Extras din proiect:

Orhei este un oras din partea centrala a Republicii Moldova, situat la 48 km spre nord de Chisinau, pe malul raului Raut. Este centru administrativ al raionului Orhei. Fiind al 9-lea oras ca marime din tara si unul din principalele centre economice a Regiunii de dezvoltare Centru.

Potrivit lui Iorgu Iordan, numele orasului vine din ungurescul var + hely (cetate + loc), insemnand "loc al cetatii", cu sensul "locul unde era o cetate"Numele se trage de la ostasii secui pe care voievozii Moldovei ii stabilisera aici in drumul Tatarilor, care stapanisera cetatea intre 1224 si 1359. Aceeasi etimologie de "loc unde a fost o cetate, ruina" este atribuita indirect Orheiului si de Dimitrie Cantemir, care localizeaza Orheiul Vechi la ruinele cetatii dacice Petrodava : ,,Numele ii vine de la cetatea Orhei asezata pe riul Raut, care nu e prea mare, dar cu toate aceastea e frumoasa si are cu prisosinta tot ceea ce este trebuitor vietii omului. Lacul Orheiului este asezat in aproape de aceasta spre rasarit, si astronul minunat din aceast lac. Pe malul dinspre apus al lacului in mijlocul codrilor desi, se vad urmele unei cetati vechi, numita de locuitori Orheiul Vechi. Judecand dupa asezarea ei, pare sa fie cetatea Petrodava din Dacia".

Relieful

Dupa raspindirea geomorfologica, relieful terenurilor raionului este inpartit in urmatoarele unitati orografice mari : 1. Podisul Moldovei Centrale ( Codru ), partea de nord-est, reprezinta o combinatie de cumpene inguste in forma de creasta cu vai adinci si largi, versantii carora sunt fragmentati de depresiuni numite hirtoape. Unitatea data este brazdata de riuletul Vatici si Cula. 2. Cimpia ondulata a Moldovei de Nord, care este caracterizata prin forme domole de relief, fapt ce determina manifestarea relativa a procesului de eroziune a solurilor, avind insa altitudini absolute mai mici - 200 - 250 m, unde se incadreaza valea riului Raut care strabate de la nord la sud si riuletul Cogilnic. 3. Dealurile Prenistrului si terasele lui, se caracterizeaza cu altitudinea de 250 - 300 m, fragmentarea verticala 150 - 200m. Versantii de vest sunt lenti, iar cei de est coboara brusc spre Nistru.

Terenurile agricole extravilane ocupa 218 ha, cariera de piatra ,,Ivanos" ocupa 54 ha. Cadrul natural, in care este situat orasul, are un mare potential urbanistic neexploatat, ce permite crearea unui sistem diversificat si bine structurat de zone verzi. In acest sens, trebuie mentionata lunca r. Raut, precum si atractivitatea din punct de vedere turistic, istoric si rolul de agrement cu microclimat balnear a codrilor din apropierea localitatii. Raurile Raut si Ivanos si iazul din oras constituie reteaua hidrografica a orasului.

Din resursele minerale orasul dispune de zacaminte de piatra si argila. De asemenea pe teritoriul urbei sunt terenuri ocupate cu cariere deschise, cu pietris, bolavanis, terenuri cu exces permanent de umiditate, saraturate, erodate, cu alunecari de teren si ravene. Suprafata totala a spatiilor din intravilan destinate inverzirii este de 184 ha, din suprafata totala a orasului din care 70% sunt acoperite cu vegetatie forestiera. Conform datelor pentru anul 2010 padurile ocupa 22 ha, iar arbustii - 8ha.

Bibliografie:

http://www.moldovenii.md/md/section/470

http://www.pensiuneorhei.com/index.html

http://www.pensiune.md/locatii/rezervatii-naturale/rezervatia-codru.html

http://www.informator.md/ro/destinatii-turistice/moldova/atractii_naturale/all/21-rezervatia_naturala_codrii/

http://ortodox.md/articole/biserica-sfantul-dumitru-din-orhei-ctitoria-domnitorului-vasile-lupu/

http://adevarul.ro/moldova/actualitate/oaza-catolicism--centrul-orheiului-1_50ae40737c42d5a6639b1328/index.html

http://orhei.md/index.php?pag=page&id=705&l=ro

http://or.md/file/turizm.html

http://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/manastirea-rupestra-butuceni-67918.html

http://www.rasfoiesc.com/business/afaceri/turism/Fluxurile-turistice71.php

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Orhei.pptx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pptx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
103 pagini
Marime:
31.93MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Turism
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!