Relațiile Republicii Moldova cu OSCE

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1. Scurt istoric privind OSCE ----------------------------------------------- 2-4
2. Cooperarea Republicii Moldova cu OSCE ----------------------------- 5-7
3. Declaratiile OSCE cu privire la Republica Moldova ----------------- 7-9
4. Misiunea OSCE in Republica Moldova --------------------------------- 9-11

Extras din proiect:

Ideea crearii OSCE (CSCE) a aparut in anii '50, odata cu convocarea unei Conferinte general-europene pentru securitate. Eforturile pentru realizarea acestei idei - intensificate intr-o perioada caracterizata drept "destindere in relatiile Est - Vest", cand o politica de "acomodare intre state avand interese divergente" era preferabila razboiului cald si chiar rece - au cuprins un proces indelungat si complex de actiuni desfasurate in diferite foruri sau de diferite grupuri de tari. Un rol deosebit in cadrul acestor actiuni au jucat tarile mici si mijlocii.

Aceste eforturi au dus la convocarea, la 22 noiembrie 1972, la Dipoli (in apropiere de Helsinki) a reprezentantilor statelor europene, SUA si Canadei, pentru consultari vizand pregatirea Conferintei. Prevazute initial sa dureze cateva zile, consultarile multilaterale au durat pana la 8 iunie 1973, fiind convenite regulile de procedura, modul de organizare si desfasurare a Conferintei, obiectivele si sarcinile acesteia, cuprinse in Recomandarile finale de la Helsinki (Carta Bleu).

La 1 august 1975, la Helsinki, a fost semnat la nivel inalt Actul Final al Conferintei pentru Securitate si Cooperare in Europa, cunoscut si sub denumirea de Acordurile de la Helsinki. Cuprinzand principiile de baza (decalogul de principii) care guverneaza relatiile dintre statele participante si atitudinea guvernelor respective fata de cetatenii lor, precum si prevederi de cooperare in diferite domenii, Actul Final a pus bazele viitoarei evolutii a procesului CSCE. Documentul nu contine obligatii juridice, ci politice, divizate in trei mari categorii, asa-numitele "cosuri":

- Probleme privind securitatea in Europa;

- Cooperarea in domeniul economic, tehnico-stiintific si al mediului inconjurator;

- Cooperarea in domeniul umanitar si alte domenii;

Istoria OSCE poate fi divizata conventional in doua perioade:

Prima, intre anii 1975-1990 (de la semnarea Actului Final de la Helsinki pana la semnarea Cartei de la Paris pentru o Noua Europa), in care CSCE a functionat ca un proces de conferinte si reuniuni periodice. Asemenea reuniuni au avut loc la Belgrad (1977-1978), Madrid (1980-1983), Stocholm (1984-1986) si Viena (1986-1989). Aceste reuniuni au fost marcate de evolutia climatului politic international, in special de confruntarile dintre Est si Vest.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Relatiile Republicii Moldova cu OSCE.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
26 pagini
Imagini extrase:
26 imagini
Nr cuvinte:
7 385 cuvinte
Nr caractere:
39 663 caractere
Marime:
49.52KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Științe Politice
Tag-uri:
moldova, relatie
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!