Rolul României în implementarea climatului de pace în Balcani

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

. Aspecte generale privind situatia din zona Balcanilor
1. Introducere
2. Scurt istoric al statelor din Balcani
2.1. ALBANIA
2.2. BULGARIA
2.3. CROATIA
2.4. GRECIA
2.5. MACEDONIA
2.6. SERBIA
2.7. SLOVENIA
2.8. TURCIA
2.9. ROMANIA
II. Riscuri si amenintari la adresa securitatii in zona Balcanilor
1. Riscuri si amenintari la adresa securitatii balcanice
2. Evolutii de securitate in zona balcanica
3. Raspunsuri si masuri la riscurile si amenintarile din Balcani
4. Organisme de securitate implicate in stabilitatea balcanica
III. Riscuri si amenintari la adresa Romaniei
1. Riscuri si amenintari la adresa Romaniei
2. Consecinte si implicatii la nivel national. Forme si modalitati de actiune
3. Contracararea riscurilor si amenintarilor in plan regional si national
IV. Concluzii

Extras din proiect:

1. Introducere

Peninsula Balcanica, limitata de marile Neagra, Marmara, Egee si Mediterana, incluzand Albania, Bulgaria, Grecia si statele formate in urma dezmembrarii Iugoslaviei, alaturi de Romania si Turcia europeana, reprezinta punctul care uneste trei continente, Europa, Africa si Asia. Balcanii reprezinta punctul de intalnire dintre Est si Vest, marcand totodata granita dintre Sud si Nord, precum si granita intre culturi, religii, mentalitati, ideologii si sfere de influenta, pe cat de multiple si individualizate, pe atat de diversificate si interconditionate.

Aici se reunesc, pe de o parte, entitati statale aflate in diferite stadii ale procesului de tranzitie catre democratie si economia de piata, avand niveluri de dezvoltare extrem de diferentiate si cu statute deosebite fata de institutiile euroatlantice integratoare, iar pe de alta parte, spatii si regiuni inca instabile si nesigure, supuse unor crize si conflicte aflate in derulare sau in stare latenta, insuficient solutionate, gata oricand sa fie reactivate, capabile sa genereze noi amenintari si provocari la adresa securitatii regionale si globale.

Data fiind marea densitate de state, natiuni si popoare, cu culturi, obiceiuri si religii diversificate din aceasta zona, in timp au aparut probleme complexe, tensiuni si conflicte care constituie amenintari si pericole ce pot duce la destabilizarea zonei, cu rezultate imprevizibile, atat pentru zona Balcanilor, cat si pentru intreaga Europa. Din aceste motive, si nu numai, zona Balcanilor a fost considerata in decursul timpului butoiul de pulbere al Europei.

Sfarsitul razboiului rece, dezintegrarea Iugoslaviei, precum si evenimentele politice majore petrecute in ultima perioada, au dus la manifestarea unui nou climat politic in Balcani, complet diferit fata de ultimii ani ai secolului trecut.

Noile state aparute prin dezmembrarea fostei Iugoslavii, in special cele cu majoritate etnica si religie musulmana, Kosovo, recunoscut de unii si contesta de altii, Bosnia-Hertegovina, dar si celelalte, precum Macedonia, a determinat aparitia unor noi tensiuni pe probleme teritoriale si de alta natura (economica, religioasa s.a.) care oricand pot genera conflicte.

Caracteristicile principalele ale noului climat politic din Balcani, constau in:

a) existenta unor state cu o economie slab dezvoltata si o democratie in stare incipienta;

b) existenta unor state a caror dezvoltare depinde in mare masura de ajutorul acordat de comunitatea internationala;

c) coexistenta unui drum catre stabilizare si a unei perspective de cooperare, pe de o parte si mentinerea unor situatii destabilizatoare, pe de alta parte.

Evolutia situatiei geopolitice din zona Balcanilor are influente deosebite asupra Europei in cel putin trei directii:

a) extinderea convingerii nationaliste ca fiecare natiune trebuie sa aiba propriul sau stat, este contrar noului curent european privind cooperarea multinationala si multietnica - dezvoltarea si afirmarea comunitatii europene;

b) degradarea traiului in Balcani, determina un aflux de refugiati catre tarile vestice, mult mai dezvoltate economic, acesti refugiati adaugandu-se la numarul mare de someri, deja existent, aceasta, avand ca efect, puternice miscari extremiste ale caror idealuri sunt contrare sistemului de valori ale statelor europene dezvoltate;

c) proliferarea crimei organizate transfrontaliere si a coruptiei la nivel de stat (a se vedea cazul Bulgariei, unde acestea tind sa devina un adevarat flagel).

2. Scurt istoric al statelor din Balcani

Pentru o intelegere mai buna a situatiei din zona balcanica este necesara o scurta prezentare a evolutiei istorice a statelor cuprinse in acest areal.

