Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

1. INTRODUCERE

Operatiunile de leasing reprezinta o cale de rentabilitate si de crestere a eficientei economice a societatilor comerciale. Aparitia si extinderea leasingului s-a produs in conditiile accelerarii progresului tehnico - stiintific si adancirii specializarii si cooperarii in productie.

In prezent , operatiunile de leasing cunosc o rata de crestere de la an la an de peste 25% , ceea ce reprezinta o dinamica , poate unica , in economia si finantele lumii . Institutiile de credit specializate in leasing au devenit verigi ale sistemului bancar.

Leasingul este un pas inainte in finantarea intreprinderilor care doresc sa isi achizitioneze utilaje si echipamente, dar care nu au posibilitati financiare. Aceasta tehnica de finantare care presupune un risc ridicat, vine sa dea satisfactie agentilor economici care nu pot sa obtina credite de la banci, ori nu vor sa-si greveze bunurile mobile si imobile prin instituirea de ipoteci sau gajuri, sarcini de natura a afecta dinamismul specific domeniului comercial.

Leasingul reprezinta un contract complex care permite unei persoane sa obtina si sa utilizeze un lucru fara a plati imediat pretul. Fata de alte modalitati de finantare, leasingul este net superior atat din punct de vedere economico-finaciar cat si din punct de vedere contabil, iar avantajele sunt multiple.

2. IMPORTANTA OPERATIUNILOR DE LEASING - O REALITATE A ZILELOR NOASTRE

2.1. Definirea conceptului de leasing si obiectul tranzactiilor de leasing

Din punct de vedere etimologic, cuvantul leasing provine din englezescul " to lease"= a inchiria, a concesiona, termeni ce nu surprind complexitatea operatiunilor legate de acesta. Deseori semnificatia este perceputa eronat, neinitiatii confundand conceptul de leasing cu operatiunile de inchiriere sau vanzari in rate

Din punct de vedere juridic, leasingul reprezinta un contract complex care permite unei persoane sa obtina si sa utilizeze un lucru fara a plati imediat pretul.

Din punct de vedere economic, leasingul reprezinta o operatiune de finantare, pe baza unui contract de leasing, in care finantatorul asigura fondurile necesare pentru intreaga investitie.

Monica Violeta Achim, defineste leasingul ca fiind: "un proces prin care se trasmite de la finantator (locator) la beneficiar (locatar) dreptul de folosinta a unui bun (cumparat sau realizat de finantator) la solicitarea acestuia din urma, contra unei redevente, iar la sfarsitul perioadei de folosinta, finantatorul se obliga sa respecte dreptul de optiune al utilizatorului privind dobandirea dreptului de proprietate, prelungirea contractului de leasing ori incetarea raporturilor contractuale".

Obiectul tranzactiilor de leasing

Ramurile predilecte , care se preteaza operatiunilor de leasing sunt urmatoarele :

- imprimerie , presa , edituri ;

- confectii ;

- masini unelte ;

- mobila , prelucrarea lemnului ;

- echipament industrial ;

- birotica si echipament informatic ;

- mijloace de transport ;

- bunuri tehnice de consum de folosinta indelungata ;

- masini agricole ;

- materiale pentru mecanica grea ;

- cladiri cu destinatie comerciala sau industriala ;

- cladiri cu destinatie administrativa .

2.2. Scurt istoric al conceptului de leasing

Leasingul, ca tehnica de afaceri economice, a aparut dintr-o nevoie stringenta de a solutiona o problema.

Inca din antichitate s-a observat ca beneficiile sunt obtinute prin folosinta unui lucru, avand mai putina importanta cine detine titlul de proprietate. Prin anii 210, in orasul samaritean Ur, proprietarii de unelte agricole le inchiriau fermierilor, pastrand o evidenta a acestui fapt pe placi de argila. Aristotel, in lucrarea sa ,,Retorica", exprima ideea ca ,,bogatia nu se masoara prin titlurile de proprietate, ci prin efectiva utilizare a unor lucruri, chiar daca sunt proprietatea altora".

Bibliografie:

Achim Monica Violeta, Leasing- O afacere de succes, Editura Economica, 2005, Cluj Napoca

Constantinescu Coca Cornel (2006) Leasing financiar. Realitate si perspectiva, Editura Economica, Cluj Napoca

D.Clocotici, Gh. Gheorghiu, (1998) Operatiunile de leasing. Editura Lumina Lex, Bucuresti

D.Clolotici, (2007) Contractul si operatiunile de leasing, Editura Lumina Lex, Bucuresti

http://www.scrigroup.com/term/Monica-Achim-Violeta:-Conceptul-de-leasing-%E2%80%93-o-realitate-a-zilelor-noastre_s-5.php

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Leasing.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
5/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
38 pagini
Imagini extrase:
38 imagini
Nr cuvinte:
6 428 cuvinte
Nr caractere:
35 506 caractere
Marime:
50.16KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Tranzacții Internaționale
Tag-uri:
leasing, rentabilitate, finante, Economie, societate
Predat:
la facultate , Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava
Materie:
Tranzacții Internaționale
Sus!