Potențialul turistic al județului Timiș

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Judetul Timis este situat in partea de vest a tarii avand ca resedinta municipiul Timisoara Ca urmare a asezarii sale geografice,acesta are ca vecini granita cu Iugoslavia si Ungaria spre nord-vest, la nord judetul Arad , la est judetul Hunedoara si judetul Caras-Severin in sud-est. Asezarea geografica a judetului este foarte avantajoasa, la intretaierea celor mai importante drumuri europene unde culturile si civilizatia din vest interfera cu cele din est. Doua capitale europene sunt in apropriere: cea a Iugoslaviei, Belgrad, 170 km de Timisoara si cea a Ungariei, Budapesta, la 300 km distanta. Viena este la o distanta egala cu cea dintre Timisoara si Bucuresti: 550 kmSuprafata judetului este de 8.697 km2 (respectiv 3,6 % din teritoriul tarii fiind cel mai intins dintre judete);

Reteaua de cai rutiere este bine dezvoltata, avand o lungime de 2858 de km, ceea ce situeaza judetul pe locul I in tara in ierarhia lungimii drumurilor publice. Judetul Timis este traversat de doua importante drumuri europene, E 70, care intra in tara din Serbia pe la punctul de trecere frontiera Stamora Moravita si face legatura, prin Timisoara, cu sudul tarii si cu capitala, Bucuresti si, E 671, care traverseaza judetul de la nord la sud, asigurand o buna legatura cu Ungaria, respectiv Europa Centrala.

Principalele cai de acces ale judetului sunt:

Pe cale terestra: magistrala ferata: Bucuresti -Timisoara(cu varianta prin Rosiorii de Vede sau Pitesti pana la Craiova). Este unul dintre cele mai de seama noduri feroviare(8 directii), Timisoara fiind situata pe calea ferata la 533 km de Bucuresti, la 324 km de Craiova, la 57 km de Arad, la 187 km de Oradea si la 161 km de Deva; drumul national 6:Bucuresti-Timisoara; drumul european E70 Bucuresti-Timisoara-Stamora Moravita spre Iugoslavia. Pe sosea Timisoara se afla la 330 km de Craiova-(DN 6/E 70), 50 km de Arad (DN 60/E 67), 165 km de Oradea (DN 69 si DN 79) si 159 km de Deva (DN 6/E 70, DN 68 A si DN 7/ E 64);

Pe cale fluviala, prin canalul Bega. Acesta este in prezent singurul rau al tarii canalizat pentru navigatie, Timisoara avand un rol portuar.

Pe cale aeriana:aeroportul international Timisoara;

Densitatea drumurilor publice este de 33,4 km la 100 km2 teritoriu.

Timisul este traversat de 2 drumuri europene:

->E 70, care intra in tara dinspre fosta Iugoslavia pe la punctul de frontiera Moravita si face legatura, prin Timisoara, cu sudul tarii si cu capitala Bucuresti; localitati mai importante, din judet, prin care trece drumul E 70 sunt: Moravita, Deta, Timisoara, Remetea-Mare, Recas, Topolovatu-Mare, Lugoj.

-> E 671, care face legatura intre centrele judetene Timisoara si Arad,si mai departe, prin Vama Nadlac, cu Ungaria, localitati mai importante, din judet, prin care trece drumul E 671 sunt: Timisoara, Sanandrei, Ortisoara.

De asemenea, judetul Timis este strabatut de drumurile nationale: Timisoara - Sannicolau Mare, Oravita - Moravita, Lugoj - Bocsa - Resita, Lugoj - Faget - Ilia.

Cai ferate

In judetul Timis exista 787 km de cale ferata normala in exploatare (din care 111 km electrificata), densitatea liniilor este de 90,5 km la 1.000 km2 (aproape dublu fata de media pe tara, ceea ce situeaza Timisul pe locul I pe tara).