2.1. ALBANIA. Denumirea oficiala Republica Albania, este situata in sudul Europei (Pen. Balcanica), are ca vecini Grecia, Marea Ionica, Marea Adriatica, Serbia, Muntenegru si R. Macedonia. Are o suprafata de 28 703 km2 si o populatie de 3 130 000 loc. (2004), predominant musulmana (70%). Capitala la Tirana.

De origine ilirica si tracica, primele formatiuni statale albaneze apar in sec. XII-XIV, in decursul timpului intrand pe rand sub ocupatie romana si apoi otomana (devine timp de 4 secole provincie a Imperiului Otoman), cand majoritatea populatiei trece la islamism.

La inceputul sec.XX, in urma unor ample miscari populare si a conditiilor internationale existente isi proclama, la 28.11 1912, independenta tarii, recunoscuta un an mai tarziu si de comunitatea internationala. Noul stat reuneste cea. 55% din etnicii albanezi ai Peninsulei Balcanice; importante minoritati albaneze traiesc in Serbia (actuala Kosovo), Macedonia, Grecia.

In timpul si dupa Primul Razboi Mondial, Albania intra sub influenta Puterilor Centrale, se declara in 1925 republica, iar dupa 1926 intra treptat in sfera de influenta a Italiei care o si anexeaza cu forta in anul 1939, iar din 1943 este ocupata de Germania. Acest lucru si pe fondul evenimentelor celui de-al Doilea Razboi Mondial, ia nastere o puternica miscare de rezistenta populara, care duce la eliberarea intregului teritoriu (29.11 1944), instaurarea comunismului, abolirea monarhiei, la 11.01 1946 si proclamarea Republicii Populare Albania. Din 1960 se distanteaza de influenta Moscovei, rupe relatiile diplomatice si se retrage din Tratatul de la Varsovia si din CAER.

Dupa aceasta data dezvolta e relatiile cu China, care intre timp se racesc, se izoleaza de restul lumii devenind primul stat ateu din lume, cu o economie slab dezvoltata.

O evolutie pozitiva incepe sa aiba loc incepand cu anul 1990, pe fondul schimbarilor profunde ce au loc in Europa si a apropierii de statele din comunitatea europeana.

Probleme deosebite sunt legate de marea masa de albanezi care emigreaza spre statele vest europene, combaterea coruptiei, terorismului, criminalitatii, traficului de orice natura si intarirea ordinii publice.

Se are in vedere integrarea in UE si aderarea la structurile NATO.

2.2. BULGARIA. Denumirea oficiala Republica Bulgaria, este situata in sud-estul Europei (Pen. Balcanica), are ca vecini Grecia, Turcia, Marea Neagra, Romania, Serbia si R. Macedonia. Are o suprafata de 110 971 km2 si o populatie de 7 740 000 loc. (2004), predominant ortodoxa (36,5%). Capitala la Sofia.

Formata in principal din populatie de origine slava (dupa stabilirea triburilor slavilor de sud, in sec. VI-VII) care se suprapun populatiei autohtone de origine tracica, primul tarat bulgar apare in anii 680-681. Intrat intre timp sub influenta mai marilor timpului, in special a Imperiului Bizantin, la 1185, in urma unor rascoale antibizantine, se proclama al Doilea Tarat Bulgar, care fiind cucerit de Imperiul Otoman (sec. XIV), devine pentru cinci secole provincie a acestuia.

Evenimentele politico-militare ce au loc in sec.XIX si inceputul sec.XX, urmare si a miscarilor de renastere nationala, la 05.10 1908, Bulgaria isi proclama deplina suveranitate de stat.

Trecand prin confruntarile militare ale timpului (doua razboaie balcanice si Primul Razboi Mondial), Bulgaria interbelica are o evolutie ascendenta in plan economic, politic, social si cultural. Angrenata in al Doilea Razboi Mondial alaturi de Germania si Italia, participa la ocuparea Greciei si Iugoslaviei.

Dupa pierderea razboiului de catre Puterile Axei si intrarea trupelor sovietice pe teritoriul Bulgariei, se declanseaza insurectia din 09.09 1944, se instaureaza un guvern de orientare sovietica, iar la 15.09 1946 se proclama republica populara.

Trecand prin perioada comunista, Bulgaria revine la un stat democratic in anul 1989, iar in 1990 recapata actuala denumire a statului.

Bulgaria este membru UE (din 2007) si al NATO (din 2004).

2.3. CROATIA. Denumirea

Bibliografie:

1.Constitutia Romaniei, 1991, cu modificarile si completarile ulterioare - republicata in 2003.

2.Presedintia Romaniei, Strategia de Securitate Nationala, Bucuresti, 2007.

3.Guvernul Romaniei, Carta alba a securitatii si apararii nationale, Bucuresti, 2004.

4. www.presamil.ro, Observatorul Militar nr.29 (22-28 iulie 2004), p. 5.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Rolul Romaniei in implementarea climatului de pace in Balcani.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
31 pagini
Imagini extrase:
31 imagini
Nr cuvinte:
15 696 cuvinte
Nr caractere:
85 239 caractere
Marime:
59.52KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Științe Politice
Tag-uri:
razboi, peninsula balcanica, pace, socioetate
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!