Turism rural în Marea Britanie

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

I. Analiza componentelor spatiului geografic
I.1. Localizare
I.2. Cadrul natural
I.3 Capitalul economic
I.4. Capitalul uman
II. Componentele potentialului turistic rural
II.1. Arhitectura traditionala
II.2. Manifestari etno-folclorice
III. Analiza componentelor activitatilor de turism
III.1. Infrastructura turistica
III.2. Servicii specific rurale
III.3. Circulatia turistica
III.4. Turism rural, agroturismul si dezvoltarea comunitatilor locale
IV. Legislatie, strategii de promovare si eficientizare
V. Concluzii
VI. Bibliografie

Extras din proiect:

Marea Britanie este o insula in vestul Europei.Este un stat independent care are in componenta patru tari: Anglia, Scotia, Tara Galilor si Irlanda de Nord. Are drept capitala orasul Londra.

Numele complet al tarii este Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord. Marea Britanie este inconjurata de Oceanul Atlantic, Canalul Manecii si Marea Nordului.

Este o tara in care ruralismul a atins formele cele mai reduse, populatia rurala reprezentand sub 20%.Agricutura continua sa detina suprafete mari de teren, insa procesul urbanizarii este in evolutie progresiva.In perioada 1951-1961, orasele au preluat din mediul rural terenuri in suprafete de peste 146.000 ha, iar in perioada 1961 - 1981, de circa 150.000 ha.

Ruralismul este de mentionat si de existenta marilor domenii( proprietati cu 200.000).

Asezarile rurale sunt raspandite pe zone de productie ( zona de pescuit si culturi ale solului, zona pomicola si cresterea extensiva a oilor,locurile pentru vanat). Asezarile rurale de pe litoral sunt de tip concentrat, iar cele inalte sunt dispersate.

Geografici britanici s-au preocupat si de evolutia, in general, a asezarilor rurale de pe teritoriu Marei Britanii.Ei au ajuns la concluzia ca o parte din actualele sate sunt produs al vechilor catune britanice, demonstrand prin aceasta procesul de continuitate al popularii pe o perioada foarte mare.

Economia rurala a Marea Briatanie are radacinii care merg foarte adand in Antchitate, in toata fazele preistorice.Din Neolitic si pana in Epoca Romana, teritoriu britanic a fost continuu populat, iar formele de asezari antice s- au transmis si in Evul Mediu timpuriu.Originea si dezvoltarea asezarilor ruale din Marea Britanie sunt bine explicate sub aspectul continuitatii oraganizarii lor.

Asezarile rurale din Marea Britanie sunt amenajate cu spatii verzi care le dau o infatisare placuta.Si climatul mai umed favorizeaza pastrarea permanenta a unui colorit verde intens.Asa cum aprecia geograful Dudley Samp "le fermier est le jardinier benevole de la nation."

Dezvoltarea turismului rural in UK este strans legata de dezvoltarea infrastructurii - a transportului , mai intai a cailor ferate(sec 19) si apoi a automobilului.

Din anii 1950-1960 piata turistica a luat amploare mai ales in zonele de coasta . In urmatorii 20 de ani, piata turistica rurala a prezentat fluctuatii . Pentru anii '80 se poate vorbi de un sumum de factori ce au avut o influeta majora asupra turismului rural , precum:

-Schimbari majore in economia si politica guvernului asupa agriculturii

-Migrarea din orase mari in altele mai mici din zona rurala

-O orientare rapida spre ecoturism , ce sustine politici apropiate de turismul rural

-Constientizarea ,de catre consiliile turistice locale , a deschiderii guvernului catre turismul rural , deschidere datorata influeneti pozitive pe care acesta o are asupra economiei : cresterea aceseia si cresterea locurilor de munca.

-Implementarea conceptelor de turism si turism rural in educatie.

In 1980 , 21% din innoptari au fost inregistrate in zonele rurale. Motivele pentru acest procent insemnat au fost reprezentate de: peisaj , ospitalitate, liniste , interes in a descoperi si intelege zonele rurale.

Turismul rural pare sa atraga vizitatori din clasa economica inalta a societatii , mai ales turisti de varsta a 3a . In viitor se preconizeaza o crestere a pietei turismului rural , poate mai mult decat a altor tipuri de turism de vacanta.

Multe corporatii , comisii europene , gunernamentale sau non-guvernamentale prezinta un interes pentru turimul rural.

Industria turismului rural este inca fragmentata si pe alocuri slab coordonata.

Desi in esenta , turismul rural , prin concept este atni-urban , mare parte din turisti cauta un nivel urban din punct de vedere al facilitatilor si serviciilor.

Nu este sigur faptul ca multi nou-veniti ce furnizeaza cazare si atractii in curs de dezvoltare , apreciaza ceea ce t.r. reprezinta cu adevarat si care sunt asteptarile: din lipsa de profesionalim , uneori reurse.

I.ANALIZA COMPONENTELOR SPATIULUI

SCOTIA

Scotia este o tara bogata in vechi castele, in forturi si orase istorice. Este tara legendelor animiste si a fantomelor care bantuie prin castele ca Glamis, Fivye si Barnbougle, prin Insulele Skye si prin multe alte locuri. Este, de asemenea, si un paradis al pescuitorilor de somon, al jucatorilor de golf si al degustatorilor de whisky. In acest teritoriu situat in nordul Marii Britanii, elementele peisajul englez (campurile, gardurile din piatra, parcurile) se regasesc intru totul. In acelasi timp, in peisajul scotian se conserva un caracter ceva mai salbatic, influentat desigur si de climatul specific, care, aici, este mult mai aspru.

