Proiect de valorificare a potențialului turistic al județului Dâmbovița

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Judetul Dambovita este situat in partea de sud a Carpatilor Meridionali, la intersectia paralelei de 45? latitudine nordica cu meridianul de 25,30? longitudine estica. Se intinde pe o suprafata de 4054 km patrati, ocupand 1,7% din suprafata Romaniei. Judetul Dambovita se invecineaza cu judetele: Arges, Prahova, Ilfov, Giurgiu, Teleorman si Brasov. Resedinta jud. este municipiul Targoviste. In componenta jud. mai intra 5 orase ( Gaiesti, Fieni, Moreni, Pucioasa si Titu ) precum si 76 de comune si 361 de sate.

1.2 Infrastructura de acces si de alimentare

Infrastructura judetului este reprezentata de cai de acces, retele de drumuri, utilitati publice etc.

Infrastructura judetului Dambovita se compune din: Autostrada Bucuresti-Pitesti care tranziteaza judetul pe o lungime de 31 km; 6 drumuri nationale (DN 1A, DN 61, DN 71, DN 72, DN 72A) si 132 de drumuri comunale.

De asemena, judetul este tranzitat si de o retea de cale ferata pe rutele:1. Bucuresti, Titu, Gaesti, Pitesti; 2.Titu, Targoviste, Pucioasa, Fieni, Pietrosita si Targoviste, Mija, I.L. Caragiale, Ploiesti. Deoarece orasul se afla la numai 75km de Bucuresti este si un important nod de cale ferata ceea ce faciliteaza contactele permanente cu toate orasele mari ale tarii, in toate domeniile vietii si activitatile sale.

Principalele mijloace de transport in judetul Dambovita sunt autobuzele si troilebuzele, neexistand metrouri si tramvaie. Deasemenea numarul localitatilor in care au fost distribuite gaze naturale au crescut de la 40 in 2001 la 98 in 2005, ceea ce favorizeaza o crestere a numarului de vizitatori in anotimpul rece.

Populatia judetului Dambovita este de 534171 locuitori, insa se anticipeaza o scadere pana in 2025 cu aproximativ 72.3 mii persoane.Un alt set de caracteristici importante pentru analizarea turismului si care reda nivelul de dezvoltare economico-sociala il constituie: nivelul veniturilor, castigul salarial nominal mediu brut, somerii si rata somajului precum si numarul mediu al salariatilor. In legatura cu numarul mediu de salariatii se inregistreaza o crestere a acestora in activitatea de Hoteluri si Restaurante fata de total economie, astfel ca in 2001 proportia era de 0,77% iar in 2005 de 1,62%,insa in ceea ce priveste castigul salarial mediu brut lunar acesta a scazut de la 61,8% in 2001 la 47,45% in 2005.

Situat in partea central sudica a tarii, in imediata apropiere a capitalei, judetul Dambovita este asezat pe vaile superioare ale raurilor Ialomita si Dambovita si cursul mijlociu al raului Arges.Este un judet cu un potential turistic ridicat, insa nevalorificat. Infrastructura precum si asezarea geografica favorizeaza dezvoltarea turismului, si sa nu uitam ca Targoviste a fost capitala Tarii Romanesti vreme de peste 3 secole, ceea ce a constituit un avantaj, pentru ca aici s-a dezvoltat o mare parte din istoria si cultura romanilor.

2.Prezentarea potentialului turistic al Judetului Dambovita

2.1 Relieful. Clima. Hidrografie. Flora si vegetatie. Fauna.

Intins de-a lungul a trei trepte de relief (campie, deal, munte), Judetul Dambovita ofera o diversitate a florei si faunei, pe fondul careia evolutia istorica si umana au creat unicate a caror prezenta creaza un important potential turistic, inca insuficient exploatat.

Teritoriul

Bibliografie:

www.insse.ro

www.cjd.ro

www.ici.ro/romania/ro/geografie/jdambovita

www.dambovitanet.ro

www.tourismguide.ro/x/judetul_dambovita

www.aladin-travel.com

www.antrec.ro

www.ghidulturistic.ro

www.bucegipark.ro

www.funromtour.ro

www.clubromania.ro

Anuarul statistic al Romaniei - 2002, 2003, 2004, 2005, 2006

Statistici teritoriale-2007

Monografia judetului Dambovita

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Proiect de Valorificare a Potentialului Turistic al Judetului Dambovita.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
4 202 cuvinte
Nr caractere:
23 424 caractere
Marime:
112.41KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Turism
Tag-uri:
turism, dezvoltare, atractii
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!