Noua ordine militară mondială

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Al doilea razboi mondial a adus niste schimbari fundamentale in politica mondiala. Dupa 1945 puterile europene isi pierd tot mai mult din putere in timp ce potentialul economic si militar al SUA si URSS creste simtitor. Ambele tari ajung la statutul de superputeri.

Colapsul imperialismului din secolul XX a fost o cauza a declinului puterilor vest-europene. Dupa razboi imperialismul a fost privit cu ostilitate crescanda pe plan international; colonialismul si Charta Natiunilor Unite erau tot mai des vazute ca incompatibile. Diferiti factori au influentat procesul de decolonizare: atitudinea puterilor coloniale, ideologia si strategia fortelor anti-imperialiste cat si rolul jucat de puterile externe. De asemenea factori politici, economici si militari au determinat conturarea timpului si naturii transferului de putere.

In 1945 Imperiul Britanic era extins de-a lungul globului iar intre 1947 si 1980 li s-a acordat independenta la 49 de state. Dupa razboi recunoasterea tot mai mare a justitiei autodeterminarii si a puterii nationalismului a adus o schimbare in politica imperiului.

Experienta britanica a decolonizarii a stat in contrast cu cea franceza. Franta a incercat sa-si mentina influenta in vechile colonii din care nu s-a retras decat dupa razboaie, cum ar fi cel din Indochina si cel din Algeria. O exceptie au reprezentat-o coloniile din Africa franceza; sub presedintele Charles de Gaulles, Franta se retrage, incercand totusi sa-si mentina influenta prin Uniunea Franceza si mai tarziu Comunitatea Franceza.

Ultimul imperiu colonial in Africa a fost cel al Portugaliei. Dupa prabusirea regimului dictatorial din Lisabona urmeaza retragerea din colonii a trupelor militare.

Marile puteri anti-colonialiste au sprijinit miscarile revolutionare din tarile aflate sub dominion strain.

Cel de-al doilea razboi mondial a reusit sa puna capat mai multor aspecte care nu-si mai gaseau locul in acea parte din istorie: imperialismul, structura multipolara aflata intr-o continua incertitudine chiar de la inceputul secolului, a fost inlocuita de bipolarismul SUA- URSS, tari participante la razboi, dar cu situatii complet diferite. SUA era o superputere militara si economica, mult mai putin afectata de cel de-al doilea razboi mondial decat statele europene. URSS, pe de o parte, nu putea fi considerata o putere economica, dar totusi din punct de vedere militar avea un cuvant greu de spus. Axa est-vest s-a stabilizat prin intermediul armelor nucleare. Cauzele exacte ale confruntarii, numite Razboiul Rece, sunt complexe si incerte. Se poate spune totusi ca variatia economica, interesele politice, vidul de putere si prabusirea vechii ordini a creat sistemul bipolar, in care o mare atentie era acordata disputei dintre cele doua mari puteri.

Conceptul de ,,Noua Ordine" a aparut ca expresie a discrepantei crescande dintre procesul dobandirii independentei politice de fostele colonii si mentinerea lor in starea de dependenta economica putem vorbi despre inlocuirea formulei "colonialismului" clasic cu cea a "neocolonialismului".De aici, incercarea noilor state independente de a-si cuceri si independenta economica, precum si de a recupera decalajul care le separa de tarile dezvoltate - fostele metropole -, profitand de faptul ca ajunsesera sa detina majoritatea in organismele internationale, indeosebi in Adunarea Generala a O.N.U.

Este de retinut ca acest efort a fost sprijinit activ de fostele tari socialiste, care au vazut in el, pe de o parte, un mijloc de a ataca suprematia politica a statelor capitaliste dezvoltate, iar, pe de alta parte, o modalitate de a zdruncina monopolul lor economic mondial. In plus, in cazul unor state ca Romania ceausista, mai era la mijloc si dorinta de a se impune in lider al tarilor in curs de dezvoltare si, pozitiv, de a depasi mai repede decalajul care o separa de tarile dezvoltate. Concret, obiectivul fundamental consta in eliminarea decalajelor care separau tarile bogate de cele sarace si instaurarea unor relatii de tip "nou", care urmau sa consacre o participare deplina si independenta a celor din urma la viata internationala.

In realitate, era vorba de o tentativa de a transplanta comunismul de pe plan intern, pe plan extern. In ambele cazuri, raportul de forte trebuia modificat in favoarea celor "multi si saraci", acest lucru urmand a fi efectuat prin cedari din partea bogatilor, in virtutea nedreptatilor pe care le-au faptuit sute de ani inainte.

Devine tot mai evident pentru tot mai multa lume ca traim intr-o epoca in care

Bibliografie:

1. www.nato.int/docu/pr/1999/p99-06667e.htm

2. Guzzini, Stefano, (2000) Realism si relatii internationale, Iasi: Institutul European

3. Lechner, Frank J. & Boli, John (editors), (2000) The Globalization Reader, Oxford: Blackwell Publishers

4. Martin C.Libicki, Institute for National Strategic Studies, National Defense University, Washington, DC, US

5. Miroiu, Andrei, Ungureanu, Sebastian, ,,Manual de relatii internationale", Ed. Polirom, Iasi, 2006

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Noua ordine militara mondiala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (6 voturi)
Anul redactarii:
2009
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 461 cuvinte
Nr caractere:
14 011 caractere
Marime:
22.38KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Științe Politice
Tag-uri:
armata, stat, razboi, Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Profesorului:
Vasile Secares
Sus!