Liniile ferate mai importante ce strabat teritoriul judetului sunt urmatoarele:

- Bucuresti - Timisoara - Jimbolia (linie internationala);

- Bucuresti - Timisoara - Stamora Moravita (linie internationala);

- Timisoara - Arad - Oradea - Cluj - Vatra Dornei - Iasi;

- Timisoara - Arad - Oradea - Carei - Satu Mare - Baia Mare

Dezvoltare economica-sociala

Cele mai importante sectoare ale economiei judetului Timis sunt: industrie, agricultura, comert si servicii, turism, servicii.

Populatia judetului Timis era la 1iunie 2007 de 666.866 persoane,cu o desitate de 76,68 locuitori/km2 iar din total, 319.587 sunt de sex masculin si 347.279 de sex feminin, iar pe medii: in mediul urban 418.541 persoane ,iar in mediul rural 248.325 persoane. Structura religioasa: 78,9% persoane de religie ortodoxa, 10,6% de religie romano-catolica, 4,2% de religie penticostala, 1,9% de religie reformata, respectiv 4,4% alte religii.

Sectorul industrial

La 31 decembrie 2003, numarul total al agentilor economici inmatriculati la Oficiul Registrului Comertului Timisoara se cifra la 27.976.Din totalul de 27.976 societati comerciale inmatriculate in judetul Timis, un numar de 5.323 erau societati comerciale cu participare de capital strain (locul II pe tara dupa Bucuresti).

Industria reprezinta cea mai importanta ramura economica a judetului Timis. Intreprinderile

industriale care au sediul in judet au realizat o cifra de afaceri ce reprezinta 49,48% din cifra de afaceri totala. Industria extractiva este putin dezvoltata, contributia acestei ramuri la realizarea cifrei de afaceri in 2006 a fost de 0,8%.Productia si furnizarea energiei electrice, captarea, tratarea si distributia apei de asemenea contribuie in proportie redusa la realizarea cifrei de afaceri, respectiv cu 1,9%.Principala ramura a industriei este industria prelucratoare, care contribuie cu 97.3% la realizarea cifrei de afaceri din industria judetului.

Agricultura

Judetul Timis detine cea mai mare suprafata agricola din tara, cu 747.000 de hectare, din care suprafata arabila este de 531.373 de hectare. In judetul Timis, 63.268 de hectare de teren au ramas necultivate, ceea ce reprezinta aproximativ 13% din suprafata arabila. Mai bine de 50.000 de hectare apartin gospodariilor populatiei si doar 12.374 de hectare se afla in proprietatea societatilor agricole.Desi este situat pe primul loc de top in tara pentru suprafata agricola,in acest judet mai sunt doar 105.401 hectare de padure iar in cursul anului trecut s-a expluatat un volum de masa lemnoasa de 200.000 mc, in valoare de 20,8 milioane de lei

Serviciile au cunoscut in special in primii ani dupa revolutie o crestere exploziva ca urmare a implementarii in Romania a principiilor economiei de piata. Activitatile productive inregistreaza de asemenea in ultimii ani o tendinta crescatoare, fiind sustinute din ce in ce mai mult de catre organele de stat prin politici economice si fiscale orientate.In ultimii zece ani s-a dezvoltat un important sistem bancar, care cuprinde peste 20 de institutii financiare, oferind o paleta extrem de larga de servicii de specialitate atat firmelor cat si persoanelor fizice.

In anul 2008, judetul Timis a fost pe primul loc in tara in ceea ce proveste contributia la PIB-ul Romaniei,cu o contributie de 17.5mld lei.

Profitul firmelor a crescut in acest an cu 10% fata de anul anterior, impozitul pe venit cu 31%, TVA operat cu cu 33%, iar impozitul pe profit cu 15%.

Bibliografie:

http://ro.wikipedia.org/

http://www.insse.ro/

http://www.timisoreni.ro/

http://www.cjtimis.ro/

http://www.lugojul.ro/

http://www.prefecturatimis.ro

http://www.cultura.ro

http://www.inmi.ro

http://www.timis.insse.ro/

http://www.insse.ro/

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Potentialul turistic al judetului Timis.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
5 377 cuvinte
Nr caractere:
33 944 caractere
Marime:
164.98KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Turism
Tag-uri:
turism, timis, localizare
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!