Extras din proiect:

Olanda

Olanda este un amestec imbietor de traditie, sub forma morilor de vant si a lalelelor , al ritmului rapid al vietii europene moderne. De mult, tara consta doar in cateva insule, despartite de cateva dune de nisip de Marea Nordului.

De-a lungul secolelor, aceste insule au fost legate una de alta, cu ajutorul ingeniozitatii si maiestriei tipice olandeze.

Rezultatul este un teren plan, verde si argintiu, cu 16 milioane de locuitori. Olanda este o tara ce nu merita ratata ca destinatie de vacanta.

Poate nicio alta tara nu are o legatura atat de stransa cu marea, dupa 2.000 de ani de aparare impotriva acestei amenintari. Olanda fara apa este la fel de neimaginat precum Arabia fara nisip. Un sfert din teritoriul Tarilor de Jos se afla sub nivelul marii cu altitudine medie, statul avand cea mai joasa altitudine din lume. De asemenea este una dintre tarile cele mai dens populate din lume. Este cunoscuta pentru digurile, morile si lalelele sale, dar si pentru toleranta sa pe plan social. Este membra NATO si UE. Pe teritoriul sau se afla sediul Curtii Penale Internationale

Numele colocvial de Olanda, sub care mai sunt cunoscute Tarile de Jos, acopera insa doar o parte din teritoriul tarii, anume provinciile Olanda de Nord si Olanda de Sud. Locuitorii Tarilor de Jos sunt numiti in engleza Dutch, nume derivat de la aceeasi radacina ca germana deutsch, adica "germani".

Sistemul administrativ

Olanda este o monarhie constitutionala, cu un sistem de guvernare parlamentar, conform constitutiei intrate in vigoare la 17 februarie1983. Parlamentul bicameral este traditional in Europa, el fiind determinat de diversitatea socio-teritoriala si de existenta unor puternice comunitati regionale care au impus necesitatea unei duble reprezentari (una nationala si una regionala) si a unei proceduri care sa implice participarea a doua camere drept garantii ale protectiei minoritatilor.Parlamentul Olandei exercita o mare parte a puterii legislative si poate sa controleze si o parte a activitatii guvernamentale.

Dupa 1980, Olanda este reprezentata de regina Beatrix, succesoarea reginei Juliana. Teoretic, regina numeste membrii guvernului. Practic, o data cunoscute rezultatele alegerilor parlamentare, se formeaza guvernul de coalitie (aceasta etapa poate dura cateva luni), urmand ca acesta sa fie recunoscut de regina.

Parlamentul Olandei se numeste Statul General

si este format din doua camere numite simplu : Prima Camera si a doua Camera

Prima Camera-este formata din 75 de membrii alesi dintre membrii celor 12 consilii ale provinciilor

Camera a doua-reuneste 150 de membrii alesi prin vot direct pentru un mandat de 4ani.Este considerata mai importanta in comparatie cu prima camera.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Olanda.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Diacritice:
Da
Nota:
4/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Marime:
10.72MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Științe Politice
Tag-uri:
olanda, stat, traditie, ferma, prezentare
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!