Ambalarea Tetra-Pak

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Dezvoltarea si diversificarea productiei si a consumului de bunuri, promovarea formelor eficiente de comert au determinat evolutii spectaculoase in domeniul ambalajelor.

Dezvoltarea spectaculoasa a ambalajului este strans legata de evolutia modului de viata si de consum. Bazata pe tehnologii de varf, ambalarea este insotita de costuri importante asociate fazei de post-consum, impact asupra mediului inconjurator si asupra consumatorului. Fara ambalare, materialele ar fi in dezordine si ineficiente.

Ambalajul insoteste produsul in fiecare etapa a circulatiei sale, de la producator la consumator, avand un rol important in protejarea acestuia si promovarea vanzarilor. Ambalarea produselor alimentare prezinta importanta deosebita pentru toti participantii la circuitul tehnico-economic, fapt demonstrat de frecventa de innoire a ambalajului care a fost mai mare decat cea de innoire a produselor, in ultimii 20 de ani.

Din punct de vedere etimologic, ambalajul contine prefixul ,,en" si cuvantul ,,balla", al carui sens este ,,de a strange in balot". Ambalarea deriva din cuvantul latin ,,condere" cu sensul de a stabili, a stabiliza, prezentare stabila. Din punct de vedere comercial, ambalajul este ,,un container care permite asigurarea in cele mai bune conditii a manevrarii, conservarii, depozitarii si transportului produselor". Din acelasi punct de vedere, ambalarea poate fi definita ca: ,,realizarea unui invelis material, sau primul continator al unui produs care constituie o unitate de vanzare en detail".

Conform STAS 5845/1-1986, ambalajul reprezinta un mijloc (sau ansamblu de mijloace) destinat sa cuprinda sau sa inveleasca un produs sau un ansamblu de produse pentru a le asigura protectie temporara din punct de vedere fizic, chimic, mecanic, biologic, in scopul mentinerii calitatii si integritatii acestora in starea de livrare, in decursul manipularii, transportului, depozitarii si desfacerii, pana la consumare sau pana la expirarea termenului de garantie.

Un ambalaj trebuie sa indeplineasca in principal urmatoarele cerinte:

- sa aiba masa si volum propriu reduse;

- sa nu fie toxic nici pentru produs, nici pentru mediul extern;

- sa fie compatibil cu produsul caruia ii este destinat;

- sa nu prezinte miros si gust propriu;

- sa posede o rezistenta mecanica cat mai ridicata;

- sa fie etans fata de gaze, praf, grasimi;

- sa prezinte sau nu permeabilitate fata de radiatiile luminoase;

- sa aiba forma, culoare, grafica atractive.

Scopul ambalarii este deci de a conserva calitatile functionale ale ambalajului, reducand la minimum impactul sau asupra mediului. Astfel, ambalajul trebuie sa raspunda unor sfidari cum sunt:

- piata: natura consumatorilor, posibilitati financiare;

- produsul: caracteristici mecanice, componente;

- utilizarea produsului: manipulare, sistemul de inchidere si deschidere al ambalajului, conditii climatice de depozitare;

- transportul: modul de transport utilizat;

- reteaua de distributie: organizarea interioara a magazinelor, necesitatea de a marca produsul, numarul de unitati dintr-un produs pe o unitate de vanzare, conditii de depozitare;

- reglementari juridice: norme, uzante etc.

Functiile amabalajelor

Importanta ambalajului este evidentiata de principalele functii pe care acesta trebuie sa le indeplineasca si anume:

1) Functia de conservare si protectie a produselor - este considerata functia elementara a ambalajelor si consta in protejarea continutului de efectele mediului extern, in cazul exista o corelare perfecta intre ambalaj-produs-metoda de conservare.

Ambalajul asigura protectia produselor impotriva:

- factorilor fizici(actiuni mecanice, lumina, temperatura, presiune);

- factorilor chimici si fizico-chimici (aer, apa, vapori, oxigen, dioxid de sulf, dioxid de carbon);

- factorilor biologici (microorganisme, insecte etc.).

2) Functia de manipulare, transport si depozitare

a)Functia de manipulare consta in faptul ca ambalajul faciliteaza manevrarea produsului prin forma, volum etc.In timpul manipularii ambalajul trebuie sa asigure o securitate maxima pentru operatori si o buna stabilitate a incarcaturii.

b)Functia de transport se refera la:necesitatea adaptarii ambalajului la normele de transport; optimizarea raportului volum/greutate; posibilitatea de adaptare a ambalajului la unitatile de incarcare utilizate uzual in transportul principal si secundar(palete, vagoane de cale ferata, camioane etc.).

c)Functia de depozitare prsupune ca ambalajul sa fie usor de aranjat in stiva, sa fie precizate conditiile in care poate fi depozitat si eventualele precautii in manipulare, sa reziste la variatii de temperaura si umiditate, atunci cand depozitarea are loc in spati deschise/

3)Functia de informare si de promovare a marfurilor

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ambalarea Tetra-Pak.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
3 861 cuvinte
Nr caractere:
23 357 caractere
Marime:
950.38KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Tranzacții Internaționale
Tag-uri:
produse, calitate, ambalaj, firma
Predat:
Facultatea de Relatii Economice Internationale , Academia de Studii Economice din Bucuresti
Materie:
Tranzacții Internaționale
Sus!