1.Asezarea geografica

Scotia este o tara a Regatului Unit, cu capitala la Edinburgh, ocupa treimea nordica a Regatului Unit, avand incluse si 186 de insule. Scotia are o autoritate leguitoare separata, Parlamentul Scotiei, si un guvern, Executivul Scotiei, infiintate in 1999.

2. Cadrul natural

Relief

Scotia are 787 insule, majoritatea apartinand grupurilor de insule Hebrides, Orkney si Shetland. Doar 62 sunt mai mari de 62 mile patrate ca suprafata. Insulele se intind de la insulele verzi din Loch Lomond la arhipelagul colturos al insulelor Shetland, Orkney si Insulele de Vest.

Scotia are 6.000 mile de coasta ce ofera stanci spectaculoase si plaje frumoasedar pustii.

Relieful este format din:

- Munti, cei mai inalti din U.K.. Muntii Munros, cu piscuri care ating 914,4m. Piscurile cele mai inalte sunt: Ben Nevis 1343m, Ben Macdhui 1309m, Braeriach 1296m., Cairntoul 1293m, Cairngorm 1245m. Scotia este recunoscuta ca o tara cu un peisaj muntos foarte frumos.

- Rauri: 26 de rauri care se varsa direct in mare. Cele mai mari sunt: Tay (Dundee), Clyde (Glasgow), Forth (Edinburgh)

- Scotia este renumita pentru lacurile sale, "loch". Coasta de vest este intersectata de lacuri de mare (sea lochs), cel mai lung fiind Loch Fyne. Lacurile cu apa dulce include Loch Ness, care are o adancime intre 132m - 230m. Alte lacuri: Loch Lomond, Loch Awe si altele.

Clima

Clima Scotiei este temperat oceanica, fiind foarte schimbatoare. Se caracterizeaza prin ierni blande si veri racoroase. Temperaturile sunt in general mai scazute decat in restul Regatului Unit. Maximele ating in timpul iernii 6?C iar in timpul verii 18?C.

In general, vestul Scotiei este mai calduros decat estul, datorita curentilor oceanici.

3. Capitalul uman si economic al zonei

Are o populatie de aproximativ 5,2 milioane de locuitori. Lipsa de uniformitate in raspandirea populatiei si densitatea scazuta a ei sunt, de asemenea, caracteristice acestui spatiu, fiind, puternic influentate de conditiile naturale si istorice. Populatia Scotiei a scazut mult din cauza emigrarilor din seccolele al XIX-lea si al XX-lea, spre SUA si Canada, sau spre Australia si Noua Yzeelanda (intre 1841-1921 au emigrat 1.850.000 de scotieni, iar intre 1921 si 1931, 390.000). Dupa revolutia industriala , economia scotiana este dominat de constructii navale , industria miniera si industria siderurgica . Exista, de asemenea, o dezvoltare a sectorului si de proiectare electronice deosebit de dinamic si in continua crestere bazata pe legaturile sale cu universitatile si companiile locale. Nota prezenta companiilor multinationale, cum ar fi National Semiconductor , IBM siMotorola .

Alte sectoare importante ale economiei din Scotia sunt: servicii bancare si financiare, educatie, divertisment, biotehnologie, transport,petrol , gaze naturale , whisky , si turismul.

IRLANDA DE NORD

Irlanda este o tara in care domneste o atmosfera speciala data de traditia culturala a acestei tari rurale. Predomina culoarea si bucuria reflectata de cladirile viu colorate, copiii pe care ii intalnesti la tot pasul si multa, multa muzica. Insula

Bibliografie:

- Tamara Simion, Mlinda Candea, Alexandra Tataru, Elena Bogan,2009, Turism rural.Turism urban, Editura Transversal, Bucuresti

- http://www.countryside-alliance.org.uk/our-campaigns/our-policy-jigsaw/more-on-rural-tourism/ 'The UK Tourist Statistics 2009' Tourism Volumes and Values 2009 , United Kingdom Tourism Survey

- Ioan Sandru; Nicu Aur "Geografia asezarilor rurale"ed.Cd Press"

- http://www.discovernorthernireland.com

- http://www.travelireland.org

- Terry Charles Sandford-"A history of Scotland since the roman evacuation" Ed.Cambridge,University Press,1920

- Donald Hamilton-"A holiday history of Scotland",London,Hogart Press 1986;

- Ghid complet-"Marea Britanie",Editura Aquila,1993 Oradea;

- "The impact of culture on tourism" - ISBN- 978-92-64-05648-0 (C) OECD

- Antonia Besculides,Martha E.Lee and Peter J.McCormick"Resident's perception on the cultural benefits of tourism",Northern Arizona University,2002;

- Tamara Simion, Mlinda Candea, Alexandra Tataru, Elena Bogan,2009, Turism rural.Turism urban, Editura Transversal, Bucuresti

- http://www.countryside-alliance.org.uk/our-campaigns/our-policy-jigsaw/more-on-rural-tourism/

- 'The UK Tourist Statistics 2009' Tourism Volumes and Values 2009 , United Kingdom Tourism Survey

- Ioan Sandru; Nicu Aur "Geografia asezarilor rurale"ed.Cd Press"

- http://www.discovernorthernireland.com

Observații:

Se prezinta turismul rural din Marea Britanie. Ce inseamna la ei si prin ce modalitati se promoveaza.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Turism rural in Marea Britanie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
5/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2013
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
8 881 cuvinte
Nr caractere:
44 846 caractere
Marime:
44.56KB (arhivat)
Publicat de:
Leonard Nita
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Turism
Tag-uri:
turism, marea britania, atractii
Predat:
Facultatea de Geografie , Universitatea din Bucuresti din Bucuresti
Materie:
Turism
Sus!