Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

1.1. Asezare geografica si scurt istoric

Roma este capitala Italiei. Situat pe malul fluviului Tibru, orasul are o istorie indelungata fiind de-a lungul secolelor capitala Republicii Romane, a Imperiului Roman, a Bisericii Romano-Catolice si a Italiei moderne. Roma are o populatie de 2.923.000 persoane. Aria metropolitana are o populatie de in jur de 4 milioane.Este capitala regiunii Lazio si a Provinciei Roma. Primarul Romei este Gianni Alemanno.Ca vecini, se invecineaza cu Franta, Elvetia, Austria si Slovenia - la nord, Marea Adriatica la nord-est, Marea Ionica la sud-est, Marea Tireniana la sud-vest si Marea Linguriana la nord-vest.

Roma este un important centru turistic. Printre monumentele cele mai faimoase se numara Colosseumul si Columna lui Traian.O enclava a Romei este si statul Vatican, un teritoriu suveran al Sfantului Scaun situat intr-un cartier roman. Este cel mai mic stat din lume, si capitala singurei religii care are reprezentatie in Natiunile Unite (ca un stat observator non-membru).

Centrul istoric al orasului este dominat de traditionalele ,,sapte coline ale Romei": colinele Capitoliu, Palatin, Viminal, Quirinal, Esquilin, Celian si Aventin.Tibrul curge spre sud prin Roma, centrul fiind situat acolo unde Insula Tibrului facilita trecerea.Acest centru istoric al orasului a fost inclus pe lista UNESCO a monumentelor de patrimoniu cultural al umanitatii.

Existenta milenara a orasului a lasat urme profunde, Roma reprezentand un loc cu numeroase obiective turistice, simboluri ale istoriei si marturii ale evenimentelor prin care a trecut aceast oras.

Roma, Caput mundi (,,Capitala lumii"), la Citta Eterna (,,Orasul etern"), Limen Apostolorum (,,Pragul apostolilor"), la citta dei sette colli (,,Orasul celor sapte coline") sau pur si simplu l'Urbe (,,Orasul"), este profund moderna si cosmopolita. Ca unul dintre putinele orase mari ale Europei care a supravietuit celui de-al doilea razboi mondial relativ putin afectat, centrul Romei ramane renascentist si baroc in esenta sa. Centrul Istoric al Romei este pe lista UNESCO de Patrimoniu al Umanitatii.

Potrivit traditiei, intemeietorii Romei au fost legendarii Romulus si Remus , care inaugureaza monarhia (un sir de sapte regi, care fortifica cetatea in jurul Capitoliului); dupa acest regim monarhic a fost instituita republica patriciana. Incepand cu a doua jumatate a sec. III i.Chr., Roma se afirma ca cel mai important oras din Italia Centrala, iar dupa razboaiele punice (264-146 i.Chr.) orasul devine centrul lumii mediteraneene. Astfel, in apogeul sau antic, in timpul lui Augustus, Roma avea o populatie de 1,5 mil.loc., devenind capitala celui mai vast imperiu al antichitatii, intins pe trei continente (peste 3 mil.km2 si o populatie de 70 mil.loc.).Un fapt deosebit de important il reprezinta patrunderea crestinismului la Roma, activitatea apostolului Petru, incepand cu a doua jumatate a secolului I; de altfel conform traditiei, mormantul sfantului apostol Petru se afla la baza celebrei biserici din Vatican.

Dupa divizarea Imperiului Roman (330 d.Chr.), Roma devine capitala Imperiului Roman de Apus, pentru o scurta perioada (395-476). Urmeaza o lunga perioada de declin, indeosebi intre sec. V-VIII, dupa care din anul 756 (in urma donatiilor lui Carol cel Mare), Roma va deveni capitala statului papal, unul dintre cele mai stralucite centre ale Renasterii europene.

In perioada moderna, Roma va fi teatrul multor evenimente: fortificarea orasului de catre Papa Leon al IV-lea (846), rascoala condusa de Arnaldo de Brescia (1054), ocuparea Romei de Carol Quintul (1527), Napoleon I (1799), statutul special de al doilea oras al Imperiului Napoleonian (1809), centru al revolutiei din 1848, centru al rezistentei sub conducerea lui Garibaldi, si in sfarsit dupa unificarea Italiei, capitala statului independent din 1871 pana in prezent. Si in secolul al XX-lea, cetatea eterna se va afla in centrul unor importante evenimente istorice: marsul asupra Romei (1922), caderea regimului fascist (1943), eliberarea de catre aliati (4 iunie 1944), proclamarea republicii (1946), sau punerea bazelor Uniunii Europene (Pietei Comune) in anul 1957.

1.2. Cadrul natural al Romei

A. Relieful

Cuprinde o parte continentala, formata din versantul intern al arcului Alpilor si din Campia Padului, si o alta peninsulara ocupata de lantul muntos al Apeninilor, de dealuri si de inguste campii litorale; se adauga o serie de insule, intre care Sardinia; Sicilia; Elba.

Alpii aflati in Nord, se prezinta sub forma unui zid masiv, desfasurat pe circa 1 200 km pe directia Vest-Est, incluzand Alpii Piemontezi (varful Gran Paradiso 4 061 m. altitudine),Alpii Lombarzi si Alpii Venetieni. Apeninii, care ocupa cea mai mare parte a peninsulei se continua si in insula Sicilia, sunt fragmentati, prezinta altitudini mai scazute decat Alpii (altitudinea maxima in varful Gran Sasso d'Italia 2 914 m) si sunt cunoscuti prin caracteristicile lor vulcanice (inclusiv vulcani activi: Vesuvio, Etna).

B.Clima

Roma are o clima tipica de tip mediteranean, ce caracterizeaza regiunile Italiei situate pe coasta mediteraneana. Cea mai placuta clima este din luna aprilie pana in iunie, si de la mijlocul lui septembrie pana in octombrie; in particular, ottobrata (se poate traduce ca ,,zi frumoasa de octombrie") sunt cunoscute ca zile insorite si calde.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Roma.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
49 pagini
Imagini extrase:
49 imagini
Nr cuvinte:
17 627 cuvinte
Nr caractere:
103 527 caractere
Marime:
623.96KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Turism
Tag-uri:
turism, geografie, cultura
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!