Războiul rece

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Razboiul Rece este termenul folosit pentru a descrie interesele relatiilor intre SUA si Uniunea Sovietica(URSS), fiecare fiind in fruntea unor aliante de mare forta, intre 1947-1989. Razboiul a fost de numit ,,rece", deoarece relatiile intre cele doua puteri au fost reci, iar conflictul dintre cele doua puteri se baza si pe o ciocnire de ideologii (intre sistemul democratic capitalist din SUA si sistemul totalitar din URSS). Din punctul de vedere al studiilor strategice, nu s-a ajuns si nu se putea ajunge la un razboi "cald", la o confruntare conventionala datorita faptului ca ambele supraputeri s-au dotat cu arme atomice si nucleare, ceea ce a creat o situatie strategica de "deterrence", adica de descurajare si blocare reciproca. Alminteri, se ajungea la o distrugere reciproca totala si la o catastrofa mondiala. Din punctul de vedere al serviciilor secrete, a fost o confruntare intre serviciile occidentale de "intelligence" (in primul rind cele americane, CIA, NSA, dar si cele britanice, germane, franceze, italiene, etc.) si serviciile de politie politica ale regimurilor totalitare comuniste (in primul rind, KGB, dar si Securitate, STASI, etc.)

Europa a fost arena principala a disputelor politice, iar dupa ce Germania nazista a fost infranta, SUA si URSS au devenit cunoscute pe plan mondial ca ,,superputeri".

Razboiul rece a fost confruntarea intre democratie si comunism, intre doua ideologii diferite, pana la urma, intre doua lumi. Cauzele acestui razboi sunt relativ simple, atunci cand este analizat acest conflict: frica americanilor de o invazie comunista; antipatia pe care o nutrea Truman fata de Stalin; frica Rusiei de bomba atomica americana; aversiunea URSS fata de capitalism; actiunile URSS in zona sovietica a Germaniei; expansiunea URSS in partea de vest a Europei de Est si trucarea alegerilor care au avut loc in aceste tari imediat dupa consumarea celui de-al doilea razboi mondial; frica sovieticilor de un atac al americanilor; nevoia URSS - ului de a avea o granita de vest sigura; tendinta de expansiune a comunismului in varianta sovietica.

Razboiul rece nu a fost un conflict armat, el a constat intr-o extinsa cursa a inarmarilor pe fundalul unei incompatibilitati ideologice intre doi actori angrenati intr-o lupta ,,pasnica" pentru putere in sistemul international. Confruntari directe nu au existat decat pe teritoriul unor tari de la periferia sistemului international (spre exemplu: Vietnam). Cele doua mari ,,superputeri" isi impart globul pamantesc in sfere de influenta.

Momentele de varf ale Razboiului Rece au fost cele in care confruntarea dintre cele doua puteri a parut inevitabila: blocada Berlinului (iunie 1948 - mai 1949), razboiul din Coreea (1950-1953) si criza rachetelor din Cuba (octombrie 1962).

Cortina de fier

Pentru pastrarea uni control total, statele comuniste s-au izolat de restul lumii, si termenul de ,,Cortina de fier" a fost popularizat de Winston Churchill, pentru a desemna frontierele acestora; in consecinta ,,in spatele cortinei de fier" semnifica ,,in interiorul blocului comunist". Churchill a fost unul dintre primii sustinatori ai razboiului rece, dar in 1947 Truman, presedintele SUA, preocupat fiind de securitatea Greciei si Turciei, a anuntat ,,Doctrina Truman". SUA a fost de acord sa sprijine natiunile libere care ,,luptau impotriva incercarilor de subjugare din partea minoritatilor inarmate sau a presiunilor externe". Aceasta a insemnat ca SUA va actiona pentru restrangerea expansiunii comunismului: dictaturile non-comuniste asupra ,,popoarelor libere"erau tolerate si intr-adevar au fost adese ori sprijinite de SUA in timpul Razboiului Rece, mai ales in tarile sarace, unde politicile democratice ar fi putut aduce la putere un guvern comunist sau procomunist.

Ruptura dintre blocul Sovietic si occident (cum erau numite tarile coalitiei condusa de SUA) a fost completa odata cu blocada Berlinului, din1948-1949. Aceasta a avut loc ca urmare a divizarii Germaniei ocupate intre SUA, Marea Britanie, Franta si URSS. Sectorul sovietic fusese deja inclus in frontierele comuniste, dar el mai cuprindea si o parte din capitala istorica , Berlin, si ea impartita intre puterile ocupate. Berlinul de Vest are un avanpost al capitalismului in interiorul blocului sovietic, fiind o sursa de tensiuni si dispute. Nemultumirile au fost atat de mari incat, in iunie 1948, sovieticii au decis sa izoleze capitala prin intreruperea traficului feroviar si rutier. Raspunsul occidentului a fost un transport aerian de proportii uriase, care aprovizionau Berlinul de Vest cu bunuri si alimente, pana la ridicarea blocadei de catre sovietici.

Acesta a fost un important punct de cotitura. A fost reconfirmata hotararea SUA de a apara Europa si divizarea de lunga durata a Germaniei in doua state separate. In 1949 s-a fondat Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord(NATO) care reunea SUA, Canada si puterile vest europene intr-o alianta militara. Admiterea Germaniei de Vest in NATO, in1955, a determinat crearea unei aliante similare in est - Pactul de la Varsovia. Desi liniile ostilitatilor erau clar demarcate si fiecare parte se inarma, nu s-a ajuns la un razboi propriu-zis. Principalul motiv care a determinat aceasta situatie a fost crearea noilor arme termonucleare. SUA isi demonstreaza extraordinara putere in 1945 prin distrugerea oraselor japoneze Hiroshima si Nagasaki cu bombe atomice. In 1949 URSS-ul si-a construit propriile bombe atomice. Ulterior ambele parti au conceput bombe cu hidrogen, rachete si alte de acest gen. In cele din urma s-a recunoscut ca un razboi nuclear ar distruge intreaga planeta.

Bibliografie:

Provocari la adresa Securitatii si Strategiei la inceputul secolului XXI Sesiunea de Comunicari Stiintifice cu participare internationala - 14-15 aprilie 2005 - Sectiunea: Aparare si Securitate Nationala - Editura Universitatii Nationale de Aparare Bucuresti - 2005

http://www.descopera.ro/cultura/930585-criza-fierbinte-a-razboiului-rece

http://facultate.regielive.ro/cursuri/istorie_universala/razboiul_rece-10668.html

http://library.thinkquest.org/07aug/00858/ro/coldwar.html

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Razboiul rece.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
4 303 cuvinte
Nr caractere:
21 975 caractere
Marime:
25.09KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Științe Politice
Tag-uri:
razboi, istorie
Predat:
Facultatea de Filosofie si Stiinte Social-Politice , Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi
Materie:
Științe Politice
Sus!