Turismul rural în comuna Bran

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

1Branul este poarta naturala deschisa la trecerea din Transilvania in Muntenia si culoarul dintre Muntii Bucegi si Piatra Craiului, invecinandu-se cu tara Barsei in nord si nord-est, la sud si sud-est cu Dambovita si Valea Prahovei. Din punct de vedere al cadrului natural, zona se prezinta ca o depresiune inalta intre 800 - 1.000 m cu orientare NE-SV ce este delimitata de valea raului Barsa, Muntii Piatra Craiului (cu varfuri de peste 2.000 m - Varful Omu 2239 m).

Depresiunea este o platforma cu structuri de conglomerate si calcar in nord, forme carstice in sud, intinzandu-se catre bazine la Dragoslavele, despartite de pasul Giulava (1290 m). in zona se remarca un contrast intre plaiurile prelungi si vaile puternic adancite de forme carstice: chei (Valea Rudaritei, Valea Cheii), sohodoale, lapiezuri (Giuvala, Fundatica), ponoare, izbucuri (Rudarita, Fundatica), doline (Fundata), polii (Obarsia vaii Izvorului), pesteri (pestera Liliecilor), etc.

Comuna Bran este una din cele 44 de comune ale judetului Brasov. Localitatea Bran se afla in partea de SV a judetului Brasov, la intrarea in culoarul Rucar-Bran si are altitudini cuprinse intre 700-900 m. Branul se afla la o distanta de 27 km de Brasov pe DN 73; 109 km de Pitesti; 57 km de Campulung; 179 km de Bucuresti pe drumul european E60. Accesul pe cale ferata se face folosind reteaua Bucuresti-Brasov(166 km) si Brasov-Zarnesti (cca. 30 km).

Bran este pretuit pentru frumusetile naturii inconjuratoare. O statiune climaterica de interes local, azi este o statiune in plina dezvoltare, centru national al turismului rural, ecologic si cultural. Beneficiind de un sit natural deosebit, apropierea muntilor Piatra Craiului si aproape toate localitatile din imprejurime de un specific traditional de mare valoare sunt de interes.

Prima atestare documentara a Branului o intalnim numai in momentul in care spatiul locuit de romanii din sud-estul Transilvaniei, intra in sfera de interes a regalitatii maghiare. in acest context, in tara Barsei sunt adusi cavalerii teutoni, a caror misiune era asigurarea unui punct de sprijin pentru supravegherea drumurilor peste Carpati si expansiunea maghiara in tara Romaneasca, acordand feude unor nobili credinciosi. in aceste imprejurari, intalnim in anul 1367 consemnat pentru prima oara Branul intr-un act de danie. Prima mentiune documentara a celorlalte sate branene dateaza din anul 1729. in acest an, intr-o lista a celibasilor sunt mentionate satele Sohodol, Poarta, Predelut, Valea Lunga, Moieciu de Sus, Simon, Moieciu de Jos, Zbarcioara, sirnea si Coacaza, iar in anul 1732 si satul Fundata.

in zilele noastre, Branul a inceput sa se dezvolte rapid, toata aceasta evolutie gravitand in jurul Castelului Bran, locul care a suscitat atata si atata interes, socotindu-se ca aici ar fi lacasul vampirilor, locul pe unde a trecut si Vlad tepes, supranumit Dracula. Au curs multa cerneala si mult "sange" in peliculele care s-au facut pe marginea acestui subiect. Uneori, acest lucru simbolizeaza Romania ca entitate, lucru nedrept, atata timp cat Romania are si altceva de aratat. Ar trebui ca Branul sa insemne altceva, un loc de amintire a unor vremuri de demult si sa nu se conserve neaparat o atmosfera morbida, cu mult sange si teroare. Dar aceasta este latura negativa, atunci cand analiza este mai atenta si se opreste asupra fiecarui detaliu. Desigur ca si la Bran este soare si oamenii gasesc aici din plin ospitalitatea romaneasca.

Vilele frumoase, cu grija amenajate, casele permanent pregatite pentru oaspeti ofera turistilor zile de neuitat. Un important punct de atractie turistica o constituie castelul cu acelasi nume, monument arhitectonic de mare valoare istorica. Aici inchirierea cu caracter turistic aduce un venit substantial, beneficiind de sezon turistic pe intregul an.

