Restaurantele sunt denumite si unitati pentru servirea consumatorilor. Prin aceasta notiune se intelege faptul ca localul format din una sau mai multe incaperi dotate cu utilaje, mobilier, obiecte de inventor corespunzatoare categoriei in care se afla unitatea este conceput pentru a servi consumatorii. Aceste unitatii sunt clasificate pe categorii:
- unitati cu grad de confort si regim de preturi de lux
- unitati cu grad de confort si regim de preturi categoria I
- unitati cu grad de confort si regim de preturi categoria II
- unitati cu grad de confort si regim de preturi categoria III
- unitati cu grad de confort si regim de preturi speciale
Restaurantele pot fi clasificate si in functie de specializarea lor:
- restaurant specializat in preparate din peste
- restaurant cu specific national de crama
- restaurant vanatoresc
- restaurant cu linie de autoservire
- restaurant lacto-vegetarian
- restaurant cu specific chinezesc
Primirea consumatorilor in sala de servire se face de catre seful unitatii sau seful de sala, iar in lipsa acestuia, de catre ospatarul din raionul liber si cel mai apropiat de intrare. Primirea se face printr-un salut reverentios, amabil si atent, cu un zambet placut, adresandu-se dupa caz, in functie de etapa zilei cu "buna dimineata", "buna ziua", "buna seara", "bine ati venit", orientandu-i la masa cea mai potrivita, tinand cont de urmatoarele considerente:
~prefereintele consumatorilor, asupra pozitiei mesei in salon;
~numarul de personae sosite si daca mai asteapta pe cineva;
~caracteristicile consumatorilor (sex si varsta);
~gradul de incarcare a ospatarilor in sector.
"Tehnologia culinara de cofetarii - patiserii" - Gabriela Parjol, Georgeta Pantu, Dumitra Dumitrescu Nicu, Constanta Brumar - Ed Didactica si Pedagogica, Bucuresti 1995
"Meniul de la preparare la servire" - Stere Stavrasitu
"Tehnica servirii consumatorilor" - G Dobrescu - Ed Didactica si Pedagogica, Bucuresti 1997
"Protectia muncii pentru invatamant universitar" - Aurelia Dascalescu - Ed Didactica si Pedagigica, Bucuresti 1996
"Tehnologie culinara" - Gabriela Parjol, Elisabeta Paraschiv, Olga Onete, Constanta Brumar, Dumitra Dumitrescu - Nicu, Florica Burghiu, Antonia Neascu, Lia Lungu, - Ed Didactica si Pedagogica, Bucuresti 2006
"Tehnologia restaurantelor" - Radu Nicolescu - Ed Inter Rebes, Bucuresti, 2005
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.