Analiză de preț a sejurului balnear în localitatea Olănești

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Potentialul turistic al unui teritoriu dat reprezinta ansamblul elementelor naturale, economice si cultural istorice, care prezinta anumite posibilitati de valorificare turistica, dau o anumita functionalitate pentru turism si deci constituie premisele pentru dezvoltarea activitatilor de turism Prin continutul sau, turismul are un rol reconfortant , reparator contribuind la refacerea capacitatii fizice a organismului,atat prin prin formele generale de odihna, recreere, miscare cat si prin cele specifice, de tratament balneo-medical.

Statiunea Baile Olanesti sau "Izvorul de aur"cum o numeau satenii, a salvat mii de vieti. Aceasta fiindca de secole intregi, izvoarele minerale tasnind direct din munte, vindeca boli grele. Din pacate desi despre apele minerale de la Olanesti s-au scris "kilograme" de studii de specialitate, doar romanii vin sa se trateze. Unii dau crezare povestilor cunoscutilor, altii urmeaza precaut, sfatul medicilor.

Pentru definirea continutului potentialului turistic, in literatura de specialitate sunt consacrate notiuni ca atractii turistice si resurse turistice, termini care, in opinia multor autori au semnificatii si arii diferite. Astfel atractiile turistice au o sfera de cuprindere mai restransa, limitandu-se la elemente care atrag atentia, produc impresie iar resursele turistice reprezinta atractia propriu-zisa si pentru a definii mijloacele, sursele necesare desfasurarii activitatii turistice, respectiv resursele naturale, materiale, umane si financiare

1.1. Turismul balnear in Romania - forme si resurse

Turismul balneoclimateric si medicina balneara capata pe zi ce trece noi valente, paralel cu dezvoltarea social - economica a tarii noastre si cu cresterea si modernizarea structurilor de primire pentru cazare, alimentatie publica, tratament si statiuni.In formele sale incipiente, turismul balneo - medical a reprezentat o forma a turismului de lux, un privilegiu al caselor bogate. Romania dispune de un fond bogat si variat de factori naturali terapeutici: apa minerala, apa si namolul unor lacuri, emanatii de gaze etc., factori raspanditi cu generozitate pe aproape intreaga suprafata a tarii in diferite zone climatice. Principalele statiuni care dispun in prezent de conditii moderne de cazare, masa si tratament sunt: Baile Olanesti, Baile Herculane, Calimanesti - Caciulata, Eforie - Nord, Sovata, Sangeorz Bai, Vatra Dornei, Covasna, Baile Tusnad, Buzias, Mangalia, Geoagiu Bai si alte statiuni care atrag an de an un numar crescut de curanti romani si straini.

Este binecunoscut faptul ca, atat pe plan mondial cat si in tara noastra, se inregisteaza o crestere a duratei de viata, ceea ce presupune si o solicitare crescanda a organismului, in special in mediul urban, conducand la aparitia unor noi aspecte ale morbiditatii populatiei prin cresterea ponderii bolilor cu caracter de uzura (afectiuni reumatismale degenerative, posttraumatice, cardio-vasculare, metabolice, ale aparatului respirator). Alaturi de acestea au crescut in importanta, in tabloul morbiditatii, bolile de nutritie, afectiunile determinate de tulburarile psihovegetative generale, precum si afectiunile si starile determinate de reducerea capacitatii de efort, datorita reducerii volumului de miscare.

Tara noastra dispune in prezent de 160 de statiuni si localitati cu factori naturali curativi. In acestea se pot efectua zilnic aproape 100.000 de proceduri (dintre care peste 50.000 proceduri majore), ceea ce atesta existenta unei baze de tratament pentru toate afectiunile incadrate in nomenclatorul Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Paralel cu statiunile pentru cura balneara, s-au dezvoltat si modernizat si cele destinate odihnei si vacantelor. Capacitatile din aceste statiuni ofera conditii ca un numar cat mai mare de oameni sa poata beneficia de avantajele curei climatice. Numai litoralul ofera o capacitate de cazare de 116.419 de locuri de cazare care reprezinta circa 42,7% din cazarea turistica a Romaniei.

In statiunile romanesti cu statut international s-au inregistrat si se inregistreaza preocupari sustinute pentru modernizarea bazei materiale de cazare, alimentatie publica, a bazei de tratament, dar si pentru diversificarea mijloacelor de agrement care sunt inca insuficiente.

Potentialul turistic balnear formeaza o categorie aparte de resure turistice care au generat inca din antichitate cea mai veche si caracteristica forma de turism practicat in Romania, balneoturismul. El cuprinde in conformitate cu normele balneologice internationale, apele minerale si termale, namolurile terapeutice, lacurile si sarea terapeutica.

Trebuie sa precizam ca in literatura de specialitate si in practica se utilizeaza si alta terminologie cu similitudini fata de notiunea de factori naturali de cura si anume: substante minerale terapeutice, factori de cura balneara si factori terapeutici.

Romania dispune de o mare bogatie de factori naturali de cura, raspanditi pe aproape intreaga suprafata a tarii, de pe litoralul romanesc si pana in Muntii Carpati. Factorii naturali de cura din Romania au fost utilizati pentru tratament de aproape doua mii

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza de pret a sejurului balnear in localitatea Olanesti .doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
38 pagini
Imagini extrase:
38 imagini
Nr cuvinte:
10 532 cuvinte
Nr caractere:
59 668 caractere
Marime:
311.29KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Turism
Tag-uri:
sejur, pret, turism, servicii
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!