Fonduri și Programe ale Ue

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Incepand cu anul 2000, Uniunea Europeana sprijina statele candidate din Europa Centrala si de Est in eforturile acestora de pregatire pentru aderare prin trei instrumente financiare: Phare, Ispa si Sapard.

Phare a fost creat la inceputul anului 1989 pentru Polonia si Ungaria, primele doua tari din regiune care au renuntat la comunism si economia centralizata. Scopul sau era de a ajuta aceste doua tari in procesul de tranzitie de la regimul comunist la cel democratic (de aici si numele sau: Poland Hungary Aid for Reconstruction of the Economy - Polonia Ungaria Ajutor pentru Reconstructia Economiei).

Pe masura ce alte state din centrul si estul Europei au trecut la un regim democratic, acestea au fost incluse, de asemenea, in program. Astfel, in 1996, 13 state primeau fonduri nerambursabile Phare: 10 state candidate (Bulgaria, Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia si Slovenia), si 3 state necandidate (Albania, Bosnia-Hertegovina si Fosta Republica Iugoslava Macedonia).

Din 2000, cele trei state din partea vestica a Balcanilor au fost incluse in programul CARDS (Asistenta Comunitara pentru Reconstructia, Dezvoltarea si Stabilitatea Balcanilor), Phare devenind un instrument concentrat exclusiv pe sustinerea procesului de aderare a celor 10 state candidate din Europa Centrala si de Est.

Din 2004, o data cu aderarea celor 12 state din primul val la Uniunea Europeana beneficiaza de asistenta Phare numai Romania si Bulgaria. Alte doua tari candidate (Croatia si Turcia) beneficiaza si ele de asistenta de pre-aderare din partea Uniunii, dar prin intermediul unor instrumente separate.

Phare se concentreaza pe trei domenii principale:

1. consolidarea administratiei si institutiilor publice din statele candidate, pentru ca acestea sa poata functiona eficient in cadrul Uniunii (,,Dezvoltare institutionala");

2. sprijinirea statelor candidate in efortul investitional de aliniere a activitatilor industriale si a infrastructurii la standardele UE (,,Investitii pentru sprijinirea aplicarii legislatiei comunitare");

3. promovarea coeziunii economice si sociale (,,Investitii in coeziune economica si sociala").

Ispa (Instrument for Structural Policies for Pre-Accession - Instrument pentru Politici Structurale de Pre-Aderare) finanteaza in perioada 2000-2006 proiecte in domeniul infrastructurii de transport si de mediu. Programul urmareste alinierea tarilor candidate la standardele de mediu ale Uniunii Europene, extinderea si conectarea retelelor de transport ale Romaniei cu cele trans-europene si familiarizarea tarilor beneficiare cu politicile si procedurile aplicate de Fondurile Structurale si de Coeziune ce se vor derula o data cu intrarea in Uniunea Europeana.

In ceea ce priveste mediul, domeniile de interes sunt urmatoarele:

- rezerva de apa potabila;

- tratarea apelor reziduale;

- administrarea deseurilor solide si a celor periculoase;

- poluarea aerului.

In domeniul transporturilor, Ispa finanteaza reabilitarea si dezvoltarea de cai ferate, drumuri, porturi si aeroporturi.

Sapard (Special Pre-Accesion Programme for Agriculture and Rural Development - Programul Special de Pre-aderare pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala) sprijina Romania pentru participarea la Politica Agricola Comuna (PAC) si Piata Interna a Uniunii Europene. Mai concret, obiectivele programului sunt: imbunatatirea vietii comunitatilor rurale, crearea unui sector competitiv de producere si prelucrare a produselor agricole, crearea de locuri de munca in mediul rural, asigurarea de venituri adecvate locuitorilor din zonele rurale si asigurarea unei dezvoltari durabile a acestor regiuni.

Bibliografie:

1. Pagina de Internet a Delegatiei Comisiei Europene in Romania: http://www.infoeuropa.ro

2. Pagina de Internet a Directiei Generale pentru Extindere a Comisiei Europene: http://europa.eu.int/comm/enlargement/financial_assistance.htm;

3. Pagina de Internet a Ministerului Finantelor Publice: http://www.mfinante.ro,

4. Site-l EuropeAid: http://europa.eu.int/comm/europeaid/index_en.htm,

5. Pagina de Internet a Agentiei Nationale Sapard: http://www.sapard.ro

6. Oprea Dumitru, Mesnita Gabriela, Fonduri europene pentru Romania in perioada 2007-2013, Iasi, Sedcom Libris, 2007;

7. Dobre Ana-Maria, Coman Ramona, Romania si integrarea europeana, Iasi, Institutul European, 2005;

8. Ierarhizarea prioritatilor de dezvoltare agricola si rurala in Romania. Influentele noii reforme a politicii agricole comunitare, Iasi, Institutul European, 2004;

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fonduri si Programe ale Ue.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
53 pagini
Imagini extrase:
53 imagini
Nr cuvinte:
16 895 cuvinte
Nr caractere:
100 787 caractere
Marime:
102.15KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Științe Politice
Tag-uri:
imbunatatirea vietii, fonduri, capital, industrie
Predat:
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor , Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi
Materie:
Științe Politice
Sus!