Program de valorificare și dezvoltare durabilă a patrimoniului turistic balnear al județului Bihor

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Judetul Bihor, prin frumusetea si originalitatea peisajului natural, prin monumentele istorice si prin elementele etnografice, ofera turistilor variate si bogate posibilitati de recreere si instruire. Accesul la frumusetile naturale ale judetului este facilitat de existenta unor artere de circulatie bine intretinute, precum si a unor cabane in care drumetul poate gasi loc de odihna.

Statiunea Baile Felix este situata in partea de nord-vest a Romaniei, in judetul Bihor, la o distanta de circa 8 km de Municipiul Oradea, resedinta judetului Bihor, unul dintre cele mai semnificative centre economice, sociale si culturale a zonei si la 22 km de punctul de trecere a frontierei Bors.

Este cea mai mare statiune balneara cu regim permanent din Romania, situandu-se pe locul doi, dupa litoralul Marii Negre, in privinta numarului locurilor de cazare din Romania. La dispozitia turistilor intreg anul, statiunea balneoclimaterica Baile Felix ofera conditii de relaxare, vacanta, odihna si recuperare.

Scurt istoric

In 1221, apare cea mai veche marturie a Bailor Felix intr-o Diploma a Vaticanului fiind mentionate apele termale de langa Cetatea Oradiei ca Termae Varadienses sau Baile Oradiei. Efectul tamaduitor al bailor termale isi pune amprenta pe scrierile marelui umanist Nicolaus Olahus, care le aduce un omagiu in 1536. Mai tarziu, intre 1700 - 1721, Felix Heldres descopera si utilizeaza izvorul Felix, a carui denumire s-a generalizat cu timpul pentru toata statiunea. In 1731 se face prima analiza a apelor termale si ale proprietatii lor curative, unice, asa cum le cunoastem pana astazi.

Prima atestare despre statiune dateaza din anul 1763 si contine notele unui medic privind construirea unui bazin pentru bai. in 1771, bazinul de lemn a fost transformat in bazin de piatra atasandu-se si cabine de bai. Intre 1711-1721 apar primele asezaminte organizate pentru tratament sub numele de "baia lui Felix", iar in 1885 se capteaza un 21321y249v nou izvor, cu o temperatura de 49- C. Prima cladire a fost construita intre 1766-1772. Statiunea incepe sa se dezvolte dupa realizarea primului foraj modern de la Izvorului Principal in 1885.

La expozitia mondiala din 1896, apelor din aceasta statiune li s-a acordat Medalia de Aur si Diploma de Onoare.

Acces

Turistii dornici sa ajunga in statiune pot alege din mai multe modalitati de acces, rutier, feroviar si aerian.

Rutier: Bucuresti - Oradea pe E 60 si Oradea - Baile Felix pe E 66, Satu Mare - Oradea pe DN 19; Timisoara - Arad - Oradea pe E 71

Feroviar: Bucuresti - Oradea (650 km), Satu Mare - Oradea (135 km.),Timisoara - Oradea (178 km. ) De la Oradea la Baile Felix (9 km. ) - curse auto

Aerian: Aeroportul Oradea (15 km) zilnic curse de la si inspre Bucuresti

Aeroporturi internationale: Timisoara (180 km)

2. Evaluarea resurselor turistice

Relief

Este complex, dispus in trepte, de la est (Muntii Bihorului cu vf. Curcubata Mare de 1.849 m, Muntii Vladeasa, Codru Moma, Padurea Craiului, Plopis, despartiti de depresiunile Beius si Vad-Borod) spre vest (90 m in Campia joasa a Crisurilor). Predominanta calcarului a favorizat aparitia unui pitoresc relief carstic-platoul Padis (care te duce cu gandul la o lume ireala, presarata cu tuneluri, cascade subterane, lacuri ascunse de lumina zilei, paduri tacute, izbucuri misterioase, canioane si ghetari care rivalizeaza cu cele mai vestite obiective turistice mondiale de acest gen). Dealurile piemontane crisene au altitudini intre 200-500 m si fac trecerea la cea mai joasa treapta, Campia vestica.