Aceasta regiune are o clima temperata de depresiune intramontana cu veri racoroase si ierni reci. Temperatura medie anuala este de 5- C, iar in zonele vecine se inregistreaza valori cuprinse intre 4- C (Rucar), 7- C (Brasov), 8- C (Campulung). in luna iulie, care este cea mai calduroasa din an, temperatura ajunge la 25-27- C, iar in luna ianuarie temperatura variaza intre -10 si -15- C. Zona Bran este bogata in precipitatii, numarul mediu al zilelor ploioase fiind de 120 zile/an. in sezonul rece, numarul mediu de zile cu ninsoare este de 60 zile/an, iar grosimea stratului de zapada este de 40-50 cm (propice practicarii sporturilor de iarna). Vanturile predominante in zona au o viteza de 3-5 m/s. Din analiza acestor factori climatici reiese amplitudinea termica redusa, adapost de vanturi puternice, strat de zapada bogat si indelungat, ceea ce arata ca aceasta zona are valente turistice deosebite.

Reteaua morfo-hidrografica din regiune este desfasurata conform orientarii reliefului catre bazinul Transilvaniei si spre Campia Romana. Exista ape de adancime si de suprafata. Apele de adancime reprezentate de izvoarele aflate la contactul dintre munti si culoarul Rucar-Bran, ele fiind slab mineralizate si cu o potabilitate buna. in cadrul apelor de suprafata, culoarul Rucar-Bran-Dragoslavele, are rol de cumpana de ape intre bazinul muntean si cel transilvan. Sunt doua rauri colectoare: Barsa - in sectorul nordic si Dambovita in sud

Din punct de vedere al florei si faunei perimetrul se afla in cadrul padurilor de fag ce se amesteca la limita inferioara cu gorunul si la cea superioara cu coniferele. Padurile compacte de molid sau amestec de fag si brad apar in Muntii Piatra Craiului, Leaota si Bucegi, in special la altitudini de 1400 - 1700 m, iar la altitudini inalte exista jnepeni, ienupari, flora subalpina si alpina. Izolat apar portiuni de larice, tisa, amestecate cu molid, fag, dar din cauza poluarii pajistile si fanetele inlocuiesc acum zona de padure. Sunt considerate monumente ale naturii: floarea de colt, garofita Pietrii Craiului, bulbucii de padure, sangele voinicului.

Fauna este reprezentata in special in Muntii Piatra Craiului si Bucegi de exemplare ca: lupul, capra neagra, ursul, mistretul, veverita, rasul, vulpea, etc. Avifauna este reprezentata de: cocosul de munte, ierunca, acvila de munte, ciocanitoarea, cinteza, pitigoiul etc. in apele de munte traiesc pastravi, scobari, clean, boistean.Toate aceste elemente pot reprezenta motivatii pentru practicarea diferitelor forme de turism: in rezervatii, speologic, stiintific, etc.

Din punct de vedere al cadrului socio-economic, Branul se defineste ca fiind un sat agrar, cunoscuta fiind traditia locuitorilor in cresterea animalelor.

Pozitia si forma satelor sunt o dovada elocventa a adaptarii la formele de relief. Pe platforme sunt amplasate satele Fundata, sirnea si Magura, iar pe terase si coaste, ferite de inundatii, sunt asezate satele Moeciu, Sbarcioara, simon, Bran Poarta. Aceste localitati fac parte din categoria satelor de tip risipit cu gospodariile cunoscute sub forma arhaica de "casa cu curte" intalnite si in alte zone de munte ale Romaniei, precum si in Europa, unde poarta denumirea de "gospodarie cu ocol intarit". Ocupatiile de baza ale locuitorilor din acest perimetru sunt cresterea animalelor, lucrul la padure, atat in munti cat si prin pendularea intre

Bibliografie:

1)www.statiunea-turistica-bran.ro

2)http://info.ebran.ro/

3) www.brasov.ro

4)www.antrec.ro

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Turismul rural in comuna Bran.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
7 250 cuvinte
Nr caractere:
35 717 caractere
Marime:
37.43KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Turism
Tag-uri:
bran, turism, obiective
Predat:
la master , Universitatea Crestina "Dimitrie Cantemir" din Bucuresti
Materie:
Turism
Sus!