Analiza turism Spania

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Spania este situata in sud-vestul Europei,facand parte, impreuna cu Portugalia si Gibraltar, din Peninsula Iberica. In parteade nord se invecineaza cu Andorra si Franta (de-a lungul muntilor Pirinei) si cu golful Bizacaya, la est - cu marea Meditarana, la vest - cu oceanul Atlantic, iar la sud cu marea Mediterana.Platourile inalte si lanturile muntoase (ca de exemplu Pirineii si Sierra Nevada) domina teritoriul Spaniei, iar de-a lungul coastelor se intind campii aluvionare (de exemplu campia Guadalquivir).Spania are o suparafata totala de 504782 km?, dintre care 499574 km? reprezinta zona de uscat, iar restul de 5240 km? - apa. Este bine de stiut ca Spania nu detine teritorii numai in peninsula Iberica, ci si in marea Mediterana (insulele Baleare : Ibiza, Mallorca si Menorca), in oceanul Atlantic, pe coasta africana (insulele Canare, de la nord la sud : Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canaria, Tenerife, La Palma, La Gomera si El Hierro) si doua orase pe coasta africana mediteraneana (Ceuta si Melilla).

- Clima

Clima Spaniei este temperata in partea nordica, uscata si calda in sud; Insulele se bucura de o clima mediteraneana temperata, cu temperaturi moderate vara si cu ierni blande, lipsite de precipitatii.

- Scurt istoric:

Cucerita sau atacata in repetate randuri incepand cu secolul al IX-lea i. Hr. si pana in secolul al V-lea d. Hr. de diferite popoare (celti, fenicieni, greci, catargi, vizigoti, mauri),Spania moderna a inceput sa se formeze dupa Reconquista (lupta impotriva maurilor, ramasi in Spania pana in anul 1492). In acelasi an 1492 regina Isabela I de Castilia incepe inchizitia spaniola care dureaza mai bine de 300 de ani.In secolul al XVI-lea Spania devine cea mai puternica natiune din Europa, dupa colonizarea spaniola a Americilor. Secolul al XVIII-les este marcat de declinul puterii spaniole in Europa(in mare parte din cauza Razboiului Spaniol de Succesiune);urmeaza apoi ocupatia franceza din perioada napoleoniana si oserie de conflicte armate si revolte intre liberali si sustinatorii Vechiului Regim. Aceasta perioada coincide cu pierderea multora dintre coloniile spaniole din Americi.

- Economie

Economia capitalista mixta a Spaniei suporta un PIB care pe obaza per capita reprezinta 80% din cel al economiilor vesteuropene. Guvernul sau de centru-dreapta a lucrat cu succes pentru a castiga aderarea la primul grup de tari ce au lansat moneda unica europeana pe 1 ianuarie 1999. Administratia lui Jose Maria Aznar a continuat sa advoce liberalizarea,privarizarea, si deregularea economiei si a introdus unele reforme pentru taxe in final. Somajul a scazut vizibil sub administratia lui Aznar, dar ramane cel una din cele mai mari rate din Uniunea Europeana, la 13%. Guvernul incearca sa faca progrese viitoare in schimbarea legilor de munca si reformare schemelor de pensie, care sunt cheia sustinerii atat a avansarii economiei interne a Spaniei, cat si acompetitivitatii externe intr-un mediu cu o moneda unica.

- Demografie

Se poate spune ca Spania este compusa din multe natii dar a adoptat cultura castiliana ca sa fie cea spaniola,desi exista o crestere a recunoasterii a altor nationalitati inauntrul tarii, ca si a celei baste.Patru limbi importante sunt vorbite in Spania, care sunt limbi oficiale in anumite regiuni:

- spaniola (castellano sau espanol), limba oficiala in intreaga Spanie.

- catalana (catala sau valencia) in Catalonia (Catalunya), Insulele Baleare (Illes Balears), si parti ale comunitatii autonome Calencia (Valencia, unde limba este denumita valenciana).

- basca (euskara) in Tara bascilor (Euskadi), si parti din Navarra.

- galiciana (galego) in Galicia (Galiza).

