Politica concurențială a Uniunii Europene

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Dezvoltarea economica a fiecarei tari comunitare, a Uniunii Europene in ansamblul sau este de neconceput fara mentinerea unui mediu concurential functional, cerinta fundamentala in conditiile economiei de piata. De altfel, concurenta este considerata ca fiind cea mai importanta cauza a progresului economic si tehnico-stiintific.

Concurenta desemneaza relatiile dintre toti cei care actioneaza pe aceeasi piata pentru realizarea propriilor interese in conditiile de libertate economica; ea este o realitate, o lupta dusa cu mijloace economice (cantitate, calitate, pret) si extraeconomice (spionaj industrial, actiuni de sabotaj, politici de dumping), o confruntare dintre agentii economici in vederea realizarii unor conditii mai bune de productie, desfacere, de efectuare a operatiunilor banesti sau a altor activitati economice, pentru obtinerea de cat mai multe avantaje.

Teoria economica a concurentei identifica urmatoarele tipuri de concurenta: perfecta si imperfecta (monopolul, oligopolul, concurenta monopolistica); directa, atunci cand actorii pietei aflati in competitie se adreseaza aceleiasi nevoi, cu produse similare sau identice, indirecta atunci cand se ofera bunuri diferite pentru satisfacerea acelorasi nevoi, loiala (corecta), cand sunt utilizate corect instrumentele luptei de concurenta, neloiala, atunci cand sunt utilizate mijloace incorecte pentru acapararea pietei.

Cu timpul, concurenta a capatat statutul de cel mai important principiu organizational al economiei de piata. Acest rol il poate indeplini doar concurenta perfecta, care se defineste ca fiind acel mediu in care mai multe firme mai mici se concureaza oferind un singur produs si nici o firma nu poate influenta preturile si conditiile de comercializate. Concurenta imperfecta (monopolul, oligopolul) apare, in aceasta conceptie, ca o bariera in calea accesului pe piata. Concurenta perfecta ordoneaza folosirea optima a resurselor, pe cand monopolul este generatorul ineficientei.

Chiar si Adam Smith, sustinator al pietei libere cu rolul de "mana invizibila", a recunoscut ca o concurenta perfecta nu este decat un concept abstract care nu poate fi intalnit in forma sa pura in economia reala. Adesea concurenta creeaza mai multe probleme decat solutioneaza. Concurenta fiind un lucru bun>> impune totusi adoptarea de reguli de functionare a pietei.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Politica Concurentiala a Uniunii Europene.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
6 948 cuvinte
Nr caractere:
38 872 caractere
Marime:
32.36KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Științe Politice
Tag-uri:
politica, europa
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!