Clima

Statiunea are o clima temperat-continentala, cu influente oceanice provenind din vest, temperatura medie anuala este de 10,6- C (iulie- in jur de 21- C; ianuarie in jur de -2- C).

Temperatura (de la 10,5a- C in campii si de 2-4a- C pe munti) si precipitatiile (de la 700 mm in campie la 1400 mm pe cele mai inalte culmi), oscileaza in functie de unitatile de relief. Vanturile bat din directia nord-vest, sud-vest si sud.

Bioclimatul este sedativ, cu ierni dulci si veri fara calduri excesive. Vanturi usoare din N si NE, precipitatii relativ reduse (650 mm anual).

Flora si fauna

Datorita prezentei in judetul Bihor a unei suprafete mari din Parcul Natural al Muntilor Apuseni, a unor zone umede relativ extinse, biodiversitatea este una din atrctiile majore ale mediului natural din Bihor.

Mentionam din cele peste 1000 de specii rare de flora si fauna din judetul Bihor:specii regionale, endemice carpatice si daco-balcanice: Silene dubia, Dianthus spiculifolius, Dentaria glanulosa, Viola declinata, Campanula cladniana, Centaurea spinulosa etc.

Fauna rara este reprezentata de benatode-in Parcul Natural Apuseni au fost descoperite 5 specii noi pentru stiinta si 15 specii noi pentru fauna Romaniei. Pe langa toate acestea, fauna salbatica este bine reprezentata in padurile din zona de deal si munte a judetului: lupi, ursi, cerbi, caprioare etc.

Nymphaea lotus L. var. (nufar termal) reprezinta unicul caz in care o specie de planta tropicala traieste spontan intr-o clima temperata in Rezervatia Naturala Paraul Petea" din statiunea Baile 1 Mai aflat la circa 3 km de Baile Felix. Nufarul alb poate fi vazut in statiunea balneoclimaterica Baile Felix fiind unul din frumusetile zonei.

Pe langa nuferi, care au fost adusi din Baile 1 Mai, in lacurile artificiale termale din Baile felix se gasesc cateva specii de Lotusi. Aceste specii de lotusi au fost aclimatizati, fiind adusi din India si Pakistan - Nelurnuncifera, Africa - Nymphea zanzibarena, Asia si Africa - Aeibornia crasepis. In lacurile artificiale din statiune, pe langa plantele prezentate mai sus se gasesc si numeroase specii de pesti avand marimi si culori diferite.

Rezervatii naturale

Rezervatia de nuferi din Baile Felix.

Lacul cu nuferi din Baile 1 Mai, rezervatie naturala care ocroteste 3 specii naturale protejate: Nymphaea Lotus Thermalis ' (varietate unica in Europa, relicva a erei tertiare), pestele ,,Rosioara lui Racovita" (specie endemica, denumita dupa naturalistul roman Emil Racovita) si melcul Melanopsis Parreyssi (supravietuitor al erei glaciare).

Rezervatia naturala Paraul Peta. In apa termala din paraul si lacul Peta, cu o temperatura constanta de 30-31- C traieste melcul Melanopsis Parreyssi (relicva din Tertiar) si pestele Scardinus Racovitzae precum si specia rara de nufar subtropical Numphaea lotus thermalis (relicva din Tertiar) - monument al naturii.

Bibliografie:

http://www.google.ro/search?hl=ro&q=baile+felix&meta=&aq=f&oq=

http://www.felixspa.com/documente_aga_2007/Strategia%20de%20dezvoltare%20a%20SC%20TURISM%20FELIX%20SA%202007%20-%202011.pdf

http://geocomunitatea.evonet.ro/download/Turismul_balnear_in_Romania.pdf

http://www.bihor.insse.ro/main.php

http://ro.wikipedia.org/wiki/B%C4%83ile_Felix

www.spas.ro

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Program de valorificare si dezvoltare durabila a patrimoniului turistic balnear al judetului Bihor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
5 988 cuvinte
Nr caractere:
34 617 caractere
Marime:
223.45KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Turism
Tag-uri:
turism, dezvoltare, patrimoniu, bihor
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!