Uniunea Europeană

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

- Capitolul 1
Constructia cronologica a U. E.
- Capitolul 2
La ce serveste U. E.
- Capitolul 3
Cele 7 etape istorice
- Capitolul 4
Extinderea si politica de vecinatate
- Capitolul 5
Cum functioneaza U. E.
- Capitolul 6
Piata unica
- Capitolul 7
Uniunea economica si monetara si moneda euro
- Capitolul 8
Europa cetatenilor
- Capitolul 9
Rolul U. E. pe scena mondiala
- Capitolul 10
Viitorul U. E.

Extras din proiect:

9 mai

Ministrul francez al afacerilor externe, Robert Schuman, propune, in cadrul unui discurs inspirat de Jean Monnet, ca Franta si Republica Federala Germania sa isi gestioneze in comun industriile carbunelui si otelului, sub autoritatea unei institutii noi care sa ramana deschisa si altor state europene.

Deoarece 9 mai consfinteste practic nasterea Uniunii Europene, aceasta data a fost aleasa pentru a sarbatori Ziua Europei.

1951

18 aprilie

Cele sase state, Belgia, Republica Federala Germania, Franta, Italia, Luxemburg si Tarile de Jos, semneaza la Paris Tratatul de instituire a Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului (CECO). Acesta intra in vigoare la data de 23 iulie 1952, pentru o perioada de 50 de ani.

1955

1-2 iunie

La intrunirea de la Messina, ministrii de externe ai statelor membre CECO decid extinderea procesului de integrare europeana catre intreaga economie.

1957

25 martie

Cele sase state semneaza la Roma Tratatele de instituire a Comunitatii Economice Europene (CEE) si a Comunitatii Europene a Energiei Atomice (Euratom). Acestea intra in vigoare la data de 1 ianuarie 1958.

1960

4 ianuarie

La indemnul Marii Britanii, Conventia de la Stockholm instituie Asociatia Europeana a Liberului Schimb (AELS), cuprinzand o serie de tari europene care nu fac parte din CEE.

1963

20 iulie

La Yaounde, CEE si 18 state africane semneaza un acord de asociere.

1965

8 aprilie

Are loc semnarea Tratatului de fuzione a organelor executive ale celor trei Comunitati (CEC, CEE si Euratom), prin care se instituie un Consiliu unic si oComisie unica. Acesta intra in vigoare la data de 1 iulie 1967.

1966

29 ianuarie

,,Compromisul de la Luxemburg". Ca urmare a unei crize politice, Franta accepta sa participe din nou la reuniunile Consiliului, in schimbul unui acord conform caruia majoritatea calificata este permisa doar daca nu sunt puse in joc interesele majore ale statelor membre.

1968

1 iulie

Are loc desfiintarea, cu 18 luni inainte de termen, a taxelor vamale pentru bunuri industriale existente intre statele membre si introducerea unui tarif extern comun.

1969

1-2 decembrie

Sefii de stat si de guvern ai CEE reuniti la Haga iau hotararea de a merge mai departe pe drumul integrarii europene, deschizand astfel calea primului val de extindere.

1970

22 aprilie

Este semnat la Luxemburg un tratat care permite finantarea treptata a Comunitatilor printr-un sistem de ,,resurse proprii" si totodata extinderea competentelor in materie de control ale Parlamentului European.

1972

22 ianuarie

La Bruxelles se semneaza tratatele de aderare intre statele Comunitatilor Europene si Danemarca, Irlanda, Norvegia si Marea Britanie.

1973

1 ianuarie

Danemarca, Irlanda si Marea Britanie adera la Comunitatile Europene, care vor cuprinde din acest moment noua state membre. Norvegia se pronunta cu o majoritate de voturi impotriva aderarii, in urma unui referendum organizat in acest scop.

1974

9-10 decembrie

Sefii de stat ai celor noua tari membre se reunesc la Paris, unde decid sa se intalneasca de trei ori pe an in cadrul unui Consiliu European. Acestia isi exprima, de asemenea, acordul pentru organizarea de alegeri directe pentru Parlamentul European si aproba infiintarea Fondului European de Dezvoltare Regionala.

1975

28 februarie

Este semnata, la Lome, o conventie (Lome I), intre CEE si 46 de state din Africa, Caraibe si Pacific (ACP).

22 iulie

Este semnat un tratat bugetar prin care sunt extinse atributiile Parlamentului si este infiintata Curtea de Conturi a Comunitatilor Europene. Acesta intra in vigoare la data de 1 iunie 1987.

Bibliografie:

- Sa intelegem Uniunea Europeana - o introducere concisa, Autor : John McCormick, Editura:Codecs, An aparitie:2006

- Uniunea Europeana In Cautarea Viitorului. Studii Europene, Autor: Jinga Ion Editura: CH Beck, An aparitie: 2008

- http://europa.eu/abc/12lessons/index_ro.htm

- http://europa.eu/index_ro.htm

- http://www.europeana.ro/index.htm

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Uniunea Europeana.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2009
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
47 pagini
Imagini extrase:
47 imagini
Nr cuvinte:
12 941 cuvinte
Nr caractere:
70 250 caractere
Marime:
97.85KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Științe Politice
Tag-uri:
europa, sociiologie, stiinte politice
Predat:
la facultate , Universitatea Transilvania din Brasov
Materie:
Științe Politice
Sus!