis crearea unor conditii unice de cultivare a vitei de vie in asa numitele cupe, locuri dintre dealuri sau costise, orientate catre soare. Repartizata uniform in cerc, ridicata de la pamint pe haragi din lemn, "cupa" naturala a vitei de vie seamana cu un radiolocator verde, care in modul cel mai receptiv capteaza caldura soarelui ziua, si a solului, la vreme de noapte. In acelasi timp ea ocroteste de vinturi, reci sau fierbinti, vita de vie ajutindo sa-si implineasca misiunea de elixir al vietii si bucuriei de a trai.In Moldova, cultivarea vitei de vie este una dintre cele mai stravechi indeletniciri. De pe podgoriile moldovenesti se obtin roade bogate de struguri de masa, cu valoroase calitati curativ-dietetice, precum si vinuri naturale pentru cele mai rafinate gusturi. Fiecare oaspete poate aprecia, pe linga vinuri din soiuri europene recunoscute, cum sint Chardonnay, Pinot, Riesling, Cabernet, Aligote, si vinuri de calitate autohtone, din struguri de Rara Neagra, Feteasca, Plavai. Denumirile acestor bauturi cu nerv provin fie de la soiurile de vita de vie, fie de la numele unor vinarii vestite de pe harta tarii: Purcari, Cricova, Ciumai, Romanesti, Cojusna, Milestii Mici. Vinurile Moldovei s-au facut cunoscute pe numeroase meridiane, fiind deopotriva pretuite

Bibliografie:

? ????????? ? ???? ( ?. ?. ????? )

Jurnalul ( Moldova Turistica )

Internet:

www.turism.md

www.vinmoldova.md

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Turismul vinicol in Republica Moldova.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
42 pagini
Imagini extrase:
42 imagini
Nr cuvinte:
11 868 cuvinte
Nr caractere:
68 970 caractere
Marime:
807.01KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Turism
Tag-uri:
vinuri, produse, calitate
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!