Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Masivul Vladeasa este o grupa montana a Muntilor Apuseni apartinand de lantul muntos al Carpatilor Occidentali. Cel mai inalt varf este Varful Vladeasa, cu o altitudine de 1.836 m.

Vladeasa, masiv al contrastelor intre forme greoaie ale cristalinelor si formele suple ale calcarului, este strins legat de Bihor, drumetia fiind considerata intr-o arie comuna, deosebit de atractiva.

Masivul Vladeasa este delimitat de Valea Iadului la vest si Valea Hentii la est, fiind marginit la sud de platoul Padis. Cabana Vladeasa situata la 1460m e principalul punct de pornire spre culmile Vladesei.

Varful Vladeasa este cel mai inalt varf din Masivul Vladeasa, atingand altitudinea de 1836 m. Culmea e formata din 2 varfuri, Vladeasa si Vladeasa Sud, aflate la o distanta mica unul de celalalt si aproximativ la aceeasi altitudine. Prezinta urme de periglaciatiune pe latura sudica a varfului, ba mai mult, o mica urma de caldare glaciara neformata in coborare de pe varf la Pietrele Albe. Ofera largi privelisti asupra Stanei cu vf. Buteasa, Padisului si Bihorului, Muntelui Mare si chiar asupra depresiunii Huedin; in zilele de decembrie, cand norii sunt josi si aerul de peste ei este curat, avem posibilitatea sa admiram in departari albastre crestele Muntilor Retezat.

Drumuri de acces spre cabana Vladeasa:

Satul Bologa constituie cel mai accesibil punct de acces spre cabana Vladeasa, fiind situat pe E60 si avand halta CFR. De vizitat in Bologa: ruinele cetatii Bologa, biserica de piatra si moara de apa.

Cu masina se poate continua din Bologa pe valea Hentii pana la Sacuieu (8km-drum asfaltat) si de aici prin Rogojel (drum de tractor) pana la cabana Vladeasa.).

Accesul spre cabana si varful Vladeasa se poate face si dinspre Valea Draganului

Muntii Vladeasa sunt inclusi in programul national ,,Superschi in Romania" cu componenta principala ,,Turism pentru practicarea schiului si turismului de iarna".

Turismul de agrement hibernal (pentru sporturi de iarna-schi, bob, saniute, patinaj) beneficiaza de posibilitati de afirmare si diversificare in zona montana, Vladeasa unde, la altitudini de peste 1700 m, durata zapezii depaseste 5 luni anual. Amenajarile in acest sens sunt momentan nu exista

Zona montana Vladeasa este situata la cea mai mare altitudine din Muntii Apuseni ( 1453-1750 m. ), fiind situata la aproximativ 120 km. vest fata de municipiul Cluj-Napoca si aproximativ 120 km. est fata de municipiul Oradea.

Masivul Vladeasa este vizitat de un numar mare de turisti datorita numeroaselor sale trasee accesibile. Atractia zonei este data de frumusetea peisajelor montane, de fondul cinegetic si piscicol foarte bogat, de posibilitatea accesului spre unul din cele mai vaste platouri carstice din zona care va apartine Parcului National " Muntii Apuseni " si nu in ultimul rand de prezenta stratului de zapada ce se mentine cca. 120 zile pe an fiind atractiv pentru iubitorii sporturilor de iarna. In zona se afla cabana Vladeasa (21 locuri de cazare). Iarna zona este foarte cautata pentru schi (se poate schia pe o diferenta de nivel de 600 metri ) si in ciuda faptului ca nu exista instalatii de transport prin cablu, cabana este de obicei plina in weekenduri. In apropierea cabanei este situata statia Meteo cota 1400.

Pentru valorificarea domeniului schiabil a Masivului Vladeasa ar fi necesare:

- Modernizarea drumului de acces spre Masivul Vladeasa

- modernizarea cabanei Vladeasa si construirea unei alte baze de cazare si alimentatie publica;

- amenajarea unor partii de schi pe versantii care coboara din creasta Vladesei si dotarea lor cu teleschi, telescaun si baby-schi lift al caror traseu ar putea sa inceapa din Rogojel;

- refacerea unor trasee turistice

- infintarea unui punct de informare turistica

-

Prin grija Consiliului Judetean Cluj s-au elaborat documentatii de urbanism si amenajarea teritoriului in zona Masivului Vladeasa care prevad masuri de dezvoltare complexa a zonei. Acestea sunt Plan Urbanistic de Zona Protejata Vladeasa si Plan Urbanistic General Statiunea Vladeasa

Bibliografie:

ro.wikipedia.org

www.cjcluj.ro

www.alpinet.org

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Vladeasa.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
743 cuvinte
Nr caractere:
4 006 caractere
Marime:
430.78KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Turism și Alimentație
Tag-uri:
turism, program turistic
Predat:
la liceu
Profil:
Servicii
Specializare:
Ştiinţe sociale
Sus!