- Catalana, galiciana si castiliana, mai comun denumita "spaniola",sunt descendente ale limbii latine si au propriile lor dialecte; exista de asemenea si alte dialecte romanice, ca si asturiana sau Bable in Asturias si parti din Leon, aragoneza in o parte din Aragon, si araneza (o varianta gascono occitana) in Val d'Aran la nord-vest de Catalonia. Spaniola vorbita in Americi este descendenta a dialectului spaniol vorbit in sud-vestul Spaniei

- Religia

Spania este o tara aconfesionala, adica nu are o religie nationala, libertatea religioasa fiind garantata de Constitutie.Catolicismul este religia predominanta in Spania. Un procent de 79.4 %din populatie se declara de religie catolica , conform unui studiu alCentrului de Investigatii Sociale realizat in anul 2005 Dupa catolici,agnosticii si ateii reprezinta 17% din populatia tarii, alte religii minoritare reprezentand 2.3% din populatie Dupa numarul de membri, a doua religie este cea musulmana Datele arata ca 800.000 de persoane sunt de religie islamica. Urmeaza Martorii lui Iehova, cu 103.784 de credinciosi. Exista de asemenea si o comunitate protestanta care are aproximativ 50.000 de membr, si de asemenea mai traiesc in Spania aproximativ 20.000 de mormoni. Comunitatea iudaica nudepaseste 15.000 de membri

- Simboluri

Cuvantul "Spania" si derivatii lui vin intotdeauna incarcati desimboluri: muzica si dansul Flamenco, coridele, sangria(bautura specifica spaniola), turron, churros si paella(specialitati gastronomice), procesiunile din Saptamana Sfanta din Sevilla, Las Fallas din Valencia, Sarbatoarea San Fermin din Pamplona.

- Orase si regiuni

Spania este formata din 17 comunitati autonome impartite la randul lor in provincii : Andaluzia, Aragon, Asturias, Cantabria, Castilla -La Mancha, Castilla y Leon, Catalonia, Extremaduara, Galicia,insulele Baleare, insulele Canarae, La Rioja, Madrid, Murcia,Navarra, Tara Bascilor, Valencia.

- Zone turistice

Rias Baixas, Pirinei, Insulele Baleare, Insulele Canare, Costa Brava, Costa Dorada, Costa del Sol, Costa de la Luz, Costa Blanca si Sierra Nevada.

- Orase turistice

Ibiza, Palma de Mallorca, Toledo, Cuenca, Salamanca, Cordoba, Barcelona, Santiago de Compostela, Salou, Madrid, Alicante (in special Hogueras de San Juan), San Sebastian, Pamplona (mai ales in zilele de Sanfermines), Valencia, Granada, Torremolinos, Marbella si Sevilla.

Bibliografie:

http://www.ine.es/jaxi/menu.do?type=pcaxis&path=%2Ft35%2Fp011%2F2006%2F&file=pcaxis&L=0&divi=&his=

http://www.iet.tourspain.es/paginas/CuentaSatelite.aspx?idioma=en-US&option=otr

http://download.microsoft.com/documents/customerevidence/5567_Spanish_tourism.doc

http://www.okspain.org/accommodations/spahotels.asp

http://www.spain-info.com/Tourism/nature.htm

http://www.spain4uk.co.uk/spain_tourist_attractions.htm

http://www.sleepinspain.com/spain-tourism/spain-tourism.asp

http://www.tourismofspain.com/cities-in-spain/barcelona.html

http://www.iexplore.com/dmap/Spain/Where+to+Go

http://www.ine.es/en/prensa/np486_en.pdf

http://www.iet.tourspain.es/informes/Documentacion/SpanTurFigures2006.pdf

http://strategis.ic.gc.ca/epic/site/imr-ri.nsf/en/gr122832e.html

http://commercecan.ic.gc.ca/scdt/bizmap/interface2.nsf/vDownload/ISA_6515/$file/X_3393608.DOC

http://www.inestur.es/p/seccion.php?cat=12

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza turism Spania.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
58 pagini
Imagini extrase:
58 imagini
Nr cuvinte:
14 812 cuvinte
Nr caractere:
89 442 caractere
Marime:
950.71KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Turism
Tag-uri:
relief, populatie, cultura
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Profesorului:
Cristina Cristureanu
Sus!